ΠΡΟΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΚΟΥΡΛΕΤΗ Έρχονται νέες μόνιμες προσλήψεις σε όλους τους δήμους - Σε δύο φάσεις ο Καλλικράτης

Εργασία
Γραμματοσειρά

Σε δύο φάσεις θα γίνουν οι αλλαγές στον Καλλικράτη όπως γνωστοποίησε ο υπουργός Εσωτερικών κ. Σκουρλέτης ενώ προανήγγειλε ότι εξετάζονται και νέες μόνιμες προσλήψεις σε όλους τους δήμους για  επιστημονικό προσωπικό

Στις προοπτικές ανάπτυξης της τοπικής αυτοδιοίκησης με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» και στις παρεμβάσεις που προωθούνται για τους ΟΤΑ ώστε να αρθούν οι επιπτώσεις από τη δύσκολη οικονομική συγκυρία, αναφέρθηκε ο υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης, στην ομιλία του κατά την απογευματινή ειδική θεματική συνεδρία του περιφερειακού συνεδρίου για τη παραγωγική ανασυγκρότηση της Ανατολικής Αττικής, που πραγματοποιείται στο Λαύριο.

Στην ίδια θεματική συνεδρία συμμετείχαν, ακόμα, ο δήμαρχος Παλλήνης, Αθανάσιος Ζούτσος, ο οποίος εκπροσώπησε τους δημάρχους της Ανατολικής Αττικής, ο «οικοδεσπότης» δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς και ο πρόεδρος του Ταμείου Παρακαταθηκών και Δανείων, Κώστας Βαρλαμίτης. Τη συνεδρία συντόνιζε ο διευθύνων σύμβουλος της Ελληνικής Εταιρείας Τοπική Ανάπτυξης και Αυτοδιοίκησης, Θεόδωρος Γκοτσόπουλος.

Για το σχέδιο νόμου που αναθεωρεί τον «Καλλικράτη» σημείωσε ότι αποτελεί την πρώτη φάση αλλαγών, ενώ θα ακολουθήσει μια δεύτερη δέσμη τομών, αφού προηγηθεί η συνταγματική αναθεώρηση. Αιχμή των αλλαγών αποτελεί η καθιέρωση της απλής αναλογικής στις αυτοδιοικητικές εκλογές, τονίζοντας ότι το συγκεκριμένο εκλογικό σύστημα «είναι η εισαγωγή σε μια νέα εποχή συνυπευθυνότητας, είναι η προσπάθεια εμπέδωσης μιας νέας κουλτούρας συνεργασίας και συνθέσεων».

Ο υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι στις επερχόμενες αλλαγές, που εισάγει το νομοσχέδιο, που αναμένεται να κατατεθεί μετά το Πάσχα, περιλαμβάνονται, επίσης η ακριβέστερη κατηγοριοποίηση των δήμων βάσει όχι μόνο του πληθυσμού τους, αλλά και των γεωμορφολογικών και ανθρωπογεωγραφικών χαρακτηριστικών τους, η αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων μεταξύ δήμων, περιφερειών και Αποκεντρωμένων Διοικήσεων, η μεταφορά της ελεγκτικής αρμοδιότητας επί των δήμων από τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις στον νέο φορέα «Ελεγκτή Νομιμότητας», που θα εδρεύει στο υπουργείο, κ.λπ.

Αναφερόμενος στην υποστελέχωση των δήμων, ο υπουργός εξέφρασε την ανάγκη να εξεταστεί η πρόσληψη επιστημονικού προσωπικού και στους 325 δήμους μέχρι το τέλος του έτους, ενώ επέκρινε τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, για την εξαγγελία του περί επιστροφής στη σχέση 1:5 (μία πρόσληψη για κάθε πέντε αποχωρήσεις στο Δημόσιο), τονίζοντας ότι πρόκειται για μια υπόσχεση υποστελέχωσης των ΟΤΑ στο διηνεκές, που βρίσκει αντίθετο το σύνολο των δημάρχων, ανεξαρτήτου κομματικής προέλευσης.

Εκτενή αναφορά έκανε ο κ. Σκουρλέτης στις πρωτοβουλίες του υπουργείου για την υποστήριξη των δήμων και μέσω αυτών βελτιώνουν την καθημερινή ζωή των πολιτών. Υπενθύμισε, ειδικότερα, ότι αυτή την περίοδο «τρέχουν» τα χρηματοδοτικά προγράμματα «ΦιλόΔημος Ι και ΙΙ», συνολικού ύψους 740 εκατ. ευρώ για φέτος, με προοπτική τα 2,3 δισ. σε βάθος πενταετίας, για κατασκευή παιδικών χαρών, συντήρηση σχολικών κτιρίων, αγορά μηχανημάτων, ανακαίνιση δημοτικών κτηρίων, αποκατάσταση χωματερών, έργα ύδρευσης και αποχέτευσης, αντιπλημμυρικά έργα και αποκαταστάσεις αγροτικής οδοποιίας. Αναφέρθηκε επίσης στα περίπου 20 εκατ. ευρώ που δόθηκαν και φέτος σε 88 ορεινούς και μικρούς νησιωτικούς δήμους, στα 30 εκατ. ευρώ, για έργα αντιμετώπισης της λειψυδρίας και των καταστροφών από θεομηνίες, κ.λ.π.

Ο κ. Γκοτσόπουλος από την πλευρά στη σύντομη παρέμβασή του τόνισε ότι «η τοπική αυτοδιοίκηση στην Ελλάδα είναι ο ασθενής κρίκος στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και μακράν είμαστε οι τελευταίοι σε αυτό τον τομέα στην Ευρώπη». Ο διευθύνων σύμβουλος της ΕΕΤΑΑ έθεσε το ερώτημα αν με την επικείμενη αναθεώρηση του «Καλλικράτη» θα γίνουν τα αναγκαία βήματα προκειμένου η τοπική αυτοδιοίκηση να αναβαθμιστεί και να γίνει ισότιμος εταίρος στο πολιτικό και διοικητικό σύστημα της χώρας και να καταστήσει τους δήμους άξιους και ικανούς για να αντεπεξέλθουν στα καθήκοντά τους.

dikaiologitika.gr

Τελευταίες ειδήσεις