"Πανικός" επικρατεί από τα χαράματα στα  Λύκεια, καθώς άδικα οι Διευθυντές  και οι εκπαιδευτικοί των Σχολείων προσπαθούν να κληρώσουν τα θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων του ΙΕΠ "έπεσε", με αποτέλεσμα τα σχολεία να μην μπορούν να αντλήσουν τα θέματα δύο ή τρεις ώρες πριν την έναρξη των εξετάσεων , ανάλογα με το μάθημα στο οποίο διαγωνίζονται οι  μαθητές  .

Το υπουργείο Παιδείας θα πρέπει άμεσα να δώσει οδηγία στα σχολεία εάν θα πρέπει να επιλέξουν δικά τους θέματα ή οι εκπαιδευτικοί θα πρέπει να περιμένουν πότε θα αποκατασταθεί  το πρόβλημα στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

Υπομονή συστήνει το ΙΕΠ στους Διευθυντές των Λυκείων για το τεχνικό πρόβλημα

Τη σύσταση αυτή κάνει το ΙΕΠ προς τους Διευθυντές των Λυκείων , οι οποίοι πανικόβλητοι επικοινωνούν με το αρμόδιο γραφείο της Τράπεζας Θεμάτων καθώς λόγω τεχνικού προβλήματος δεν μπορούν να αντλήσουν θέματα για να δώσουν τις ενδοσχολικές και απολυτήριες εξετάσεις οι μαθητές του Λυκείου.

Στη πρόταση Διευθυντών Λυκείων η επιλογή των θεμάτων να γίνει από τα ίδια τα σχολεία η απάντηση που λαμβάνουν οι Διευθυντές είναι "Δεν προβλέπεται αυτή η διαδικασία από τη σχετική νομοθεσία". 

Το ΙΕΠ "εγκλωβισμένο" στο νόμο

Το ΙΕΠ αδυνατεί να δώσει οδηγία στο υπουργείο Παιδείας , προκειμένου, λόγω του τεχνικού προβλήματος στην πλατφόρμα της Τράπεζας Θεμάτων,  οι εκπαιδευτικοί των σχολείων να επιλέξουν, για σήμερα,  μόνοι τους τα θέματα των εξετάσεων.

Κι αυτό διότι ο συντάκτης του νόμου δεν είχε προνοήσει να συμπεριλάβει μια παράγραφο η οποία να προβλέπει τις περιπτώσεις που τα σχολεία αδυνατούν να αντλήσουν θέματα από την Τράπεζα Θεμάτων. 

Η διαδικασία επιλογής των θεμάτων από την Τράπεζα Θεμάτων

Την ημέρα κάθε προγραμματισμένης εξέτασης ανά συγκεκριμένο μάθημα και Λύκειο, ο/η Διευθυντής/- ντρια και ο/η οικείος/-α ή οι οικείοι/-ες διδάσκοντες/-ουσες, κληρώνουν άπαξ τα προς εξέταση από την Τ.Θ.Δ.Δ. θέματα (έως δύο ώρες προ της ενάρξεως της εξέτασης για όλα τα γραπτώς εξεταζόμενα μαθήματα και τρεις ώρες για τα μαθήματα της Αρχαίας Ελληνικής Γλώσσας και Γραμματείας/Αρχαίων Ελληνικών, των Αγγλικών και της Νέας Ελληνικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας/Νέων Ελληνικών, καθώς και για τα μαθήματα Σχεδιαστικού Περιεχομένου).

Η κλήρωση διενεργείται ως εξής:

α) Είσοδος της σχολικής μονάδας στην ιστοσελίδα της Τ.Θ.Δ.Δ. με τη χρήση των κωδικών που διαθέτει στο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (Π.Σ.Δ.).

β) Επιλογή: «Τρέχουσα εξεταστική περίοδος (Μαΐου-Ιουνίου 2023 ή Σεπτεμβρίου 2023)», «Τάξη» και «Μάθημα».

