Απαγόρευση κυκλοφορίας και lockdown - Πότε εφαρμόζεται

Κοινωνία
Γραμματοσειρά
 • Smaller Small Medium Big Bigger
 • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα, αλλιώς ένα γενικό Lockdown, μέτρο στο οποίο έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή σε άλλες χώρες της Ευρώπης είναι στο τραπέζι και μόνο οι εξελίξεις και τα δεδομένα από την εξέλιξη του κορονοϊού covid-19 θα κρίνουν, σύμφωνα πάντα με τις εισηγήσεις των ειδικών προς την κυβέρνηση. Ποια νέα έκτακτα μέτρα ανακοίνωσε η κυβέρνηση.

Οι επόμενες ώρες και πιο συγκεκριμένα το επόμενο 48ωρο θα κρίνουν οι ειδικοί εάν θα πρέπει να προχωρήσει και η Ελλάδα στο μέτρο για απαγόρευση κυκλοφορίας στην Ελλάδα λόγω της εξέλιξης της πανδημίας από τον κορονοϊό covid-19.

Αυτό το Σαββατοκύριακο είναι καθοριστικό, καθώς όσο αυξάνονται τα κρούσματα και οι θάνατοι στη χώρα μας, τόσο αυξάνεται η ανησυχία. Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας Σωτήρης Τσιόδρας έχει επισημάνει ότι σε δύο εβδομάδες θα έχουμε διαθέσιμη πλήρη εικόνα για την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα και όλα τα μέτρα είναι στο τραπέζι, όπως και το lockdown.

Υπενθυμίζεται ότι καθ’ όλο το προηγούμενο διάστημα, ημέρα με την ημέρα, τα έκτακτα μέτρα για τον κορονοϊό γίνονταν όλο και πιο αυστηρά. Χθες Παρασκευή 20/3 ανακοινώθηκε η παράταση του λουκέτου στα σχολεία, τα οποία θα παραμείνουν κλειστά και θα ξανανοίξουν μετά το Πάσχα.

Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση - Τι ισχύει με τις απαγορεύσεις

απαγορευση κυκλοφορίας

Νέα μέτρα για τις λαϊκές αγορές και τα σούπερ μάρκετ ανακοίνωσε μεταξύ άλλων ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Χαρδαλιάς. Σημειώνεται ότι ο Πρωθυπουργός τόνισε στο πρόσφατο μήνυμά του ότι από όλους εμάς και από τη δική μας συμπεριφορά, εξαρτάται τελικά αν η Κυβέρνηση χρειαστεί να πάρει ακόμα πιο δραστικά μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας.

Κρατώντας, λοιπόν, αυτό ως δεδομένο και αναφορικά με νέα μέτρα και συστάσεις, ο κ. Χαρδιαλάς ανακοίνωσε:

