Χιλιάδες μη μισθωτοί κυρίως αυτοαπασχολούμενοι μπορούν πλέον να υποβάλλουν αίτηση συνταξιοδότησης καθώς «απεγκλωβίζονται» από χρέη παρελθόντων ετών μετά την εφαρμογή της δεκαετούς παραγραφής οφειλών.

Το μέτρο αφορά κατά κύριο λόγο μη μισθωτούς που περίμεναν την παραγραφή ενός μέρους των οφειλών τους, προκειμένου στη συνέχεια να διακανονίσουν τα υπόλοιπα -έως 20.000 ευρώ όπως ο νόμος ορίζει- και να ξεκινήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής τους.
Οι περισσότεροι από αυτούς, που εκτιμάται ότι θα απεγκλωβιστούν από τις οφειλές και θα καταφέρουν να συνταξιοδοτηθούν είναι ήδη ηλικίας 67 ετών και άνω και είχαν οφειλές προς τον πρώην ΟΑΕΕ ή το ΕΤΑΑ άνω των 20.000 ευρώ.

Αυτοί, αν και έχουν τα απαιτούμενα 15 έτη ασφάλισης (τουλάχιστον) δεν μπορούν να συνταξιοδοτηθούν λόγω του χρέους, Εάν αυτό παραγραφεί, τότε ανοίγει η διαδικασία συνταξιοδότησα, μέσω διακανονισμού του υπόλοιπου της οφειλής.

Αναλυτικότερα οι ασφαλισμένοι που επιθυμούν τη δεκαετή παραγραφή των χρεών τους θα πρέπει να υποβάλλουν αίτηση στις κατά τόπων αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις e-ΕΦΚΑ όπου και εξετάζονται.

Η αίτηση θα συνοδεύεται υποχρεωτικά και από υπεύθυνη δήλωση στην οποία θα δηλώνεται η βούληση του ασφαλισμένου για εφαρμογή των διατάξεων περί παραγραφής λόγω παρέλευσης 10ετίας, καθώς και τα χρονικά διαστήματα, Φορέας, Κλάδος, κλπ, που επιθυμεί να εξεταστούν σύμφωνα με τις νέες διατάξεις.

Για περιπτώσεις ασφάλισης σε διαφορετικούς φορείς η αίτηση θα είναι κοινή και θα έχει μοναδικό αριθμό πρωτοκόλλου.
Η εξέταση αιτήσεων των ασφαλισμένων θα διενεργείται από τις αρμόδιες Τοπικές Διευθύνσεις. Ειδικότερα για ασφαλισμένους π. ΕΤΑΑ (ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ, ΤΑΝ) και π. ΕΤΑΠ-ΜΜΕ οι αιτήσεις θα διαβιβάζονται προς εξέταση στις Γ' και Δ' Δ/νσεις Απονομής Συντάξεων, λόγω αρμοδιότητας σε θέματα ελέγχου εισφορών έως 31/12/2016.

Οι Μη Μισθωτοί ασφαλισμένοι μετά από αίτησή τους, που υποβάλλεται ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, δύναται να προσμετρήσουν ασφαλιστικό χρόνο (συνολικά ή μέρος αυτού) του οποίου οι ασφαλιστικές εισφορές είχαν παραγραφεί, τόσο για θεμελίωση όσο και για προσαύξηση της σύνταξης.
Στις περιπτώσεις αυτές καταβάλλεται το σύνολο των ασφαλιστικών εισφορών και των πάσης φύσεως προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, καθώς και των λοιπών ποσών που συνεισπράττονται με αυτές.

Ποιες οφειλές παραγράφονται

Οφειλές από μη καταβληθείσες ασφαλιστικές εισφορές και των πάσης φύσεως προσθέτων τελών, τόκων, προσαυξήσεων, προστίμων και επιβαρύνσεων, καθώς και των λοιπών ποσών που συνεισπράττονται με αυτές, από 12/5/2016 υπόκεινται σε 10ετή παραγραφή που αρχίζει από την πρώτη ημέρα του επόμενου έτους εκείνου εντός του οποίου παρασχέθηκε η ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία.

Για απαιτήσεις που προέρχονται από ασφαλιστέα εργασία ή υπηρεσία που παρασχέθηκε μετά από την 1/1/2026 η παραγραφή ορίζεται 5ετής.

Σε περίπτωση που η παραγραφή της οφειλής έχει διακοπεί λόγω διακοπτικού γεγονότος (πχ ρύθμιση σύμφωνα με τις εκάστοτε ισχύουσες διατάξεις), αρχίζει νέα δεκαετής παραγραφή που ξεκινά από την επόμενη ημέρα του διακοπτικού γεγονότος. Επισημαίνεται ότι η βεβαίωση οφειλόμενων εισφορών στο ΚΕΑΟ λαμβάνεται ως διακοπτικό της παραγραφής γεγονός ΜΟΝΟ εφόσον έχει κοινοποιηθεί, με την εκάστοτε προβλεπόμενη διαδικασία, η εκδοθείσα πράξη βεβαίωσης στον οφειλέτη.