γ) Επιλογή: «Κλήρωση»: Ανάλογα με το εξεταζόμενο μάθημα κληρώνονται με τυχαία επιλογή τρεις (3) ενότητες θεμάτων ή έξι (6) θέματα από τα οποία τρία (3) για το 2ο και τρία (3) για το 4ο ερώτημα. Για το μάθημα της Ιστορίας κληρώνονται, αντίστοιχα, τρία (3) θέματα για το 1ο και τρία (3) για το 3ο ερώτημα.

δ) Οι διδάσκοντες/-ουσες επιλέγουν από τα κληρωθέντα μία ενότητα θεμάτων ή ένα θέμα για το 2ο και ένα θέμα για το 4ο (εκτός του μαθήματος της Ιστορίας στο οποίο επιλέγουν ένα θέμα για το 1ο και ένα θέμα για το 3ο) στα οποία θα εξεταστούν οι μαθητές/-τριες. Στη συνέχεια, με ευθύνη του/της Διευθυντή/- ντριας, καταχωρίζουν την επιλογή τους, στην πλατφόρμα της Τ.Θ.Δ.Δ.

Κατά τη διαδικασία αυτή, οι εκπαιδευτικοί λαμβάνουν υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες διδασκαλίας των γνωστικών αντικειμένων και την εν γένει λειτουργία της σχολικής μονάδας κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά.

Στις προβλεπόμενες από τις ισχύουσες διατάξεις κατατακτήριες εξετάσεις, τα θέματα των προφορικών εξετάσεων καταρτίζονται από τους/τις οικείους/-ες διδάσκοντες/-ουσες. Οι γραπτές εξετάσεις για τα μαθήματα της Ομάδας Α ́ διεξάγονται σύμφωνα με τη διαδικασία των προαγωγικών ή απολυτήριων εξετάσεων. Οι μαθητές και οι μαθήτριες εξετάζονται στην ίδια εξεταστέα ύλη και στα ίδια θέματα με τους/τις υπόλοιπους/-ες μαθητές/-τριες (άρθρα 113 και 136 του ν. 4610/2019).

Εάν, εκ παραδρομής, γίνει κλήρωση σε λάθος μάθημα:

        Ο/Η Διευθυντής/-ντρια καταχωρίζει σε συγκεκριμένη φόρμα της Τ.Θ.Δ.Δ. αιτιολογημένο αίτημα εκ νέου κλήρωσης στο μάθημα αυτό. Στη συνέχεια επιλέγει "Αποστολή‘’. Το αίτημα διαβιβάζεται, μέσω της πλατφόρμας της Τ.Θ.Δ.Δ., στην οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης.
        Η οικεία Διεύθυνση Εκπαίδευσης, αφού προχωρήσει σε σχετικό έλεγχο, δίνει τη δυνατότητα στη συγκεκριμένη σχολική μονάδα εκ νέου κλήρωσης.

Σε περίπτωση που για τεχνικούς λόγους σε κάποιο Λύκειο δεν καταστεί δυνατή η κλήρωση των θεμάτων, ενημερώνεται ο/η οικείος/-α Διευθυντής/-ντρια Εκπαίδευσης και η σχετική κλήρωση πραγματοποιείται στα γραφεία της Διεύθυνσης. Τα θέματα αποστέλλονται στο σχολείο με τον προσφορότερο τρόπο.

Τη γενικότερη ευθύνη για την ομαλή διεξαγωγή των εξετάσεων στο πλαίσιο της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας (παροχή οδηγιών, υποστήριξη κ.ά.) και την αντιμετώπιση ειδικών προβλημάτων που προκύπτουν στις σχολικές μονάδες ευθύνης του έχει ο/η Διευθυντής/-ντρια Διεύθυνσης Δ/θμιας Εκπαίδευσης.

Για το σκοπό αυτό ορίζεται σε κάθε Διεύθυνση Δ/θμιας Εκπαίδευσης υπάλληλος/-οι ως Υπεύθυνος/-οι της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας. Ειδικότερες οδηγίες σχετικά με την πρόσβαση και υποστήριξη της διαδικασίας υπάρχουν αναρτημένες στην ιστοσελίδα της Τράπεζας Θεμάτων Διαβαθμισμένης Δυσκολίας.

