Τέλη κυκλοφορίας 2020: Απαντάμε σε όλες τις απορίες σου!

Οικονομία
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Είναι επίσημο. Δεν άλλαξε τίποτα στα τέλη κυκλοφορίας. Αν μπεις στο Taxisnet θα δεις ότι έχεις λάβει την ειδοποίηση για τα τέλη που πρέπει να πληρώσεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2019. Είναι ακριβώς το ποσό που πλήρωσες πέρυσι. Όλες οι αλλαγές που θα γινόντουσαν σχετικά με τον υπολογισμό εκπομπών ρύπων για να συγχρονιστούμε με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, πήραν παράταση για του χρόνου. Οπότε για ακόμη μία χρονιά, το κράτος θα συγκεντρώσει €1,2 εκατ. Κι εσύ θα πληρώσεις από €22 μέχρι €1380, ανάλογα με τη κατηγορία στην οποία ανήκει το αυτοκίνητό σου.

Πώς υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020;

Εξαρτάται από το έτος ταξινόμησης του αυτοκινήτου σου. Για αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμηση έως και Οκτώβριο του 2010, το ποσό εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά. Για αυτοκίνητα από τον Νοέμβριο του 2010 και έπειτα το ποσό προσαρμόζεται ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο. Μπορείς να το δεις αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

Πώς υπολογίζονται τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020;

Εξαρτάται από το έτος ταξινόμησης του αυτοκινήτου σου. Για αυτοκίνητα με ημερομηνία ταξινόμηση έως και Οκτώβριο του 2010, το ποσό εξαρτάται από τα κυβικά εκατοστά. Για αυτοκίνητα από τον Νοέμβριο του 2010 και έπειτα το ποσό προσαρμόζεται ανάλογα με τους ρύπους που εκπέμπει το αυτοκίνητο. Μπορείς να το δεις αναλυτικά στους παρακάτω πίνακες:

Πώς πληρώνω τα τέλη κυκλοφορίας;

Μπαίνεις στο taxisnet εδώ, συμπληρώνεις το ΑΦΜ σου και την πινακίδα σου και εκτυπώνεις τα τέλη κυκλοφορίας. Μπορείς να πληρώσεις είτε μέσω e-banking, είτε στην τράπεζα, είτε σε υποκατάστημα των ΕΛΤΑ. Αν διαλέξεις να πληρώσεις μέσω e-banking, μπορείς να εξοφλήσεις τα τέλη με έως και 12 άτοκες δόσεις, με την προϋπόθεση ότι έχεις το επαρκές υπόλοιπο.

Μπορώ να ΜΗΝ πληρώσω τέλη κυκλοφορίας;

Αν θέλεις να αποφύγεις την πληρωμή, ο μόνος τρόπος να το κάνεις είναι να καταθέσεις πινακίδες στην εφορία και άρα να θέσεις το όχημα σε ακινησία. Για να αποφύγεις την πληρωμή των τελών πρέπει να το κάνεις μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου. Οι μόνοι που απαλλάσσονται από την υποχρέωση πληρωμής τελών κυκλοφορίας είναι τα άτομα με αναπηρία και οι γονείς ανήλικων ατόμων με αναπηρία.

Ποιο είναι το πρόστιμο αν δεν πληρώσω;

Αν είσαι ιδιοκτήτης ΙΧ, το πρόστιμο ισούται με το ποσό των τελών, δηλαδή συνολικά θα πληρώσεις το διπλάσιο ποσό των τελών κυκλοφορίας. Αν τα τέλη κυκλοφορίας είναι λιγότερα από €30, το πρόστιμο είναι €30, δηλαδή θα πληρώσεις το ποσό των τελών και επιπλέον €30.  

Για επιβατικό Δ.Χ., φορτηγό ή λεωφορείο, το πρόστιμο είναι το μισό των τελών, δηλαδή θα πληρώσεις συνολικά το ποσό των τελών και επιπλέον το μισό του ποσού των τελών.

Τι γίνεται αν είμαστε πάνω από ένας ιδιοκτήτης;

Σε αυτήν την περίπτωση, θα έχουν εκδοθεί έντυπα τελών για κάθε ΑΦΜ καθενός από τους συνιδιοκτήτες. Αλλά αρκεί να πληρωθεί το ποσό από έναν ιδιοκτήτη. Αν δεν πληρωθούν τα τέλη, ο καθένας θα είναι συνυπόχρεος για ολόκληρο το ποσό.

Αν αλλάξει ο αριθμός κυκλοφορίας και έχω πληρώσει τα τέλη πρέπει να πληρώσω ξανά;

Όχι, αν η αλλαγή στον αριθμό κυκλοφορίας γίνει αφού έχεις εξοφλήσει τα τέλη, δε χρειάζεται να ξαναπληρώσεις. Οι δύο αριθμοί συσχετίζονται και ισχύει η πληρωμή ανεξάρτητα από το σε ποιον αριθμό έγινε.

Γιατί δε μου αναγνωρίζει τον ΑΦΜ ως ιδιοκτήτη οχήματος;

Αν σου εμφανίζεται το μήνυμα «ο ΑΦΜ δεν εμφανίζεται ως ιδιοκτήτης του οχήματος», έλεγξε μήπως έχεις συμπληρώσει λάθος ΑΦΜ ή μήπως έχεις κάνει κάποιο λάθος στα ψηφία.

Διαφορετικά, ο ΑΦΜ που συμπληρώνεις είναι διαφορετικός από αυτόν που αναγράφεται στην άδεια κυκλοφορίας του αυτοκινήτου ή είναι διαφορετικός από τα στοιχεία της ΔΟΥ. Στην πρώτη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στην Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών οπότε πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΥ. Στη δεύτερη περίπτωση θα πρέπει να απευθυνθείς στη ΔΟΥ.

Γιατί μπορεί να είναι «ελλιπή τα στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών»;

Αν το όχημά σου ανήκει στην κατηγορία ταξινόμησης από τον Νοέμβριο του 2010 και έπειτα και ο υπολογισμός τελών γίνεται με βάση την εκπομπή ρύπων, μπορεί να σου εμφανιστεί το μήνυμα «ελλιπή στοιχεία για τον υπολογισμό των τελών». Σε αυτήν την περίπτωση θα πρέπει να επικοινωνήσεις με την Περιφερειακή Υπηρεσία Μεταφορών γιατί ίσως λείπουν τα στοιχεία που χρειάζονται για τον υπολογισμό των τελών (κυβικά εκατοστά κινητήρα, εκπομπές ρύπων, μεικτός βάρος και θέσεις) και ίσως χρειαστεί να διορθωθεί η άδεια κυκλοφορίας.

Τελευταίες ειδήσεις