Εφαρμογή για την εξάπλωση του κοροναϊού στην Ελλάδα

Υγεία
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

 

Το πανεπιστήμιο Αθηνών δημιούργησε μία ενδιαφέρουσα εφαρμογή με στόχο τη χαρτογράφηση της εξάπλωσης του ιού COVID-19 στη χώρα μας. Μπορείτε να τη βρείτε εδώ.

Όπως είναι γνωστό, η βασική οδηγία στην περίπτωση εμφάνισης συμπτωμάτων του κορωνοϊού είναι η κατ΄οίκον παραμονή. Ωστόσο, η καταγραφή των κρουσμάτων είναι αρκετά δύσκολη και αυτό, όπως σημειώνουν οι σχεδιαστές της εφαρμογής, λόγω των ρυθμών εξάπλωσης του ιού, της διαφοροποίησης της έντασης της συμπτωματολογίας, σε συνδυασμό με τη διαρκή επιβάρυνση των νοσοκομείων αναφοράς που είναι αρμόδια για τον εργαστηριακό έλεγχο των δειγμάτων, την έλλειψη δυνατότητας εντοπισμού αντισωμάτων, αλλά και την πιθανότητα κοινωνικού στιγματισμού.

Έτσι, λοιπόν, σχεδίασαν μία εφαρμογή, η οποία καταγράφει τη διάδοση του ιού με δεδομένα που ζητούνται από τους ίδιους τους πολίτες (crowdsourcing). Μπορούν να συμμετέχουν όλοι και να συμβάλλουν στην καταγραφή των κρουσμάτων του κορωνοϊού, κάνοντας κλικ στο εδώ. Οι χρήστες καλούνται να απαντήσουν με υπευθυνότητα και να χρησιμοποιήσουν ξανά την εφαρμογή, στην περίπτωση που αλλάξει η κατάστασή τους.

Η εφαρμογή χρησιμοποιεί τα πλεονεκτήματα των σύγχρονων Συστημάτων Γεωγραφικών Πληροφοριών, απαιτεί ελάχιστο χρόνο συμμετοχής από τον πολίτη, υποστηρίζει την καταγραφή «αλλαγής κατάστασης» και εξασφαλίζει την απόλυτη ανωνυμία του.

Η λειτουργία της είναι σχετικά απλή: Ο επισκέπτης ερωτάται «αν έχει παρουσιάσει συμπτώματα του ιού» και να δηλώσει σε ποια περιοχή της Ελλάδας βρίσκεται.
Η εφαρμογή δημιουργήθηκε στο πλαίσιο έρευνας του ΕΚΠΑ (ΠΜΣ Στρατηγικές Διαχείρισης Περιβάλλοντος, Καταστροφών και Κρίσεων) και για να είναι αποτελεσματική χρειάζεται την υπεύθυνη απάντησή σας.


Τελευταίες ειδήσεις