Επιβραβεύθηκαν οι επιτυχόντες εισακτέοι στην τριτοβάθμια εκπαίδευση μαζί με πολίτες και φορείς που διακρίθηκαν για την κοινωνική προσφορά τους σε διάφορους τομείς

Η προσφορά στο κοινωνικό σύνολο ήταν το επίκεντρο της Γιορτής Παιδείας και Κοινωνικής Προσφοράς του δήμου Βόλβης που πραγματοποιήθηκε στο κατάμεστο Κλειστό Γυμναστήριο Σταυρού την Παρασκευή 21 Απριλίου.

Πολίτες, σύλλογοι και εθελοντικές ομάδες, βραβεύθηκαν από τον Οργανισμό Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (ΟΠΑΠ) του δήμου Βόλβης δήμο Βόλβης, πλαισιώνοντας με τον καλύτερο τρόπο τις τιμητικές διακρίσεις στα 80 αγόρια και κορίτσια που εισήχθησαν με επιτυχία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση την περασμένη χρονιά.

Αρχικά τιμήθηκαν οι 4 εκπαιδευτές καρδιοπνευμονικής αναζωογόνησης (γνωστής ως ΚΑΡΠΑ), μέλη του δήμου Βόλβης, οι οποίοι δίδαξαν τη μέθοδο που σώζει ζωές σε όλες τις σχολικές μονάδες του δήμου, καθώς και οι 4 μαθήτριες του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών, πρωτεύσαντες στον πρόσφατο πανελλήνιο μαθητικό διαγωνισμό ΚΑΡΠΑ.

Στο πρόσωπο του Ηρακλή Γεωργαλά επιβραβεύθηκε ο εθελοντισμός της ομάδας Save Your Hood που καθαρίζει δημόσιους χώρους ανά την επικράτεια, δίνοντας το καλό παράδειγμα σε κάθε πολίτη.

Ένα ακόμα παράδειγμα προς μίμηση που τιμήθηκε ήταν η πρωτοβουλία του επιχειρηματία Θανάση Μπάρτζα, να δωρίσει και να εγκαταστήσει έπιπλα στο Δημοτικό Βρεφοκομείο Θεσσαλονίκης «Άγιος Στυλιανός». 

Στην φιλανθρωπία εστιάστηκε και η βράβευση στα αθλητικά σωματεία Αριστοτέλης Σταυρού και ΠΑΟΚ Σταυρού, για την πρωτοβουλία οργάνωσης φιλανθρωπικού αγώνα μπάσκετ για τη συγκέντρωση και παράδοση τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης στο ορφανοτροφείο ΜΕΛΙΣΣΑ.

Συγκίνηση προκάλεσε το τιμητικό βραβείο για την Τράπεζα Αίματος «Μιχάλης Τσοπένης» του Γυμνασίου Αγίου Γεωργίου, που από το 2017 έως σήμερα έχει διενεργήσει 17 αιμοδοσίες στη μνήμη του αείμνηστου μαθητή της, το οποίο παρέλαβαν ο διευθυντής, ο πρόεδρος του 15μελους και του συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου και συγγενής του Μιχάλη Τσοπένη.

Η ιστορική μνήμη και ο αγώνας για τη διατήρηση της, επιβραβεύθηκε στο πρόσωπο του Αθανάσιου Μπακαλούδη, πρώην προέδρου του πολιτιστικού συλλόγου Άνω Σταυρού και  συγγραφέα του βιβλίου «Συλέος Πεδίον» που πριν από χρόνια, αποτύπωσε την τοπική ιστορία.

Στην ίδια κατεύθυνση η συγγραφέας Ζωγραφιά Τσαβέα, από τη Νέα Απολλωνία, τιμήθηκε γιατί μέσα από τα μυθιστορήματά της, ζωντανεύει τη ζωή και τους αγώνες των προσφύγων της Μικράς Ασίας, που ρίζωσαν στα χώματα του δήμου Βόλβης.

