Ήρθαν τα τριπλά τεστ στα φαρμακεία: Τι ανιχνεύουν - Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο από διπλή νόσηση

Υγεία
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Στα φαρμακεία, μετά τα διπλά τεστ, έχουν ξεκινήσει να κάνουν την εμφάνισή τους και τα τριπλά self-test, τα οποία εκτός από τον κορονοϊό και την εποχική γρίπη Α και Β, μπορούν να δίνουν αποτέλεσμα για τον αναπνευστικό συγκυτιακό ιό (RSV).

Και αυτό καθώς οι ιοί που προσβάλλουν το αναπνευστικό σύστημα βρίσκονται σε έξαρση και πλέον είναι συχνή η ταυτόχρονη νόσηση από δύο ιούς, με τα συμπτώματα επίσης σε πολλές περιπτώσεις να είναι κοινά (όπως πυρετός, βήχας και πονόλαιμος).

Οι ειδικοί είχαν επισημάνει ήδη από τα μέσα του φθινοπώρου το φαινόμενο της τριδημίας (εποχική γρίπη, COVID, RSV), αλλά και το ενδεχόμενο οι πολίτες να βρεθούν αντιμέτωποι και με την πολυδυμία, δηλαδή τη συνύπαρξη πολλών αναπνευστικών ιών ταυτόχρονα.

Για πρώτη φορά, τουλάχιστον τα τελευταία 30 χρόνια, εμφανίστηκαν ταυτόχρονα 4-5 ιοί,
οι οποίοι πλήττουν το αναπνευστικό σύστημα των παιδιών.

Πόσο συχνή είναι η ταυτόχρονη νόσηση

Οι ειδικοί σημειώνουν πως κάποιος μπορεί να νοσεί από δύο ιούς ταυτόχρονα. Ο κίνδυνος πολλαπλών λοιμώξεων είναι ιδιαίτερα υψηλός φέτος, με την εμφάνιση πολλών ιών, την ώρα που το ανοσοποιητικό σύστημα μπορεί να είναι εξασθενημένο από την πανδημία του κορονοϊού και τα περιοριστικά μέτρα των προηγούμενων δύο ετών, όπως η χρήση προστατευτικής μάσκας.

Τα παιδιά φαίνεται πως έχουν περισσότερες πιθανότητες για διπλή νόσησημε τον κίνδυνο να μεγαλώνει όσο πιο μικρά είναι. Ο λόγος που τα παιδιά είναι πιο επιρρεπή σε συν- λοιμώξεις δεν είναι σαφής, αλλά μια αιτία πιθανόν να είναι πως εκτίθενται συνεχώς σε λοιμώξεις του αναπνευστικού, όπως και το ότι το ανοσοποιητικό τους σύστημα δεν έχει δημιουργήσει την ανοσία που έχουν οι ενήλικες.

Όπως εξηγούν επίσης, οι συν-λοιμώξεις μπορεί να εμφανιστούν σε οποιαδήποτε ηλικία, ειδικά μεταξύ των ηλικιωμένων και όσων έχουν ασθενέστερο ανοσοποιητικό σύστημα.

Τελευταίες ειδήσεις