 • Από σήμερα Σάββατο 21/3 στις 6 το πρωί επιτρέπεται η μετάβαση στα νησιά μας με πλοία της ακτοπλοΐας, ΜΟΝΟ των μόνιμων κατοίκων τους. Τα όποια δρομολόγια εκτελούνται, αφορούν μόνιμους κατοίκους για τους απολύτως αναγκαίους λόγους και την τροφοδοσία των νησιών, καθώς και εκείνους που θέλουν να αναχωρήσουν από τα νησιά.Με τον τρόπο αυτό προστατεύουμε τους κατοίκους των νησιών μας.
 • Όπως τόνισε και ο Πρωθυπουργός στο μήνυμά του, όσο πιο μικρό είναι το νησί όπου κάποιος πιστεύει ότι θα καταφύγει για να προστατευθεί, τόσο πιο δύσκολη, αν όχι πολλές φορές αδύνατη, θα είναι και η περίθαλψή του αν αρρωστήσει εκεί.
 • Για να εκδώσει πλέον, λοιπόν, κάποιος εισιτήριο προκειμένου να ταξιδέψει σε νησί, είναι απαραίτητη η επίδειξη αντιγράφου που μπορεί κάποιος να κατεβάσει από το TAXIS ή αντιγράφου της δήλωσης Ε1, ώστε αν αποδεικνύεται ο τόπος μόνιμης κατοικίας του.
 • Επίσης, απαγορεύεται ο απόπλους και ο κατάπλους ιδιωτικών σκαφών αναψυχής σε όλη την ελληνική επικράτεια.
 • Όσα ιδιωτικά σκάφη αναψυχής βρίσκονται σε πλεύση, υποχρεούνται ως τα μεσάνυχτα της 21ης Μαρτίου, δηλαδή μέχρι τα μεσάνυχτα του Σαββάτου, να καταπλεύσουν. Το Λιμενικό και οι λιμενικές αρχές έχουν πάρει σαφείς οδηγίες για την εφαρμογή του μέτρου σε όλη την επικράτεια.
 • Επιπλέον, αύριο Σάββατο θα είναι εκτάκτως κλειστές όλες ο λαϊκές αγορές της χώρας. Από Δευτέρα, στις λαϊκές αγορές μειώνονται κατά 50% ανά κλάδο οι παραγωγοί, με απόσταση πέντε μέτρων μεταξύ των πάγκων και υποχρέωση εκ περιτροπής εναλλαγής ανά εβδομάδα.
 • Όσον αφορά στα σούπερ μάρκετ, από Δευτέρα γίνεται υποχρεωτική η απόσταση ένας πελάτης ανά 15 τετραγωνικά μέτρα, αντί 10 τετραγωνικών μέτρων που ίσχυε ως τώρα.
 • Επιπλέον, σας ενημερώνουμε ότι έχουν ανασταλεί όλες οι επισκέψεις στα καταστήματα κράτησης, καθώς επίσης και οι άδειες κρατουμένων και οι μεταγωγές αυτών, με εξαίρεση την επίκληση ειδικών λόγων κοινωνικού χαρακτήρα και πάντα σε ελάχιστο αριθμό.
 • Επειδή παρατηρούνται φαινόμενα που δε συνάδουν με την κρισιμότητα της κατάστασης, επαναλαμβάνουμε ότι απαγορεύονται οι δημόσιες υπαίθριες συναθροίσεις με συμμετοχή 10 ή περισσοτέρων ατόμων, με κύρωση διοικητικού προστίμου 1.000 ευρώ ανά πρόσωπο και περίπτωση, ανεξαρτήτως τυχόν άλλων ευθυνών, ιδίως ποινικών.
 • Θα υπάρχει ισχυρή παρουσία της Αστυνομίας μέσα στο Σαββατοκύριακο σε πάρκα, μεγάλες πλατείες, χώρους όπου παρατηρείται συγκέντρωση προσώπων, προκειμένου να τηρηθεί απαρέγκλιτα ο παραπάνω κανόνας.
 • Δεν επιτρέπονται ούτε πικ νικ, ούτε άθλησή κατά ομάδες.
 • Η κυκλοφορία εκτός οικίας πρέπει να περιοριστεί στο ελάχιστο και μόνο για πολύ συγκεκριμένους λόγους και στο αναγκαίο μέτρο για την εξυπηρέτηση αποκλειστικά ζωτικών αναγκών.
 • Εξαίρεση αποδεκτή υπάρχει για μετάβαση στην εργασία, επίσκεψη στο γιατρό, μετάβαση σε κατάστημα προμηθειών τροφίμων όπου δεν είναι δυνατή η αποστολή τους, μετάβαση στο ταχυδρομείο για την απολύτως αναγκαία αλληλογραφία, μετάβαση στην τράπεζα, μετάβαση σε πρατήριο καυσίμων, κίνηση για παροχή βοήθειας σε ανθρώπους που βρίσκονται σε πραγματική ανάγκη, σωματική άσκηση σε εξωτερικό χώρο ατομικά ή ανά δύο άτομα, τηρώντας την αναγκαία απόσταση 1,5 μέτρου και κίνηση με κατοικίδιο ζώο.

Το μήνυμα που ακούγεται από τα περιπολικά της ΕΛΑΣ

«Σας ενημερώνουμε ότι για προληπτικούς λόγους δημόσιας υγείας δεν επιτρέπεται ο συνωστισμός. Παρακαλούμε όπως συμμορφωθείτε και απομακρυνθείτε από τον χώρο». Αυτό είναι το μήνυμα που  ακούγεται από τα μεγάφωνα της ΕΛ.ΑΣ και καλεί όσους παραβιάζουν την απαγόρευση για συναθροίσεις των δέκα ατόμων και άνω να συμμορφώνονται με τη σύσταση.

Το μήνυμα είναι ηχογραφημένο στα ελληνικά, τα αγγλικά, τα γαλλικά αλλά και τα αραβικά προκειμένου να γίνεται κατανοητό και από αραβόφωνους μετανάστες που ζουν στο κέντρο της πρωτεύουσας.

Το μέτρο ξεκίνησε να εφαρμόζεται στην Αττική και τις μεγάλες πόλεις της περιφέρειας.

Τελευταίες ειδήσεις