Τέσσερις πολιτιστικοί σύλλογοι του δήμου Βόλβης παρέλαβαν βραβείο για τη διατήρηση πατροπαράδοτων εθίμων που διαιωνίζουν την πολιτιστική παράδοση. Οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Προφήτη και Σκεπαστού για την αδιάλειπτη αναπαράσταση των εθίμων των Αράπηδων και της Μπάμπως αντίστοιχα, και οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι Νέας Μαδύτου και Στίβου για την αναβίωση εθίμων (Γιορτή Μαντιού, Μωμόγεροι) την χρονιά που μας πέρασε. Ο Σύλλογος Γυναικών Αρέθουσας, επιβραβεύθηκε για το σύνολο της προσφοράς του στην παιδεία, στον πολιτισμό και στην τοπική κοινωνία, ως φόρο τιμής και στην αείμνηστη και επί πολλά έτη πρόεδρο του Βαρβάρα Ιωαννίδου.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας τόνισε ότι η φετινή Γιορτή Παιδείας και Κοινωνικής Προσφοράς, συμβολίζει την ελπίδα και την αλληλεγγύη: «Ελπίδα, για τις νέες και τους νέους, που με την είσοδό τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, ανοίγουν μια νέα σελίδα της ζωής τους. Αλληλεγγύη, για τους πολίτες και τους φορείς, που έδωσαν το παράδειγμα με την κοινωνική προσφορά τους, σε τομείς όπως η παιδεία, η υγεία, το περιβάλλον, ο πολιτισμός και ο αθλητισμός».

Από την πλευρά τους η αντιδήμαρχος Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Διαχείρισης Καθημερινότητας Μαρία Δαγκλή και ο πρόεδρος του ΟΠΑΠ Παναγιώτης Επιτρόπου, υπογράμμισαν τη μεγάλη σημασία που έχουν για το κοινωνικό σύνολο, τα παραδείγματα των βραβευθέντων οι οποίοι ξεχώρισαν για την προσφορά τους.

Στην εκδήλωση που παρακολούθησε πλήθος κόσμου, παρευρέθηκαν ο περιφερειακός σύμβουλος Κ. Μακεδονίας Νίκος Τζόλλας και οι υποψήφιοι βουλευτές Β’ Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνα Αδάμου, Γιώργος Αρβανιτίδης, Θεοδώρα Αυγέρη, Σοφία Λαβασά, Αθανάσιος Παπαγερούδης, Αλέξανδρος Τσουραλάκης και Δημήτρης Στοΐτσας.

Για την αξιολόγηση 170.000 εκπαιδευτικών καθώς και για άλλα θέματα της σχολικής κοινότητας, όπως η πλατφόρμα που θα επιτρέπει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά βίας, μίλησε η Νίκη Κεραμέως.

Το τρίτο στάδιο αξιολόγησης θα ξεκινήσει άμεσα στην εκπαιδευτική κοινότητα που αφορά 170.000 δασκάλους και καθηγητές, τόνισε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως.

Η υπουργός Παιδείας σημείωσε ότι πρόκειται για το τρίτο στάδιο της αξιολόγησης, καθώς το πρώτο αφορά το εκπαιδευτικό σύστημα, το δεύτερο τη σχολική κοινότητα και το τρίτο την ατομική αξιολόγηση περίπου 170.000 εκπαιδευτικών.

Σύμφωνα με την κ. Κεραμέως, οι εκπαιδευτικοί θα αξιολογούνται για το γνωστικό και παιδαγωγικό τους αντικείμενο, από τον διευθυντή του σχολείου, τον σύμβουλο της εκπαιδευτικής κοινότητας καθώς και τον σύμβουλο ειδικότητας.

«Παράθυρο» για αυξήσεις μισθών στους εκπαιδευτικούς

Η υπουργός Παιδείας, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο για αυξήσεις στους μισθούς των εκπαιδευτικών ενώ παράλληλα ανακοίνωσε πως την Παρασκευή στο υπουργικό συμβούλιο θα παρουσιάσει πρόσθετα μέτρα που περιλαμβάνονται σε νομοσχέδιο και αφορούν μέτρα κατά του σχολικού εκφοβισμού.

Η κα. Κεραμέως είπε ότι θα δημιουργηθεί πλατφόρμα που θα επιτρέπει ανώνυμες καταγγελίες για περιστατικά βίας είτε αφορά τους ίδιους τους μαθητές είτε άλλους.