Δεδομένου ότι για την είσπραξη οφειλόμενων ασφαλιστικών εισφορών, σύμφωνα με τις διατάξεις των π. φορέων ίσχυε 20ετής παραγραφή και η ισχύουσα διάταξη έχει αναδρομική ισχύ από 12/5/2016, η παραγραφή κάθε οφειλής πέραν της 10ετίας με ύπαρξη διακοπτικού γεγονότος από 12/5/2016 και μετά, επανεξετάζεται αυτεπαγγέλτως, σε περίπτωση αίτησης του ασφαλισμένου, για την οποία είναι αναγκαία η εύρεση των μη παραγεγραμμένων οφειλών (π.χ. αίτηση χορήγησης αποδεικτικού ασφαλιστικής ενημερότητας, αίτηση συνταξιοδότησης κ.λπ.), και εφόσον διαπιστωθεί ότι είχε ήδη συμπληρωθεί ο προβλεπόμενος χρόνος (10ετής) κατά την ημερομηνία του ως άνω διακοπτικού γεγονότος, η οφειλή παραγράφεται.

Λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης άνοιξε η πλατφόρμα για το Market Pass, ενώ σήμερα μπορούν να κάνουν αιτήσεις οι πολίτες με ΑΦΜ που λήγουν σε 0,1, 2, 3 και 4.

Ξεκινούν σήμερα οι πρώτες αιτήσεις για το Market Pass, την επιδότηση για τα ψώνια σε σούπερ μάρκετ, ενώ από αύριο (Τετάρτη 22/2) θα μπορούν να υποβάλλουν αιτήσεις και όλα τα υπόλοιπα ΑΦΜ (5-9).

Σημειώνεται πως η πλατφόρμα θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι και τις 15 Μαρτίου, ενώ είναι πιθανό να πάρει και μια μικρή παράταση.

Δικαιούχοι της ενίσχυσης είναι φυσικά πρόσωπα, άγαμα, έγγαμα, μέρη συμφώνου συμβίωσης, εν διαστάσει, διαζευγμένα ή σε κατάσταση χηρείας. Ως μέλη του νοικοκυριού λογίζονται οι σύζυγοι ή και τα μέρη συμφώνου συμβίωσης, τα εξαρτώμενα τέκνα τους, τα λοιπά εξαρτώμενα από αυτούς μέλη και οι φιλοξενούμενοί τους σύμφωνα με την τελευταία Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή υποβλήθηκε έως και 31/12/2022.

Πώς θα υποβάλλετε αίτηση για το Market Pass;

Για να λάβει ο δικαιούχος την οικονομική ενίσχυση, πρέπει να υποβάλει μέχρι τις 15/3/2023 αίτηση στην εφαρμογή εισερχόμενος με τη χρήση των κωδικών διαπιστευτηρίων της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης (taxisnet) στο https://vouchers.gov.gr/marketpass

Μετά την είσοδό του στην εφαρμογή, ο αιτούμενος συμπληρώνει και επιβεβαιώνει τα στοιχεία επικοινωνίας του, όπως τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του και τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου του.

Σε αυτό το στάδιο επιλέγει και τον τρόπο πίστωσης (έκδοση ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ή κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό) και το πιστωτικό ίδρυμα με το οποίο επιθυμεί να συνεργαστεί.

aithsh.jpg

Στην περίπτωση της κατάθεσης σε τραπεζικό λογαριασμό, ο αιτούμενος υποβάλλει υπό μορφή IBAN ενεργό λογαριασμό Τραπέζης, στον οποίο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον συνδικαιούχος και επιλέγει το πιστωτικό ίδρυμα που τηρείται ο λογαριασμός.

Ιδιαίτερη προσοχή απαιτείται στο ότι σε περίπτωση επιλογής έκδοσης ψηφιακής χρεωστικής κάρτας ο ίδιος ο δικαιούχος ή κάποιο μέλος του νοικοκυριού πρέπει να διαθέτει κινητό τηλέφωνο ικανό να πραγματοποιεί ανέπαφες συναλλαγές (μέσω πρωτοκόλλου NFC). Σημειώνεται ότι η ψηφιακή χρεωστική κάρτα μπορεί να χρησιμοποιηθεί και για ηλεκτρονικές συναλλαγές.

To δεύτερο βήμα είναι η επιβεβαίωση των στοιχείων επικοινωνίας.

Για την επιβεβαίωση του κινητού τηλεφώνου, έρχεται κωδικός με SMS, ενώ για το email στέλνεται μήνυμα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου με ενεργό link επιβεβαίωσης.

aithsh_dyo.jpg

Το τελευταίο βήμα είναι η οριστική υποβολή της αίτησης, αφού έλέγξετε πως είναι ο ορθός ο τρόπος πίστωσης και τα υπόλοιπα στοιχεία.

