ΛΑΜΠΑΔΗΦΟΡΙΑ: Το παραδοσιακό έθιμο αναβιώνει στα Νέα Βρασνά

Δ.Βόλβης
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

Την Κυριακή 24 Μαρτίου 2019, στις 18.00 το απόγευμα, στα Νέα Βρασνά, ο Οργανισμός Πολιτισμού, Αθλητισμού και Περιβάλλοντος (Ο.Π.Α.Π.) του δήμου Βόλβης, σε συνεργασία με την Τοπική Κοινότητα Βρασνών, τον Μορφωτικό Πολιτιστικό Σύλλογο Νέων Βρασνών και τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων του Δημοτικού Σχολείου Νέων Βρασνών  πραγματοποιούν την παραδοσιακή λαμπαδηφορία.

Η εκδήλωση αρχίζει από την κεντρική πλατεία, και εξελίσσεται στις γειτονιές και τους δρόμους του οικισμού, με τη συμμετοχή μικρών και μεγάλων. Στο τέλος της Λαμπαδηφορίας καίγονται οι δάδες και τα παιδιά πηδούν πάνω από τις φλόγες για να ξορκίσουν το κακό.

Σημειώνεται ότι το έθιμο έχει τις ρίζες του στην Ελληνική Επανάσταση, και αποδίδεται στην «Πρώτη Ανάσταση του Έθνους», όπως ονομάστηκε η έναρξη της Επανάστασης του ’21 από τον Παλαιών Πατρών Γερμανό, την οποία γιόρτασαν με αναμμένες λαμπάδες οι κάτοικοι της Δημητσάνας, τόπο καταγωγής του ιεράρχη, ενώ κατ’ άλλους δάδες χρησιμοποιήθηκαν για να διαδώσουν το μήνυμα της εξέγερσης σε όλα τα χωριά.

Τελευταίες ειδήσεις