Αναφέρθηκε επίσης στον ψηφιακό κόμβο που θα δημιουργηθεί και μέσω του οποίου οι γονείς θα έχουν άμεση ενημέρωση οι γονείς για τη φοίτηση των παιδιών τους, όπως πχ. για τις απουσίες και πώς πηγαίνουν στα μαθήματά τους.

Μια νέα ψηφιακή πλατφόρμα έρχεται το επόμενο διάστημα η οποία θα ενημερώνει live τους γονείς για θέματα όπως απουσίες, εκδρομές, εκδηλώσεις που αφορούν τους μαθητές
https://digitalstrategy.gov.gr/project/eParents

Αφορά σε μια νέα πλατφόρμα που στόχο έχει να δώσει στον πολίτη - κηδεμόνα ένα ζωντανό “παράθυρο” στα σχολικά δρώμενα. Ακολουθώντας μια στρατηγική σταδιακής ένταξης νέων υποσυστημάτων η πλατφόρμα θα υλοποιήσει τις παρακάτω θεματικές:

  • Ανακοινώσεις & ειδοποιήσεις, ώστε να αποτελέσει το επίσημο ψηφιακό κανάλι ενημέρωσης του κηδεμόνα από το σχολείο.
  • Δραστηριότητες & ημερολόγιο του σχολείου και της τάξης με δυνατότητα δήλωσης συμμετοχής σε εκδηλώσεις, περιπάτους, εκδρομές κ.λπ.
  • Ο μαθητής, για την παρακολούθηση βαθμών και επιδόσεων, για απουσίες, καθώς και για συμβουλευτικές υπηρεσίες ψυχολογικής υποστήριξης.
  • Η μελέτη, για την ενημέρωση σε σχέση με την ύλη που καλύφθηκε στην τάξη και τις εργασίες που έχουν ανατεθεί στο μαθητή.
  • Ο καθηγητής, με στόχο τον προγραμματισμό συνάντησης ή τη δυνατότητα online επικοινωνίας μέσω της πλατφόρμας σε επιλεγμένες ώρες.
  • Δίκτυο κηδεμόνων, με στόχο την επικοινωνία μεταξύ κηδεμόνων και την υποστήριξη ομάδων σε επίπεδο σχολείου και τάξης.
  • Ειδικές υπηρεσίες, όπως η παρακολούθηση θέσης σχολικού, η υποστήριξη του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων, οι δωρεές και χορηγίες για το σχολείο. Τα παραπάνω θα υλοποιηθούν παράλληλα με την εξέλιξη του κανονισμού λειτουργίας των σχολείων, και των υποδομών της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Όπως δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως, κατά τη διάρκεια συνάντησης που είχε με στελέχη της εκπαίδευσης στη Θράκη, μέσω της νέας πλατφόρμας «eParents», «οι γονείς θα απολαμβάνουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και μία νέα σχέση επικοινωνίας με το δημόσιο σχολείο.

Θα λαμβάνουν ενημέρωση για διδακτέα ύλη, βαθμούς, επιδόσεις, απουσίες, θα έχουν πρόσβαση στο ημερολόγιο και τις δραστηριότητες του σχολείου, σε προγραμματισμένες συναντήσεις ή διαδικτυακή επικοινωνία με τους εκπαιδευτικούς και άλλα».

Οι Σύλλογοι Γονέων και Κηδεμόνων του ΕΠΑΛ και Γυμνασίου Σταυρού σε συνεργασία με τον Δήμο Βόλβης και τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού», διοργανώνουν ομιλία για γονείς/κηδεμόνες, με θέμα «Ενδοσχολική Βία και Εκφοβισμός», την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2023, 18:00 μ.μ. – 20:00 μ.μ., στο Γυμνάσιο Σταυρού, με στόχο την πρόληψη και την ενημέρωση των γονέων/κηδεμόνων παιδιών σχολικής ηλικίας, αναφορικά με το φαινόμενο του Εκφοβισμού που λαμβάνει ιδιαίτερα ανησυχητικές διαστάσεις στη χώρα μας.
 
Η εκδήλωση πραγματοποιείται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Δήμου Βόλβης με το «Χαμόγελο του Παιδιού».
 
