Τουρισμός στον δήμο Βόλβης: Η επισκεψιμότητα στηρίζεται κυρίως στις αυθημερόν επισκέψεις των Θεσσαλονικέων - Δηλώσεις δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα

Τουρισμός
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Στους τουριστικούς δήμους του Θερμαϊκού και της Βόλβης η επισκεψιμότητα στηρίζεται μόνο στις αυθημερόν επισκέψεις των Θεσσαλονικέων

Στους Θεσσαλονικείς επενδύουν τις ελπίδες τους οι δυο τουριστικές περιοχές του νομού, στους δήμους Θερμαϊκού και Βόλβης για να σώσουν τη φετινή τουριστική χρονιά και την τοπική οικονομία.

Οι τουρίστες από το εξωτερικό είναι ελάχιστοι και στις δυο περιοχές, ενώ και οι προσδοκίες για να σωθεί ένα 30% σε σχέση με την περσινή τουριστική περίοδο είναι μόνο σε... φιλοσοφικό επίπεδο, αφού κρατήσεις ακόμη δεν υπάρχουν.

Μέχρι σήμερα η κίνηση είναι εξαιρετικά μειωμένη, ειδικά στα ξενοδοχεία και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια. Οι επισκέψεις είναι αυθημερόν, από Θεσσαλονικείς στην πλειονότητά τους και οι περισσότεροι τουρίστες είναι Βαλκάνιοι, οι οποίοι έχουν εξοχικά στις δυο περιοχές.

Πάντως, οι αυθημερόν επισκέψεις πηγαίνουν πολύ καλά και κινούν ως ένα βαθμό την τοπική οικονομία, η οποία σε μεγάλο βαθμό στηρίζεται αποκλειστικά στα έσοδα από τον τουρισμό.

Όπως τόνισε ο δήμαρχος Θερμαϊκού, Γιώργος Τσαμασλής, «η αυθημερόν επισκεψιμότητα είναι πολύ μεγάλη. Έχουμε πολύ κόσμο και γεμάτες παραλίες, ενώ Παρασκευή, Σάββατο και Κυριακή δημιουργείται το αδιαχώρητο. Στο σύνολό τους οι επισκέπτες είναι Θεσσαλονικείς και έχουν σώσει σε μεγάλο βαθμό την έναρξη της φετινής περιόδου».

Ο δήμαρχος επισημαίνει ότι οι ξενοδοχειακές μονάδες και τα ενοικιαζόμενα δωμάτια δεν έχουν κρατήσεις και κόσμο. Τα τελευταία ξενοδοχεία θα ανοίξουν στις 15 Ιουλίου, όμως κρατήσεις δεν υπάρχουν. «Ξένους τουρίστες έχουμε μόνον τους Βαλκάνιους που έχουν σπίτια δικά τους στην περιοχή. Δεν είναι αυτό τουρισμός. Ευτυχώς, την κατάσταση στην τοπική οικονομία (εκτός ξενοδοχειακού κλάδου) σώζουν οι Θεσσαλονικείς. Τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος θα τη σώσουν τη χρονιά κι αυτό επηρεάζει όλη την περιοχή. Υπολογίζω ότι φέτος τουριστικά θα είμαστε κοντά στο 30% σε σχέση με πέρσι», υπογράμμισε ο κ. Τσαμασλής.

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας, χαρακτήρισε δύσκολη την κατάσταση, καθώς η επισκεψιμότητα είναι περιορισμένη. Και στις παραλίες της Ασπροβάλτας, του Σταυρού και των Βρασνών, οι περισσότεροι είναι Θεσσαλονικείς επισκέπτες της μιας ημέρας, κυρίως τα Σαββατοκύριακα.

«Πρέπει να καταλάβουμε ότι μιλάμε για μια χαμένη χρονιά, από την οποία θα προσπαθήσουμε να σώσουμε ό,τι είναι δυνατό να σωθεί. Είναι μεγάλο πλήγμα για την τοπική οικονομία η φετινή χρονιά. Έχουμε προς το παρόν ένα ποσοστό τουριστικής κίνησης από το εξωτερικό και κυρίως από τα Βαλκάνια στο 30%. Έχουμε επισκέπτες από τη Θεσσαλονίκη, καθώς και όσους διαθέτουν εξοχικά, Έλληνες και ξένους. Ελπίζουμε, παρότι οι κρατήσεις είναι περιορισμένες, να έχουμε καλύτερη εικόνα μετά τις 15 Ιουλίου και κυρίως τον Αύγουστο και το Σεπτέμβριο, αναλόγως και της πορείας του κορωνοϊού. Είμαστε ασφαλής περιοχή, καθώς δεν είχαμε ζητήματα στην υγειονομική κρίση και προβάλλουμε το γεγονός αυτό. Ο κόσμος του τουρισμού όμως είναι κουμπωμένος καθώς δεν ξέρει τι θα συμβεί το επόμενο διάστημα και σε τι μπορεί να ελπίζει, αφού πρέπει να αρχίσει να κινείται το σύστημα των κρατήσεων σε ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια», τόνισε ο κ. Λιάμας.

Τελευταίες ειδήσεις