Δεύτερη ευκαιρία για την απαξιωμένη Αμφίπολη

Πολιτισμός - Αθλητισμός
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

«Ποιος θα σώσει την Αμφίπολη» ήταν ένας από τους πολλούς τίτλους της «Κ» για το θέμα του Τύμβου Καστά (22/1/2016). Αν και αναφερόταν στο επιτραπέζιο παιχνίδι που λάνσαρε πέρυσι η εταιρεία Δεσύλλας με παίκτες-αρχαιολόγους, σήμερα μοιάζει προφητικός.

Πριν από τρία χρόνια, το καλοκαίρι του 2014, η μικρή Μεσολακκιά έγινε για λίγο ο ομφαλός του κόσμου. Ουρές αυτοκινήτων συνέρρεαν στο μικρό χωριό της Αμφίπολης, τουρίστες οδηγούσαν χιλιόμετρα για μια σέλφι μπροστά από τα κάγκελα του αρχαιολογικού χώρου, τα καφενεία έκαναν χρυσές δουλειές, οι φήμες ότι «μέσα είναι ο Μεγάλος...» ανακυκλώνονταν σαν προσευχή μαζί με υποσχέσεις για απαλλοτριώσεις και ανάπτυξη. Για πολλούς μήνες ο πυρετός της Αμφίπολης έκαιγε ειδήμονες και μη, πολιτικούς και πολιτευτές, όλοι προσπάθησαν να «πάρουν» ένα κομματάκι από τα ψηφιδωτά που έρχονταν στο φως, ενώ ο μόνος που έμεινε στο σκοτάδι είναι ο ίδιος ο Τύμβος.

Οι πόροι του ΕΣΠΑ (1,5 εκατ. ευρώ) είναι για το μνημείο η μόνη διέξοδος από το χώμα που το σκεπάζει. Η πρώτη αίτηση για την ένταξη του έργου στο ΕΣΠΑ 2014-20 που έκαναν οι υπηρεσίες του υπουργείου Πολιτισμού απορρίφθηκε λόγω «ελλείμματος επικοινωνίας» σύμφωνα με την υπουργό Λυδία Κονιόρδου. Μάλλον «ξεχάστηκαν» οι περίπου 200 σελίδες τεχνικών αναφορών που προστέθηκαν στη δεύτερη προσπάθεια πριν από λίγες μέρες, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Σταύρου Παπαντωνίου και της Γιώτας Συκκά (9/11/2017). Δικαίως οι συνάδελφοι αναρωτιούνται αν αυτή τη φορά το υπουργείο Πολιτισμού θα ασχοληθεί σοβαρά ή εάν «θα συνεχίσει να απαξιώνει αυτό το σημαντικό μνημείο όπως το κάνει μεθοδικά εδώ και τρία χρόνια». Πόσο –τουλάχιστον– παλιομοδίτικο είναι να στήνονται πολιτικά παιχνίδια με ταμπλό τον πολιτισμό;

 

 

Πηγή: kathimerini

Τελευταίες ειδήσεις