Μέσω της συγκεκριμένης ομιλίας, Ψυχολόγος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο Του Παιδιού», θα απευθυνθεί στους γονείς για την ενεργή και αποτελεσματική αντιμετώπιση και διαχείριση κάθε περιστατικού, συζητώντας το ρόλο των γονέων μπροστά σε φαινόμενα βίας και καταλήγοντας σε πρακτικούς τρόπους πλαισίωσης, τόσο των γονέων, όσο και των παιδιών που φροντίζουν.
 
Σημειώνεται ότι «Το Χαμόγελο του Παιδιού» διατηρεί την επικοινωνία του και με τους ενήλικες που περιστοιχίζουν τα παιδιά, υλοποιώντας ενημερώσεις πρόληψης και ευαισθητοποίησης σε κρίσιμους τομείς που αφορούν τη ζωή και τα δικαιώματα των παιδιών, όπως η ενδοσχολική βία και ο εκφοβισμός, στο πλαίσιο της συνεργασίας του με το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων, κατόπιν έγκρισης από το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής, αναγνωρίζοντας τον καθοριστικό ρόλο της πρόληψης στη σχολική κοινότητα.
 
Πληροφορίες:
κα Ελένη Γκλεζάκη, Μ: 6972024068 E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.,
«Το Χαμόγελο του Παιδιού», T: 2310 250160, E: Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.


endosxoliki via 1

Σε κάθε συνάντηση γονέων και κηδεμόνων για τους βαθμούς, κάπου σε κάποια γωνιά υπάρχει ένα πιτσιρίκι με ανήσυχο βλέμμα σε κατάσταση κρίσης.

Είναι ο «μέτριος μαθητής» που πήρε τους «μέτριους βαθμούς» του τριμήνου και το μόνο που μπορεί να σκεφτεί είναι ο εξάψαλμος που θα ακούσει από τη μαμά του.

Και, αρκετές φορές, μπορεί να δει κανείς στις τάξεις του Δημοτικού αγχωμένα ματάκια, επειδή στην ορθογραφία δεν πήραν «Άριστα», αλλά «Πολύ καλά» και η μαμά θα θυμώσει.

Είναι ιδέα μας ή στις μέρες μας ασκείται φοβερή πίεση στα παιδιά ως προς τις σχολικές τους επιδόσεις;

Όλοι θέλουμε να δούμε να καμαρώσουμε τα παιδιά μας να μπαίνουν ως αριστούχοι στο Πανεπιστήμιο -και πολύ καλά κάνουμε αφού η γνώση είναι δύναμη και οι σπουδές «ανοίγουν» το μυαλό. Δεν μιλάμε όμως για την προφανή καθοδήγηση του μέσου γονιού, που προσπαθεί να κάνει το παιδί του υπεύθυνο και επιμελές, τόσο για να μάθει, όσο και για να συνηθίσει ότι πρέπει να είμαστε καλοί στη δουλειά μας -όπου, εν προκειμένω, είναι το σχολείο.

Ο λόγος γίνεται για τον πιεστικό, αγχωτικό γονιό που ρίχνει το βάρος των φιλοδοξιών του στο παιδί. Που το περιμένει το μεσημέρι για να τριπλοελέγξει τα τετράδιά του.

Που ταυτίζει την επιτυχία με ένα βαθμό της κλίμακας 1-20. Που δεν συμβιβάζεται με τη «μετριότητα», γιατί το δικό του παιδί οφείλει να είναι άριστο.

Το αδυσώπητο κυνήγι των βαθμών -κατά την ταπεινή μας γνώμη- δεν έχει καμία απολύτως θέση στη ζωή ενός μαθητή. Ούτε στην ακαδημαϊκή, ούτε στην κοινωνική, ούτε στην οικογενειακή.

Γιατί… Η «αποστολή» είναι δική τους κι όχι δική μας Είναι σημαντικό για κάθε παιδί να γνωρίζει ποιες είναι οι υποχρεώσεις του και πού τελειώνει η παρέμβαση, αλλά και η βοήθεια της μαμάς και του μπαμπά.

Η «αποστολή» σχολείο είναι δική του.

