Έκτος σε Γαλάζιες Σημαίες στην ηπειρωτική Ελλάδα ο Δήμος Βόλβης - Δήλωση Δημάρχου Βόλβης

Τουρισμός
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο δήμος Βόλβης αναδεικνύεται για όγδοη χρονιά ως μια από τις περιοχές με τις πιο καθαρές και οργανωμένες παραλίες της Ελλάδας, καθώς και το 2018 θα τοποθετηθεί «Γαλάζια Σημαία», το διεθνές βραβείο ποιότητας, σε οκτώ οργανωμένες ακτές, στις περιοχές Ασπροβάλτα, Βρασνά και Σταυρό.

Πρόκειται για τις ακτές: Ασπροβάλτα, Νέα Βρασνά, Παραλία Βρασνών, Πόρτο Φίνο, Σερραϊκή Ακτή (Δημοτικής Ενότητας Αγίου Γεωργίου) και Σταυρός Ανατολική, Σταυρός Κεντρική, Σταυρός Δυτική (Δημοτικής Ενότητας Ρεντίνας), οι οποίες βραβεύτηκαν από τον ομώνυμο Διεθνή Οργανισμό με τη Γαλάζια Σημαία του 2018, λόγω της «εξαιρετικής ποιότητας των νερών τους», που αποτελεί μια απαραίτητη προϋπόθεση, καθώς και για άλλα 32 αυστηρά κριτήρια, όπως: ασφάλεια λουομένων και πληροφόρηση επισκεπτών, καθαριότητα και οργάνωση ακτής και παράκτιου χώρου, προστασία φυσικού πλούτου, περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση κ.ά..

Σημειώνεται ότι όλα τα μεγάλα τουριστικά γραφεία του εξωτερικού, δίνουν ιδιαίτερη σημασία στη «Γαλάζια Σημαία», όταν επιλέγουν προορισμούς για τους πελάτες τους, ως εγγύηση υψηλής ποιότητας υπηρεσιών που προσφέρονται στην ακτή, αλλά και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν από την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας της Φύσης (ΕΕΠΦ), Εθνικό Διαχειριστή του Διεθνούς Προγράμματος «Γαλάζια Σημαία», για το 2018, ανάμεσα σε 98 δήμους απ’ όλη την Ελλάδα, ο δήμος Βόλβης είναι 6ος δήμος σε αριθμό «Γαλάζιων Σημαιών» στην ηπειρωτική Ελλάδα και 2ος (μετά τον δήμο Βόλου) αν εξαιρεθεί η Χαλκιδική, ενώ κατέχει τη 16η θέση πανελλαδικά, συμπεριλαμβανομένων και των νησιών. Περισσότερες Γαλάζιες σημαίες έχουν μόνο η Κρήτη (5 δήμοι), η Χαλκιδική (4 δήμοι) και 5 νησιά και ο δήμος Βόλου.

Η συνεχής επαναλαμβανόμενη διεθνή διάκριση στις οργανωμένες παραλίες  του δήμου Βόλβης, για τα καθαρά νερά, την ασφάλεια των λουομένων και τις προσφερόμενες υπηρεσίες, τις καθιστούν σημαντικό πόλο έλξης για Έλληνες και ξένους επισκέπτες.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, δήλωσε: «Για μια ακόμα χρονιά πιστοποιείται με τη διεθνή διάκριση της Γαλάζιας Σημαίας, ότι οι ακτές του δήμου Βόλβης περιλαμβάνονται στα κορυφαία ελληνικά θέρετρα. Όλοι μαζί, επισκέπτες, δημοτικοί υπάλληλοι, πολίτες, σύλλογοι και φορείς, κατορθώσαμε να αναδείξουμε τον δήμο σε έναν από τους πιο ελκυστικούς προορισμούς εντός κι εκτός Ελλάδος.  Οι παραλίες μας στον Στρυμονικό κόλπο, στην Ασπροβάλτα, τα Βρασνά και τον Σταυρό, δεν επιβραβεύονται για όγδοο συνεχή χρόνο, μόνο λόγω της καθαρότητας των νερών τους, αλλά και για τις οργανωμένες υπηρεσίες και την ασφάλεια που παρέχουν στους παραθεριστές.

Η δημοτική αρχή, παραμένει αταλάντευτη στον στόχο να προσελκύσει τουρίστες, όχι σε βάρος του φυσικού περιβάλλοντος, αλλά με σεβασμό στην κληρονομιά της φύσης, κάτι που αποδεικνύεται με τον καλύτερο τρόπο, μέσω των πολυβραβευμένων με Γαλάζιες Σημαίες ακτών μας.