Μάλιστα σε αυτό το βήμα, σας παρουσιάζεται και το συνολικό πόσο της επιδότησης που σας αναλογεί, αλλά και οι δώσεις ανά μήνα.

aithsh_3.jpg

Φυσικά, είναι δυνατή η υποβολή αιτήσεως για το Market Pass μέσω ΚΕΠ.

Έως τις 31 Μαρτίου θα καταβληθεί σε 1.112.000 συνταξιούχους το επίδομα προσωπικής διαφοράς -έκτακτο επίδομα- που ανέρχεται σε 200, 250 και 300 ευρώ.

Συγκεκριμένα θα καταβληθεί σε 560.000 συνταξιούχους με άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το ποσό των 300 ευρώ, σε 394.000 συνταξιούχους το ποσό των 250 ευρώ και σε 158.000 συνταξιούχους το ποσό των 200 ευρώ.

Η εφάπαξ οικονομική ενίσχυση θα δοθεί ουσιαστικά στους συνταξιούχους που λόγω προσωπικής διαφοράς είτε δεν είδαν καθόλου την αύξηση του 7,75% είτε είχαν μικρότερη ωφέλεια από αυτήν.

Το ύψος της ενίσχυσης εξαρτάται από τρία κριτήρια:

  • 1. Την μερική ή και καθόλου αύξηση λόγω της προσωπικής διαφοράς
  • 2. Το ύψος της σύνταξης που λαμβάνουν
  • 3. Άλλες τυχόν ενισχύσεις που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα

Ειδικότερα οι 7 κατηγορίες είναι οι εξής:

  • 1. Όσοι συνταξιούχοι δεν είδαν καμία από τις αυξήσεις που δόθηκαν και έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων που κυμαίνονται μεταξύ 800 - 1000 ευρώ τον μήνα. Πρόκειται για 120.000 περίπου συνταξιούχους (περίπου το 5% του συνόλου) με προσωπική διαφορά. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
  • 2. Όσοι συνταξιούχοι έχουν προσωπική διαφορά και η μόνη ενίσχυση που έλαβαν το προηγούμενο διάστημα ήταν η έκτακτη καταβολή των 250 ευρώ τα Χριστούγεννα. Πρόκειται για 370.000 χαμηλοσυνταξιούχους με συντάξεις έως 800 ευρώ τον μήνα. Αυτοί οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτη ενίσχυση 300 ευρώ.
  • 3. Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων μεταξύ 1.000 - 1.100 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και είδαν μόνο μια μικρή ενίσχυση από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο 36 ευρώ τον χρόνο. Πρόκειται για 70.000 συνταξιούχους όπου θα λάβουν την έκτακτη ενίσχυση των 300 ευρώ.
  • 4. Όσοι συνταξιούχοι έχουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100 έως 1.600 ευρώ τον μήνα, έχουν προσωπική διαφορά και ωφελήθηκαν μόνο από την κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης κατά μέσο όρο με 111 ευρώ ετησίως. Οι συνταξιούχοι αυτοί είναι 300.000 και θα λάβουν 250 ευρώ.
  • 5. Όσοι συνταξιούχοι λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 1.100 ευρώ το μήνα και είδαν αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49% τότε η έκτακτη ενίσχυση που θα λάβουν είναι 250 ευρώ. Αφορά 94.000 συνταξιούχους.
  • 6. Περίπου 33.000 συνταξιούχοι με άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.101 έως και 1.600 ευρώ που έχουν λάβει αύξηση στη σύνταξή τους έως 3,49%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.
  • 7. Περίπου 125.000 συνταξιούχοι, οι οποίοι έχουν άθροισμα συντάξεων έως 1.100 ευρώ και είδαν αύξηση στις συντάξεις τους από 3,5% έως 6,99%. Αυτοί θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

Παραδείγματα

Συνταξιούχοι με σύνταξή 800 ευρώ

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ που δεν πήρε ούτε τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και δεν είχε όφελος από την εισφορά αλληλεγγύης και την αύξηση του 7,75% λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει τέλος Μαρτίου το ποσό των 300 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ που δεν πήρε τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και έλαβε αύξηση στη σύνταξή ως 3,49% λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει τέλος Μαρτίου 250 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 800 ευρώ που δεν πήρε τα 250 ευρώ τα Χριστούγεννα και έλαβε αύξηση στη σύνταξή από 3,5% έως 6,99%.λόγω προσωπικής διαφοράς θα λάβει επίδομα τέλος Μαρτίου ύψους 200 ευρώ.

Συνταξιούχοι με σύνταξή 1.100 ευρώ

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.100 ευρώ με προσωπική διαφορά που είδε όφελος μέχρι 36 ευρώ ετησίως λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα λάβει επίδομα τέλος Μαρτίου 300 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.100 ευρώ που λόγω προσωπικής διαφοράς πήρε αύξηση στη σύνταξή του έως 3,49% τότε το επίδομα που θα λάβει τέλος Μαρτίου θα είναι 250 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.100 ευρώ που λόγω προσωπικής διαφοράς είδε αύξηση από 3,5% έως 6,99% θα λάβει επίδομα τέλος Μαρτίου 200 ευρώ.

