Τουρισμός Ελλάδα: Οι εννέα κανόνες για τουρίστες, πτήσεις, ξενοδοχεία

Τουρισμός
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο υπουργός Τουρισμού, Χάρης Θεοχάρης, ήταν προσκεκλημένος της ΟΝΝΕΔ στο πλαίσιο των διαδικτυακών συζητήσεων που διοργανώνει, με θέμα «Νέα εποχή για τον ελληνικό τουρισμό». Εκεί, αποκάλυψε τα υγειονομικά πρωτόκολλα της φετινής τουριστικής περιόδου για ξενοδοχεία και αεροπορικές πτήσεις από το εξωτερικό. 

Λίγο νωρίτερα, ο κ. Θεοχάρης είχε παραδώσει τα υγειονομικά πρωτόκολλα που έχει συντάξει η κυβέρνηση σε συνεργασία με την Επιτροπή Λοιμωξιολόγων του ΕΟΔΥ, στους φορείς του τουρισμού για διαβούλευση και υποβολή προτάσεων από την πλευρά τους.

Ο κ. Θεοχάρης αποκάλυψε τις πιο κρίσιμες λεπτομέρειες των πρωτοκόλλων:

- Επιβίβαση επιβάτη από το εξωτερικό σε πτήση που έχει προορισμό την Ελλάδα, θα γίνεται μόνο αν εντός των τελευταίων 72 ωρών έχει λάβει πιστοποιητικό υγειονομικού χαρακτήρα ότι δεν είναι φορέας του κορονοϊού. Χωρίς αυτό, δεν θα γίνεται επιβίβαση.

- Στις πτήσεις από, προς και εντός Ελλάδας δεν θα υπάρχουν κενές θέσεις. Η χωρητικότητά τους θα είναι πλήρης προκειμένου, «να είναι οικονομικά βιώσιμες οι αερομεταφορές».

- Για πτήσεις έως τεσσάρων ωρών δεν θα σερβίρεται φαγητό στους επιβάτες, αλλά μόνο συσκευασμένα σνακ.

- Οι τουρίστες θα αναχωρούν από τη χώρα χωρίς έλεγχο, ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος εγκλωβισμού τους και παραμονής σε καραντίνα στην Ελλάδα, κάτι που θα αποτελούσε αντικίνητρο για την επιλογή της χώρας μας ως τόπου διακοπών.

- Το υπουργείο Τουρισμού θα μισθώσει σε κάθε τουριστική περιοχή της χώρας ένα τουριστικό κατάλυμα ως «ξενοδοχείο καραντίνας», όπου θα μεταφέρονται τουρίστες που διαπιστώνεται ότι είναι φορείς του κορονοϊού.

- Κάθε τουριστικό κατάλυμα θα υποχρεωθεί να συμβληθεί με γιατρό, ο οποίος είτε δια ζώσης, είτε με τηλεϊατρική θα διαπιστώνει εάν ένας τουρίστας πρέπει να υποβληθεί σε τεστ για κορονοϊό. Τα τεστ για κορονοϊό θα έχουν αποτέλεσμα το αργότερο εντός 6 ωρών, ώστε όποιος διαπιστώνεται θετικός να μεταφέρεται σε ξενοδοχείο «καραντίνας».

- Ειδική εκπαίδευση του προσωπικού κάθε ξενοδοχείου σε ειδικούς κανόνες υγιεινής.

- Δεν θα υπάρχουν μπουφέδες στα ξενοδοχεία, αλλά μόνο σερβίρισμα. Εξαίρεση ίσως αποτελούν τα πολύ μικρά ξενοδοχεία.

- Οι ξαπλώστρες θα είναι αραιωμένες και θα έχουν κάλυμμα μιας χρήσης για κάθε λουόμενο.

- Διακρατικές συμφωνίες με χώρες όπως Κύπρος, Βουλγαρία, Ισραήλ, για την ελεύθερη μετάβαση και επιστροφή Ελλήνων τουριστών σε αυτές.

Από τα 18 δισ. ευρώ τουριστικά έσοδα που είχαμε πέρυσι, φέτος θα έχουμε το πολύ 8 δισ. ευρώ, ανέφερε ο κ. Θεοχάρης.

Τελευταίες ειδήσεις