Λουκέτο επί τόπου σε περίπτωση παράβασης σε μπαρ, εστιατόρια, καφετέριες και beach bar

Τουρισμός
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Έκλεισε το παραθυράκι που επέτρεπε τη συνέχιση λειτουργίας καταστημάτων εστίασης και διασκέδασης μετά από την επιβολή προστίμου και λουκέτου από τις ελεγκτικές αρχές για τη μη τήρηση κανόνων που αφορούν την αποφυγή εξάπλωσης του COVID-19. Σήμερα δημοσιεύθηκε ΦΕΚ το οποίο βάζει τέλος στο προηγούμενο ευνοϊκότερο καθεστώς και κάνει αυστηρότερο το νομικό πλαίσιο.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε Κοινή Υπουργική Απόφαση με βάση την οποία: «Η προθεσμία υποβολής καθώς και η υποβολή αντιρρήσεων του επιχειρηματία δεν αναστέλλουν την εκτέλεση του μέτρου αναστολής λειτουργίας της επιχείρησης/ οργανισμού/φορέα, το οποίο επιβάλλεται παραχρήμα με τη διαπίστωση της παράβασης από τις αρμόδιες ελεγκτικές Αρχές».

Η συγκεκριμένη διάταξη εκδόθηκε σήμερα σε ΦΕΚ, μετά  τα φαινόμενα συγχρωτισμού σε μπαρ της Μυκόνου αλλά και άλλων τουριστικών περιοχών της χώρας το τριήμερο του Αγίου Πνεύματος. Με βάση αυτή, προβλέπεται ότι η επιχείρηση που δεν τηρεί τους κανόνες λειτουργίας στην μετά lockdown εποχή, θα σφραγίζεται επί τόπου από τις ελεγκτικές αρχές.

Μέχρι και πριν την παραπάνω πρόβλεψη, σε περίπτωση επιβολής ποινής κλεισίματος σε κάποιο κατάστημα, ο ιδιοκτήτης είχε το δικαίωμα να υποβάλει έφεση και το κατάστημα έκλεινε μετά την επανεξέταση της υπόθεσης. Με αυτή την τακτική, οι περισσότερες επιχειρήσεις κέρδιζαν χρόνο, αποφεύγοντας το άμεσο λουκέτο. Πλέον, τα δεδομένα διαφοροποιούνται και το “σφράγισμα” του καταστήματος θα γίνεται αμέσως μετά τη βεβαίωση της παράβασης. Η ένσταση θα μπορεί να υποβληθεί από τον επιχειρηματία, αλλά αφού στην επιχείρηση έχει μπει λουκέτο.

Με αυτή την νέα ρύθμιση γίνεται αυστηρότερο το πλαίσιο και κλείνει το παραθυράκι του νόμου για την συνέχιση λειτουργίας τους, τουλάχιστον για τις επιχειρήσεις εστίασης.

Με την παραπάνω εξέλιξη, οι επιχειρηματίες εστίασης, διασκέδασης κλπ ειδικά στις τουριστικές περιοχές των Κυκλάδων θα πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, προκειμένου να μη βρεθούν μπροστά σε επιπρόσθετες δυσάρεστες συνέπειες, σε μια περίοδο που ήδη έχουν υποστεί οικονομική ζημιά λόγω των έκτακτων συνθηκών της πανδημίας.

Τελευταίες ειδήσεις