Συνταξιούχοι με σύνταξή 1.500 ευρώ

  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ με προσωπική διαφορά που είδε όφελος μέχρι 111 ευρώ ετησίως λόγω της κατάργησης της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα λάβει επίδομα τέλος Μαρτίου 250 ευρώ.
  • Συνταξιούχος με σύνταξη 1.500 ευρώ που λόγω προσωπικής διαφοράς πήρε αύξηση στη σύνταξή του έως 3,49% τότε το επίδομα που θα λάβει τέλος Μαρτίου θα είναι 250 ευρώ.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοίνωσε τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Οχημάτων (Υπ. Μεταφορών)», μέσω του ΚΕ.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής ανακοινώνει

Τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Τελών Κυκλοφορίας (Α.Α.Δ.Ε.)» μέσω του ΚΕ.Δ. στο «Πληροφοριακό Σύστημα Αδειών Κυκλοφορίας και Αδειών Οδήγησης» του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αξιοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών για τον έλεγχο και την επαλήθευση αυτών για τη μεταβίβαση της κυριότητας αυτοκινήτου οχήματος, σύμφωνα με τον ν. 4093/2012 περ. 7 της υποπαρ. Ε7 (Α’ 222) και το άρθρο 49 του ν. 4530/2018 «Ρυθμίσεις θεμάτων μεταφορών και άλλες διατάξεις».

Τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Αδειών Οδήγησης (Υπουργείο Μεταφορών)», μέσω του ΚΕ.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «Gov.gr Wallet» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αξιοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών για τον έλεγχο και την επαλήθευση αυτών για την έκδοση από τους πολίτες και τη διατήρηση στο κινητό τους ταυτοποιητικών εγγράφων και πληροφοριών που αφορούν το αυτοκίνητό τους, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης gov. gr, σύμφωνα με το άρθρο 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136) και την υπ’ αρ. 4082/26-7-2022 κοινή απόφαση «Ειδικότερα ζητήματα λειτουργίας της ειδικής ηλεκτρονικής εφαρμογής του άρθρου 80 του ν. 4954/2022 (Α’ 136)» (Β’ 3982).

Τη διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας «Στοιχεία Οχημάτων (Υπ. Μεταφορών)», μέσω του ΚΕ.Δ. στο Πληροφοριακό Σύστημα «Ενιαία Ψηφιακή Πύλη gov.gr» του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Σκοπός διάθεσης της διαδικτυακής υπηρεσίας είναι η αξιοποίηση των ανωτέρω πληροφοριών για τον έλεγχο και την επαλήθευση αυτών κατά την διαδικασία απόδοσης ειδικού σήματος για την απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους στάθμευσης, σύμφωνα με την υπ’ αρ. 125310/09-12-2020 κοινή απόφαση «Καθορισμός διαδικασίας εφοδιασμού δικαιούχων με το ειδικό σήμα του άρθρου 3 του ν. 4710/2020 (Α’ 142) για την εφαρμογή του κινήτρου της δωρεάν στάθμευσης για την ανάπτυξη της ηλεκτροκίνησης» (Β’ 5570) και την άρση της ακινησίας ώστε να τεθεί το αυτοκίνητο σε κυκλοφορία, σύμφωνα με την παρ. 4 του άρθρου 66 του ν. 4758/2020 «Ηλεκτρονική δήλωση ακινησίας οχημάτων Τροποποίηση του άρθρου 22 του ν. 2367/1953».

Οργανωτικά μέτρα ασφάλειας και προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Οι φορείς έχουν την υποχρέωση λήψης και διαρκούς τήρησης των κατάλληλων και αναγκαίων τεχνικών και οργανωτικών μέτρων ασφάλειας των λαμβανομένων πληροφοριών και, κατ’ ελάχιστον, την καταγραφή και παρακολούθηση των προσβάσεων, τη διασφάλιση ιχνηλασιμότητας και την προστασία των διακινούμενων δεδομένων από κάθε παραβίαση, καθώς και από σκόπιμη ή τυχαία απειλή. Οι φορείς και ειδικότερα οι χρήστες των πληροφοριακών συστημάτων έχουν την υποχρέωση χρήσης των λαμβανομένων πληροφοριών αποκλειστικά και μόνον για τον σκοπό για τον ανωτέρω σκοπό.

Η διάθεση της διαδικτυακής υπηρεσίας διενεργείται μέσω του Κέντρου Διαλειτουργικότητας (ΚΕ.Δ.) της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων Δημόσιας Διοίκησης του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, σύμφωνα με το ισχύον Πλαίσιο Ασφάλειας Πληροφοριακών Συστημάτων της Γ.Γ.Π.Σ.Δ.Δ. του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης, την Πολιτική Ορθής Χρήσης διαδικτυακών υπηρεσιών και τις διατάξεις περί προστασίας δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Ανοίγει την Τετάρτη (22/2) η πλατφόρμα του Market Pass, για την υποβολή αιτήσεων, με την προθεσμία να εκπνέει στις 15 Μαρτίου, ενώ οι πρώτες πληρωμές θα γίνουν στις αρχές Μαΐου.