Εκείνο θα διαβάσει, εκείνο θα πάρει «μπράβο», εκείνο θα αποτύχει, θα κατσαδιαστεί ή θα επαινεθεί. Το σχολείο του δίνει την ευκαιρία να αναπτυχθεί, να ανθίσει, να ατσαλωθεί και να διαπρέψει σε ένα νέο, ανεξάρτητο περιβάλλον, ίσων ευκαιριών, στο οποίο οι γονείς πρέπει να έχουν ρόλο υποστηρικτή, όχι προπονητή ή αφεντικού.

Οι βαθμοί είναι το μέσο για την επιτυχία, δεν είναι αυτοσκοπός Διαβάζουμε για να μάθουμε, γράφουμε διαγωνίσματα για να εμπεδώσουμε όσα μάθαμε, βαθμολογούμαστε για να αξιολογηθεί η προσπάθειά μας.

Μπορεί κανείς να μισεί από καρδιάς το εκπαιδευτικό σύστημα ή να επικροτεί κάθε μέθοδο και πρακτική του. Το μόνο βέβαιο όμως είναι ότι βαθμοί, τεστ και εξετάσεις είναι απλώς το μέσο για την επιτυχία και όχι μια πίστα που πρέπει να τερματιστεί με καλό σκορ.

Τι έχει πραγματικά σημασία να σκεφτεί το παιδί; Τι είναι πιο σημαντικό να σκεφτεί ένα παιδί: «Θα με σκοτώσει η μάνα μου, αν δει τους βαθμούς» ή «Γιατί μόνο 15; Αφού μπορώ και καλύτερα»;

Ασκώντας πίεση στα παιδιά μας, για να αριστεύσουν, συγκρίνοντάς τα με τον σημαιοφόρο και διαρκώς φορτώνοντάς τα με την προσωπική μας φιλοδοξία για πρωτιά (για την δική τους πρωτιά), δεν επιτυγχάνουμε τη βελτίωση και την ωριμότητά τους.

Μαθαίνεις καλό κολύμπι γιατί θες να γίνεις καλός κολυμβητής. Αν φοβάσαι μη σε φάει ο καρχαρίας, το πολύ πολύ να μάθεις να κολυμπάς γρήγορα και άτσαλα για να γλιτώσεις.

Ένας γονιός πρέπει να στηρίζει, όχι να στρεσάρει Ποιος είναι ο ρόλος κάθε γονιού από τη στιγμή που φέρνει ένα παιδί στον κόσμο, αν όχι αυτός του υποστηρικτή;

Η υποχρέωση κάθε ανθρώπου που μεγαλώνει παιδιά είναι να τους παρέχει συναισθηματική ασφάλεια και στήριξη σε κάθε τους βήμα, όχι να φορτώνει τις πλάτες τους με άγχη και να κάνει την καρδιά τους να πλημμυρίζει με πανικό και τα μάτια τους με δάκρυα.

Να πιέζουμε ασφυκτικά τα παιδιά να επιτύχουν είναι σχήμα παράδοξο, γιατί…

Η επιτυχία συνδέεται με ψυχολογικές «ικανότητες» όπως η αυτοπεποίθηση, η φιλομάθεια, η αισιοδοξία και η ικανότητα διαχείρισης αρνητικών αισθημάτων. Κι αυτές ακριβώς οι ψυχοσυναισθηματικές δεξιότητες αναπτύσσονται σε ένα πλαίσιο ασφάλειας, ηρεμίας, επικοινωνίας και σεβασμού με τους γονείς. Δεν είναι λοιπόν παραδοξότητα; Δημιουργούμε ένα ασφυκτικό κλίμα πίεσης, βαθμοθηρίας και στρες στο παιδί για να γίνει πιο επιτυχημένο, όταν η επιτυχία του εξαρτάται ακριβώς από το αντίθετο κλίμα.

Το «Φέρε καλύτερους βαθμούς» μεταφράζεται σε «Δεν είσαι αρκετά καλός» Σε μια εκπαιδευτική κουλτούρα βασισμένη σε τεστ και βαθμούς από το 1 ως το 20, το Α ως το Γ, που «μετράνε» το πόσο καλός είσαι, και σε ένα σύστημα εισαγωγής στην ανώτατη εκπαίδευση που ζυγίζει την αξία σου ως μέλλοντα φοιτητή από 5-6 τρίωρα διαγωνίσματα, δεν είναι απορίας άξιο το πώς οι γονείς νιώθουν την ανάγκη να ελέγχουν μανιωδώς την πρόοδο των παιδιών τους.