Τα βραβεία αυτά ανήκουν πρώτιστα σε όλους εκείνους τους μόνιμους κατοίκους, τους Έλληνες παραθεριστές και τους ξένους επισκέπτες, που συμβάλλουν έμπρακτα στη διατήρηση των καθαρών ακτών μας. Οι ευχαριστίες απευθύνονται ιδιαίτερα και στους δημοτικούς υπαλλήλους, οι οποίοι όλη την χρονιά συντηρούν συστηματικά το άριστο επίπεδο των υπηρεσιών στις οργανωμένες ακτές. Η διάκριση αυτή δεν θα ήταν δυνατή, αν οι συλλογικοί φορείς, τα σχολεία και οι μεμονωμένοι εθελοντές του δήμου μας, δεν συνέδραμαν με εκστρατείες καθαριότητας στο έργο μας, γι αυτό και τους ευχαριστώ πολύ.

Οι πολλές Γαλάζιες Σημαίες, αποτελούν πόλο έλξης για τον δήμο Βόλβης, όχι μόνο για τους τουρίστες, αλλά για τις τουριστικές επιχειρήσεις. Ήδη προχωρά η διαδικασία για τη δημιουργία της πρώτης ξενοδοχειακής μονάδας πέντε αστέρων και θεματικού πάρκου στην Ασπροβάλτα, ενώ έχει εκδηλωθεί ενδιαφέρον και για αντίστοιχα επενδυτικά σχέδια σε Βρασνά και Σταυρό. Δεν είναι τυχαία όλα αυτά, αλλά μια επιβράβευση της σταθερής στρατηγικής μας να αναδείξουμε τουριστικά τον δήμο μας, δίνοντας διέξοδο σε μια περίοδο οικονομικής κρίσης των εισοδημάτων. Καλούμε εκ νέου την Πολιτεία να πράξει το χρέος της, και να βοηθήσει έμπρακτα μια περιοχή που ελκύει χιλιάδες ξένους τουρίστες από τις γειτονικές χώρες, επιλύοντας ζητήματα βασικών υποδομών, αλλά και συνδράμοντας στην τουριστική προβολή μας».

Ο θεσμός της «Γαλάζιας Σημαίας»

Η «Γαλάζια Σημαία» είναι διεθνές σύμβολο ποιότητας, θεωρούμενο το πιο γνωστό περιβαλλοντικό σύμβολο στον κόσμο. Απονέμεται διεθνώς, από το 1987, σε όσες ακτές και μαρίνες πληρούν τις αυστηρές προϋποθέσεις του και έχει ως διεθνή συντονιστή το Ίδρυμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης με έδρα τη Δανία και 63 χώρες-μέλη παγκοσμίως. Οι πιστοποιήσεις ελέγχονται με τακτικούς και αιφνιδιαστικούς ελέγχους κατά τη διάρκεια κάθε έτους. Η κριτική επιτροπή αποτελείται από εκπροσώπους κρατικών υπηρεσιών Ελλάδος και ΕΕ, οικολογικών και μη κυβερνητικών οργανώσεων, καθώς και εθελοντών επιθεωρητών ακτών.

Η Διεθνής Επιτροπή το 2018 βράβευσε 519 ακτές, 15 μαρίνες και ένα σκάφος αειφόρου τουρισμού στην Ελλάδα (486 ακτές και 12 μαρίνες το 2017), τοποθετώντας την χώρα μας στην 2η θέση ανάμεσα σε 47 χώρες.

Πανελλαδικά η κατάταξη σε «Γαλάζιες Σημαίες» για το 2018 έχει ως εξής ανά δήμο: Ρόδου (35 «Γαλάζιες Σημαίες»), Κασσάνδρας (32), Αγίου Νικολάου (27), Ζακύνθου, Νέας Προποντίδας και Σιθωνίας (18), Αριστοτέλη (15), Χερσονήσου (14), Κεφαλονιάς (13), Λέσβου (12), Βόλου, Κέρκυρας και Χανίων (11), Αποκορώνου και Ρεθύμνης (10), Βόλβης, Κω, Λευκάδας, Σητείας και Χίου (8).

Paralia Stavrou smal size

paralies asprovalta smal size



paralies dimou volvis smal size


Τελευταίες ειδήσεις