Ο γενικός γραμματέας πληροφοριακών συστημάτων, Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος, μίλησε στο MEGA για το Market Pass, η πλατφόρμα του οποίου θα ανοίξει την προσεχή Τετάρτη και πρόκειται να χωριστεί σε δύο μέρη για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολίτων.

«Το Market Pass πρόκειται να ανοίξει από την Τετάρτη. Θα ανοίξει σε δύο μέρες, Πρώτα θα υποβάλλουν οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 0 έως 4, ενώ τη δεύτερη μέρα θα μπορούν να υποβάλλουν οι πολίτες που το ΑΦΜ τους λήγει σε 5 έως 9. Πιστεύουμε πως θα κάνουμε νέο ρεκόρ υποβολής αιτήσεων, περίπου ένα εκατομμύριο αιτήσεις και είναι πολύ σημαντικό το επίτευγμα που θα θέλαμε να φτάσουμε», είπε αρχικά ο κ. Αναγνωστόπουλος.

Ανέφερε επίσης πως δεν χρειάζεται ο πολίτης να υποβάλει κανέναν πρόσθετο δικαιολογητικό. Οι οδηγίες είναι να μπει στην πλατφόρμα με τους κωδικούς taxisnet και συνδέεται αυτόματα. «Δεν χρειάζεται να υποβάλει τίποτα ο πολίτης. Επιπλέον, συνιστούμε την χρήση της ψηφιακής χρεωστικής κάρτας διότι έτσι, ο πολίτης θα έχει τη δυνατότητα με το κινητό του τηλέφωνο να αποκτήσει μια πιστωτική κάρτα και να πληρώσει αυτόματα μέσω αυτού.

Τα χρήματα καταβάλλονται τις τρεις πρώτες μέρες του μήνα αλλά αν δεν χρησιμοποιήσει τα χρήματα μέσα σε ένα μήνα τότε τα χρήματα θα μείνουν εκεί ώστε να τα χρησιμοποιήσει μέχρι τη λήξη της περιόδου, η οποία είναι στις 31 Αυγούστου 2023. Δεν χάνονται τα χρήματα».

Εάν ο πολίτης κάνει κάποιο λάθος στην αίτηση του και αυτή δεν εγκριθεί, τότε θα μπορέσει να ξανακάνει την αίτηση σε μεταγενέστερο χρόνο μέχρι τις αρχές Μαΐου. 

Όσον αφορά τους φιλοξενούμενους, ο κ. Αναγνωστόπουλος αναφέρει πως λαμβάνεται υπόψιν το οικογενειακό εισόδημα αλλά όχι το εισόδημα των φιλοξενούμενων και θα προσαυξάνεται ανάλογα με τα φιλοξενούμενα μέλη και τα τέκνα.

Τι αναφέρει ο Οδηγός

Σύμφωνα με τον οδηγό του προγράμματος όσοι κάνουν αίτηση για το Market Pass μέσα στον Φεβρουάριο και επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα στο κινητό τους θα πληρωθούν μέχρι τις 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο και Μάρτιο, ενώ από τον Απρίλιο και μετά θα πληρώνονται μήνα – μήνα.

Όσοι υποβάλλουν αίτηση μέσα σε αυτό τον μήνα και επιλέξουν να πληρωθούν μέσω τραπέζης, θα λάβουν τα χρήματά τους μέχρι 3 Μαρτίου για τους μήνες Φεβρουάριο, Μάρτιο και Απρίλιο. Έως 3 Μαΐου προπληρώνεται και το τρίμηνο Μαΐου, Ιουνίου και Ιουλίου.

Σημαντικό είναι πως όσοι δικαιούχοι δεν καταναλώσουν το ποσό που θα λάβουν στο «pass» μέσα στον ίδιο μήνα, δεν χάνουν τα χρήματα και το ποσό μεταφέρεται στον επόμενο μήνα.

Πώς θα γίνουν οι πληρωμές

Σύμφωνα με το σχετικό ΦΕΚ, το μηνιαίο όριο αγορών ανά νοικοκυριό επί του οποίου λαμβάνει την ενίσχυση 10% ανέρχεται σε 220 ευρώ για το μονομελές νοικοκυριό, αυξανόμενο κατά 100 ευρώ για κάθε επιπλέον μέλος του νοικοκυριού και έως 1.000 ευρώ αγορές.

