Ο ΟΠΑΠ δήμου Βόλβης σας προσκαλεί στον Παγκόσμιο Εθελοντικό Καθαρισμό Ακτών 2019

Δ.Βόλβης
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Ο Οργανισμός Πολιτισμού Αθλητισμού & Περιβάλλοντος Δήμου Βόλβης σας προσκαλεί να στηρίξετε  εθελοντικά την εκστρατεία καθαρισμού των παραλιών του Δήμου, ενόψει της Παγκόσμιας Ημέρας Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών. Όπως ανέφερε ο υπεύθυνος περιβάλλοντος του Ο.Π.Α.Π. Δήμου Βόλβης Κοτζαγεριδης Ιωάννης, στόχος της εκστρατείας είναι η ευαισθητοποίηση των πολιτών για την προστασία του περιβάλλοντος και ταυτόχρονα η δημιουργία δεσμών, ανάμεσα σε κοινωνικές ομάδες που ζουν και δραστηριοποιούνται στον Δήμο μας.

Ξεκινάμε στις 5 Ιουνίου – Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και ολοκληρώνουμε την εκστρατεία τον Σεπτέμβριο , γιορτάζοντας την Παγκόσμια Ημέρα Καθαρισμού των Ακτών, με τη λήξη της καλοκαιρινής περιόδου. Όσοι επιθυμούν να συμμετέχουν εθελοντικά, αφιερώνοντας λίγο από τον χρόνο τους για την καθαριότητα των παραλιών σε όλες τις παραλίες του Δήμου, μπορούν να επικοινωνούν στο τηλ. 6974727377 δηλώνοντας τη συμμετοχή τους.

Έλα με την παρέα σου, δήλωσέ μας τις ημέρες και ώρες που μπορείς να αφιερώσεις για το περιβάλλον και γίνε θερμός υποστηρικτής καθαρών παραλιών στον Δήμο Βόλβης.

Και αυτό το καλοκαίρι πιο πολλά ήταν τα αποτσίγαρα στην άμμο παρά τα κοχύλια, ενώ οι λουόμενοι όλο και κάτι άφηναν πίσω τους κι εκεί που κολυμπούσες, επέπλεαν δίπλα σου διάφορα πλαστικά.

Σήμερα, λοιπόν, Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών, μπορούμε να βάλουμε όλοι ένα χεράκι, ώστε το επόμενο καλοκαίρι να χαρούμε καθαρότερες παραλίες. Άλλωστε, είναι ευθύνη και χρέος όλων μας, να διατηρούμε καθαρές τις θάλλασες και τις ακτές, προστατεύοντας έτσι το οικοσύστημα.

Η Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντικού Καθαρισμού των Ακτών ξεκίνησε το 1986 και το τρίτο Σαββατοκύριακο κάθε Σεπτεμβρίου, χιλιάδες άνθρωποι σε περισσότερες από 100 χώρες του κόσμου συμμετέχουν στον καθαρισμό των παραλιών. Ο συντονιστής της διεθνούς αυτής πρωτοβουλίας είναι ο μη-κυβερνητικός, μη-κερδοσκοπικός οργανισμός Ocean Conservancy που εδρεύει στη Washington, DC των ΗΠΑ.

Στην Ελλάδα, την ημέρα αυτή συντονίζει πάνω από 20 χρόνια η Ελληνική Ένωση Προστασίας Θαλάσσιου Περιβάλλοντος (HELMEPA) και σκοπός της πρωτοβουλίας αυτής είναι η ευαισθητοποίηση όλων μας. Το 1983, με σύμβολό της τον Γλάρο, η HELMEPA ξεκίνησε συντονισμένες εκστρατείες για την ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού και για πρώτη φορά στην Ελλάδα, πρόσκοποι και μαθητές συμμετείχαν σε εθελοντικούς καθαρισμούς ακτών, κυρίως στην Αττική.

Την επόμενη φορά που θα αφήσετε με ευκολία τα σκουπίδια σας στην παραλία, σκεφτείτε πόσος χρόνος θα χρειαστεί για να διαλυθούν.

Ενδεικτικά:

– το φίλτρο του τσιγάρου χρειάζεται 1 με 5 χρόνια,

– το κουτί αλουμινίου 80 με 200,

– το πλαστικό μπουκάλι 450,

– το πλαστικό ποτήρι 50,

– η πετονιά 600 και

– το γυάλινο μπουκάλι 1.000.000.

Η διατήρηση των καθαρών ακτών δεν αφορά μόνο εμάς, αλλά και τις επόμενες γενιές που θα συνεχίσουν να έρχονται. Ας σκεφτούμε, λοιπόν, σε τι κατάσταση θα τους αφήσουμε τη Γη, η οποία προϋπήρχε του ανθρώπου και, δυστυχώς, έχει υποστεί τεράστιο πλήγμα κατά τη διάρκεια της μικρής σχετικά παραμονής μας.

Τελευταίες ειδήσεις