Νέο voucher για δωρεάν οδοντίατρο σε χιλιάδες παιδιά - Έρχεται το dentist pass

Υγεία
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times
Πρόγραμμα δωρεάν προληπτικής οδοντιατρικής φροντίδας, που θα περιλαμβάνει όλα τα παιδιά ηλικίας 6-12 ετών, ενεργοποιείται τον ερχόμενο Μάρτιο.

Μάλιστα, το δίκτυο παροχής υπηρεσιών δεν θα έχει περιορισμούς, καθώς δυνατότητα συμμετοχής θα έχουν όσοι οδοντίατροι στην επικράτεια το επιθυμούν, με τους γονείς να κλείνουν ραντεβού χωρίς γραφειοκρατικά εμπόδια κάνοντας απλά χρήση του Dentist Pass.

Είναι σημαντικό δε να υπογραμμιστεί πως αντίστοιχη δράση γίνεται και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, αποτελώντας ένα σημαντικό πλην όμως πρώτο βήμα για την αποζημίωση οδοντιατρικής περίθαλψης. Αναλυτικότερα έως και σήμερα δεν αποζημιώνεται από τον ΕΟΠΥΥ και μία ιατρική πράξη που αφορά τη φροντίδα των δοντιών, με αποτέλεσμα οι γονείς να επιβαρύνονται για το σύνολο των οδοντιατρικών πράξεων που κρίνονται απαραίτητες για τα παιδιά τους (αλλά και για τους ίδιους).

Αναγνωρίζοντας το σημαντικό αυτό «κενό», το υπουργείο Υγείας σε συνεργασία με το υπουργείο Οικονομικών στο πλαίσιο δράσεων Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας και Πρόληψης του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας εξασφάλισε το απαραίτητο κονδύλι για την προληπτική οδοντιατρική φροντίδα των παιδιών της συγκεκριμένης ηλικιακής ομάδας (6-12 ετών).

Η πρωτοβουλία αυτή, που φέρει την υπογραφή του υπουργού Θάνου Πλεύρη, στοχεύει στον παιδικό πληθυσμό ώστε να δημιουργηθούν οι βάσεις για την ορθή φροντίδα της στοματικής τους υγείας, δεδομένου πως σύμφωνα με τους ειδικούς, τα πρώτα χρόνια καθορίζουν σε μεγάλο βαθμό τα προβλήματα που δυνητικά θα αντιμετωπίσουν ως ενήλικοι αργότερα.

Είναι ενδεικτικό πως σύμφωνα με πανελλαδική έρευνα (2019) που «Η διενεργήθηκε υπό την αιγίδα της Ελληνικής Οδοντιατρικής Ομοσπονδίας, τρία στα πέντε παιδιά ηλικίας 5 ετών είχαν τερηδόνα στα δόντια, ενώ μόνο το 0,7% των ενηλίκων ηλικίας 35-44 ετών είχε υγιή δόντια. Μάλιστα, με αφορμή τα δεδομένα αυτά, οι εκπρόσωποι του κλάδου είχαν κάνει λόγο για δραματική επιδείνωση της στοματικής υγείας των Ελλήνων κατά την τελευταία δεκαετία.

Για τον λόγο αυτό το πρόγραμμα περιλαμβάνει επίσκεψη στο οδοντιατρείο όπου θα γίνεται:

  • Έλεγχος της στοματικής υγιεινής του παιδιού
  • Φθορίωση δοντιών
  • Καθαρισμός
  • Ενημέρωση και οδηγίες στοματικής υγιεινής στα παιδιά και στους γονείς

Επιπρόσθετα και σύμφωνα με το σχέδιο που έχουν επεξεργαστεί οι τεχνοκράτες στην οδό Αριστοτέλους - υπό τον γενικό γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριο Θεμιστοκλέους –, στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν όλοι οι οδοντίατροι, υπό την προϋπόθεση πως διαθέτουν POS καταχωρημένο. Πέραν τούτου όμως, όπως επισημαίνουν στα «ΝΕΑ» στελέχη του υπουργείου Υγείας, δεν θα χρειάζονται περαιτέρω γραφειοκρατικές ενέργειες.

Σε ό,τι αφορά τη διαδικασία χορήγησης του «Dentist Pass», τα βήματα που θα πρέπει να ακολουθήσουν οι γονείς είναι τα εξής: Ένας εκ των δύο γονέων υποβάλλει αίτηση για την έκδοση της κάρτας χρηματοδότησης μέσω του gov.gr ή μέσω των ΚΕΠ στην Ηλεκτρονική Πλατφόρμα του Προγράμματος. Έπειτα η κάρτα θα αποθηκεύεται στο ψηφιακό πορτοφόλι του κινητού του δικαιούχου γονέα και θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί στα POS όλων των οδοντιατρείων. Είναι σημαντικό εν τούτοις να υπογραμμιστεί πως κάθε κάρτα χρηματοδότησης που θα ενεργοποιείται θα έχει ισχύ έξι μήνες.

Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι όλα τα παιδιά της συγκεκριμένης ηλικιακής κατηγορίας που αντιστοιχούν σε 660.000 ανηλίκους σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ (2021). Για την πραγματοποίηση δε της συγκεκριμένης οδοντιατρικής παροχής θα εκδίδεται για κάθε δικαιούχο κάρτα χρηματοδότησης.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Τελευταίες ειδήσεις