Αυτό σημαίνει πως ένα μονομελές νοικοκυριό με μηνιαίες αγορές 220 ευρώ, θα λάβει μηναία ενίσχυση ύψους 22 ευρώ.
Αντίστοιχα, ένα ζευγάρι με δύο εξαρτώμενα τέκνα και μηνιαίες αγορές 520 ευρώ, θα λάβει 52 ευρώ μηναία ενίσχυση σε χρεωστική κάρτα για τα ψώνια του, αποκλειστικά σε καταστήματα λιανικού εμπορίου τροφίμων.
Σε περίπτωση που επιλέξει κατάθεση σε τραπεζικό λογαριασμό τα ποσά καταβάλλονται ανά τρίμηνο και το ύψος της ενίσχυσης ανέρχεται στο 80% των ανωτέρω ποσών.

Πηγή: dikaiologitika.gr

Τις νέες επιδοτήσεις της κυβέρνησης για τα τιμολόγια ρεύματος του Φεβρουαρίου ανακοίνωσε ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας τονίζοντας ότι οι χρεώσεις είναι μειωμένες έως και 65%.

Μειωμένες κρατικές επιδοτήσεις των λογαριασμών ρεύματος για το Φεβρουάριο - συγκριτικά με τον Ιανουάριο - ανακοίνωσε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστας Σκρέκας καθώς οι τιμές που έχουν ανακοινώσει οι πάροχοι είναι επίσης μειωμένες σημαντικά έως και κατά 60% συγκριτικά με τον περασμένο μήνα.

Οι επιδοτήσεις του Φεβρουαρίου ανέρχονται σε 40 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τα οικιακά τιμολόγια με κατανάλωση έως 500 KWh και 20 ευρώ ανά μεγαβατώρα για τους επαγγελματίες.

Συγκεκριμένα:

Για την επιδότηση ενέργειας σε νοικοκυριά, σε όλες τις παροχές κύριας και χωρίς κριτήρια: για μηνιαίες καταναλώσεις έως 500 KWh η επιδότηση θα είναι 40 ευρώ/μεγαβατώρα
Την ίδια επιδότηση θα λάβουν όσοι έχουν μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 KWh, εφόσον μειώσουν κατά 15% την κατανάλωση. Ουσιαστικά για μεγαλύτερες καταναλώσεις ισχύει η ίδια επιδότηση υπό την προϋπόθεση όμως ότι η κατανάλωση θα είναι μειωμένη κατά 15% σε σχέση με πέρυσι.

για το κοινωνικό τιμολόγιο, 88 ευρώ/μεγαβατώρα
για επαγγελματικά τιμολόγια, η επιδότηση ανέρχεται σε 20/μεγαβατώρα
για τους αγρότες στα 40 ευρώ

Ποιοι χάνουν την επιδότηση - Τι αλλάζει

Επιδότηση δεν υπάρχει τον Φεβρουάριο για το φυσικό αέριο. Αντίθετα επιδοτήσεις υπάρχουν για τις επιχειρήσεις αλλά μικρότερες οπό ότι για τα νοικοκυριά. Παράλληλα, ουσιαστικά κόβεται η επιδότηση στις μεγάλες καταναλώσεις.

Στην ουσία για την κλίμακα κατανάλωσης από τις 500 έως τις 1.000 kWh η επιδότηση θα είναι ευθέως συνδεδεμένη με το μπόνους εξοικονόμησης 15%. Εφόσον επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση ο καταναλωτής θα παίρνει για το σύνολο της κατανάλωσης την επιδότηση των 4 λεπτών ανά κιλοβατώρα.

Διαφορετικά - αν δεν επιτυγχάνεται η εξοικονόμηση - ο καταναλωτής θα παίρνει για τις έξτρα κιλοβατώρες την τιμή της εταιρείας χωρίς επιδότηση.

Μεγάλοι κερδισμένοι οι αγρότες για τους οποίους η ενίσχυση θα είναι διπλάσια, στα 4 λεπτά του ευρώ ανά κιλοβατώρα. Σύμφωνα με τον υπουργό, το συνολικό ποσό των επιδοτήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος ανέρχεται για τον Φεβρουάριο στα 95 εκατ. ευρώ.

Από τις ανακοινώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Κώστα Σκρέκα για τις ενισχύσεις των λογαριασμών του Φεβρουαρίου περιληπτικά προέκυψαν τα εξής:

1. Δεν θα λάβουν επιδότηση τα νοικοκυριά που καταναλώνουν ηλεκτρική ενέργεια άνω των 500 kWh/μήνα.

2. Την επιδότηση των 0,04 ευρώ/kWh θα τη λάβουν τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

3. Δεν θα τρέξει το μπόνους των 0,05 ευρώ/ κWh για τα νοικοκυριά που καταναλώνουν πάνω από 500 kWh εφόσον μειώσουν τη ζήτηση ρεύματος κατά 15% έναντι της αντίστοιχης περσινής περιόδου.

4. Δεν θα επιχορηγηθούν ξεχωριστά, δηλαδή με διαφορετικές επιδοτήσεις οι κατηγορίες των επαγγελματικών και εμπορικών τιμολογίων ρεύματος μέχρι και άνω των 35 KVa.