Ταυτόχρονα, στο πλαίσιο αυτής ακριβώς της κουλτούρας, είναι λογικό κι επόμενο, τα παιδιά να αυτοπροσδιορίζονται και να αξιολογούν τον εαυτό τους βάσει του 13 ή του 19 που αναγράφεται στον έλεγχο προόδου τους.

Αν, λοιπόν, κάτι οφείλουμε στα παιδιά μας, αυτό δεν είναι να τα απαλλάξουμε απ’ αυτά τα ανούσια στάνταρτς και να τους παρέχουμε με όσα εργαλεία διαθέτουμε την απαιτούμενη δόση αυτοπεποίθησης που κάθε άνθρωπος χρειάζεται;

Εκτός όλων των άλλων είναι και μια απολύτως αποτυχημένη τακτική…

Εκτός από τις κάθε είδους σοβαρές και μακροπρόθεσμες συνέπειες στην ψυχολογία και την ψυχική υγεία του παιδιού (όπως χρόνιο άγχος, διατροφικές διαταραχές κ.α.), η πίεση για καλύτερους βαθμούς μπορεί να έχει αρνητικά αποτελέσματα στο «εδώ και τώρα».

Σύμφωνα με βρετανική έρευνα, οι γονείς που πιέζουν τα παιδιά τους να επιτύχουν, έχοντας μη ρεαλιστικές προσδοκίες απ’ αυτά, είχαν αντίθετα αποτελέσματα ως προς τις επιδόσεις.

Τι έχει πραγματικά σημασία; Κακά τα ψέματα: ένα παιδί που δεν θέλει να διαβάσει, δεν θα διαβάσει -θα βάλει το Λούκυ Λουκ, πίσω απ’ το βιβλίο της Φυσικής και θα προσποιηθεί ότι μελετάει σκληρά.

Είναι, οπωσδήποτε, απόλυτα λογικό και θεμιτό για κάθε γονιό να στοχεύει στην εξέλιξη και –γιατί όχι;- στην επιτυχία του παιδιού του.

Αυτό, όμως, μπορεί να γίνει μακριά απ’ το κυνήγι του «Άριστα» – ενισχύοντας τη φιλομάθεια, ανοίγοντας το μυαλό και δημιουργώντας τις βάσεις για έναν χαρακτήρα υπεύθυνο και ώριμο. Και, στο τέλος-τέλος, τι να τον κάνεις έναν αγχωμένο σημαιοφόρο με κλαμένα μάτια;

Από σήμερα είναι ανοιχτή η ηλεκτρονική πλατφόρμα εγγραφών στα δημόσια Νηπιαγωγεία  για το σχολικό έτος 2022-2023. Πρόκειται για την πλατφόρμα proti-eggrafi.services.gov.gr, άλλη μια υπηρεσία του gov.gr.
Πως κάνουμε εγγραφή το παιδί μας στο νηπιαγωγείο;
Η διαδικασία αίτησης εγγραφής είναι πολύ απλή. Αφού κάνουμε σύνδεση με τους κωδικούς στο Taxisnet, θα επιλέξουμε το νηπιαγωγείο που αντιστοιχεί στην διεύθυνση κατοικίας μας και θα υποβάλουμε ηλεκτρονικά την αίτηση εγγραφής του παιδιού μας καθώς και τα υπόλοιπα στοιχεία που απαιτούνται.
Πως θα ενημερωθούμε για την εξέλιξη της αίτησής μας;
Θα ενημερωθούμε αυτόματα από την εφαρμογή μέσω SMS για την εξέλιξη της αίτησής μας, καθώς και για κάθε πιθανή διόρθωση που θα διαπιστώνεται ότι αυτή χρειάζεται.
Αν πάραυτα, χρειάζεσαι επιπλέον βοήθεια, υπάρχει ένα εγχειρίδιο χρήσης σε PDF μορφή για να το κατεβάσεις στη συσκευή σου. 

Περισσότερα Άρθρα...

Τελευταίες ειδήσεις