Οι τιμές τις ΔΕΗ για τον Φεβρουάριο

Το τιμολόγιο της ΔΕΗ που ανακοινώθηκε για τον Φεβρουάριο είναι μειωμένο κατά 57-64 % σε σχέση με τον Ιανουάριο και διαμορφώνεται κάτω από τα 20 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Συγκεκριμένα οι τιμές της ΔΕΗ για τον επόμενο μήνα είναι:

-19,9 σεντς ανά κιλοβατώρα, για τις πρώτες 500 κιλοβατώρες του μήνα έναντι 48,9 σεντς τον Ιανουάριο και

-21,1 σεντς ανά κιλοβατώρα, για την μηνιαία κατανάλωση πάνω από 500 κιλοβατώρες (από 50,1)

-15,8 σεντς για το νυχτερινό ρεύμα έναντι 44,8 τον Ιανουάριο.

Τα βασικά τιμολόγια των υπολοίπων προμηθευτών

Τα βασικά τιμολόγια που γνωστοποιήθηκαν ως τώρα από τους λοιπούς προμηθευτές ρεύματος:

Protergia: 24,8 σεντς ανά κιλοβατώρα (18,8 με έκπτωση συνέπειας) από 48 και 42 σεντς ανά κιλοβατώρα τον Ιανουάριο αντίστοιχα.

Ήρων: 24,9 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 43 τον Ιανουάριο)

Elpedison: 19,5 σεντς ανά κιλοβατώρα ημερήσια κατανάλωση και 18,83 το νυχτερινό (από 45 και 44,33 αντίστοιχα).

Watt&Volt: 24,5 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 45,9)

ZeniΘ: για κατανάλωση έως 270 κιλοβατώρες, 19,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 46,5). Η υπερβάλλουσα κατανάλωση χρεώνεται με 20,49 σεντς ανά κιλοβατώρα (από 47,5).



Πηγή: dikaiologitika.gr

Όπως εξηγεί η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου για το Market Pass δεν θα μπορούν οι φιλοξενούμενοι να κάνουν αίτηση διευκρινίζοντας ότι ο υπόχρεος του νοικοκυριού θα τα δηλώνει σαν εξαρτώμενα προστατευόμενα μέλη του νοικοκυριού.

Νωρίτερα ξεκινά η χορήγηση του νέου οικονομικού βοηθήματος της κυβέρνησης προκειμένου να περιοριστούν οι συνέπειες της οικονομικής κρίσης στα νοικοκυριά όπως εξήγησε η φοροτεχνικός Σάντρα Γεραγγέλου η οποία μίλησε στην ΕΡΤ για το Market Pass και τη διαδικασία.

«Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι από 1η Φεβρουαρίου ενδεχομένως θα έχουμε έτοιμη και την πλατφόρμα όπου θα μπορούν οι δικαιούχοι να υποβάλλουν τις αιτήσεις τους και ο στόχος βέβαια είναι μέχρι τέλος Φεβρουαρίου να έχουν πιστωθεί τα χρήματα στους λογαριασμούς των δικαιούχων» δήλωσε στην ΕΡΤ η κ. Γεραγγέλου.

Σύμφωνα με τη φοροτεχνικό, όλοι όσοι επιλέξουν την ψηφιακή κάρτα θα εισπράττουν την πρώτη εβδομάδα κάθε μήνα τα χρήματα. «Για όσους όμως επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό, η καταβολή θα γίνεται ανά τρίμηνο. Η πρώτη καταβολή θα γίνει το Φεβρουάριο για το τρίμηνο που έρχεται και τον Μάιο θα γίνει η δεύτερη καταβολή των χρημάτων για να καλύψει το διάστημα από τον Μάιο μέχρι και τον Ιούλιο», είπε.

Ωστόσο, όπως διευκρίνισε, όλοι όσοι επιλέξουν την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό θα λάβουν τα χρήματα μειωμένα κατά 20%. Αναφορικά με τη διαδικασία που θα χρειαστεί να ακολουθήσουν την χαρακτήρισε αρκετά απλή.

«Μέσα από τον gov.gr θα γίνεται η αίτηση αυτή. Oι ενδιαφερόμενοι θα συμπληρώνουν τα στοιχεία τους, τον λογαριασμό IBAN όπου θα πρέπει να πιστωθούν τα χρήματα, τον αριθμό του κινητού. Τα στοιχεία θα αντλούνται όσον αφορά τα περιουσιακά και τα εισοδηματικά κριτήρια από την δήλωση του 2021 και θα συμπληρώνουμε από εκεί και πέρα και την οικογενειακή μας κατάσταση» διευκρίνισε η κ. Γεράγγελου.

Ειδικότερα, όπως τόνισε, οι πολίτες θα μπορούν κάνουν χρήση του Market Pass είτε με ψηφιακή κάρτα όπως γινόταν στο Fuel Pass στην οποία θα πιστώνεται όλο το ποσό της επιδότησης ή θα επιλέγουμε την πίστωση σε τραπεζικό λογαριασμό όπου εκεί είτε με τη χρεωστική μας κάρτα είτε με ανάληψη, θα μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα χρήματα.

Επισήμανε ότι το κινητό των χρηστών που θα θα πρέπει να είναι τελευταίας τεχνολογίας για να έχει τη δυνατότητα ενεργοποίησης του ΝFC. Το Market Pass θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όχι μόνο σε καταστήματα εμπορίας τροφίμων, αλλά οπουδήποτε επιθυμούμε.

Η κ. Γεράγγελου τόνισε ότι δεν θα μπορούν οι φιλοξενούμενοι να κάνουν αίτηση διευκρινίζοντας ότι «ο υπόχρεος του νοικοκυριού θα τα δηλώνει σαν εξαρτώμενα προστατευόμενα μέλη του νοικοκυριού, γιατί αυξάνεται το ποσό της επιδότησης ανάλογα με τα εξαρτώμενα μέλη ή τα μέλη που φιλοξενούνται στο νοικοκυριό».

Τα φυσικά πρόσωπα δικαιούνται της ενίσχυσης, εφόσον πληρούν τα ακόλουθα κριτήρια:

Το ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημά τους, ανεξάρτητα από την πηγή προέλευσής του, πραγματικό και τεκμαρτό, ανέρχεται έως 16.000 ευρώ για άγαμο υπόχρεο ή υπόχρεο σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και 24.000 ευρώ για έγγαμο υπόχρεο ή τους έγγαμους ή τα μέρη του συμφώνου συμβίωσης που υποβάλλουν ξεχωριστή φορολογική δήλωση βάσει της υποπερ. ββ’ της περ. στ’ της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 (δικαστική συμπαράσταση ή πτώχευση), ή τους έγγαμους που υποβάλλουν φορολογική δήλωση βάσει της περ. β της παρ. 4 του άρθρου 67 του ν.4172/2013 ή τα φυσικά πρόσωπα που έχουν συνάψει σύμφωνο συμβίωσης και έχουν υποβάλει κοινή φορολογική δήλωση χωρίς τέκνα, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος του νοικοκυριού.

Για τη μονογονεϊκή οικογένεια το ως άνω εισόδημα ανέρχεται έως 24.000 ευρώ, το οποίο προσαυξάνεται κατά 5.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο, άλλο εξαρτώμενο μέλος και φιλοξενούμενο μέλος μετά το πρώτο. Στο ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα δεν περιλαμβάνεται εκείνο το οποίο αθροιστικά απαλλάσσεται από το φόρο εισοδήματος.

Για τον προσδιορισμό της οικογενειακής κατάστασης, του αριθμού των εξαρτώμενων τέκνων, άλλων εξαρτώμενων μελών και φιλοξενούμενων μελών, καθώς και των εισοδηματικών κριτηρίων, χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της Δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων, του φορολογικού έτους 2021, όπως έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022. Αν οι σύζυγοι ή τα μέρη συμφώνου συμβίωσης υποβάλλουν χωριστή δήλωση λαμβάνεται ο μεγαλύτερος εκ του αριθμού τέκνων που έχει δηλωθεί σε μια εκ των δύο (2) δηλώσεων.

Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας, όπως αυτή προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝ.Φ.Ι.Α. του έτους 2022, υπόχρεου, συζύγου ή μέρους συμφώνου συμβίωσης και εξαρτώμενων, κατά τον ν. 4172/2013, τέκνων, που αναγράφονται στη δήλωση φορολογίας εισοδήματος του φορολογικού έτους 2021, να μην υπερβαίνει το ποσό των 250.000 ευρώ για τους άγαμους, τους υπόχρεους σε κατάσταση χηρείας ή εν διαστάσει και το ποσό των 400.000 ευρώ για τους έγγαμους ή μέρη συμφώνου συμβίωσης και τις μονογονεϊκές οικογένειες.

Ποιοι εξαιρούνται

α) Εξαιρούνται τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνονται στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ως εξαρτώμενα μέλη του υπόχρεου κατά το άρθρο 11 του ν. 4172/2013.

β) Τα φυσικά πρόσωπα, τα οποία δηλώνουν στη Δήλωση Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων ότι φιλοξενούνται.

γ) Τα φυσικά πρόσωπα που εμπίπτουν στο φόρο πολυτελούς διαβίωσης.

δ) Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής.

ε) Τα φυσικά πρόσωπα που δεν έχουν υποβάλλει οριστικά τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2021 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2022.

Για τον προσδιορισμό των ανωτέρω εξαιρέσεων χρησιμοποιούνται τα δεδομένα της δήλωσης Φορολογίας Εισοδήματος Φυσικών Προσώπων του φορολογικού έτους 2021, όπως αυτή έχει διαμορφωθεί κατά την 31η Δεκεμβρίου 2022 και άλλες πηγές.

Περισσότερα Άρθρα...

Τελευταίες ειδήσεις