Τα σημαντικότερα γεγονότα σαν σήμερα 24 Δεκεμβρίου

News
Γραμματοσειρά
  • Smaller Small Medium Big Bigger
  • Default Helvetica Segoe Georgia Times

1814: Η Μεγάλη Βρετανία και οι ΗΠΑ υπογράφουν τη Συνθήκη της Γάνδης, λήγοντας και επίσημα τον Πόλεμο του 1812. Σύμφωνα με τους όρους της συνθήκης, οι περιοχές που έχουν κατακτηθεί κατά τη διάρκεια του πολέμου πρέπει να επιστραφούν εκεί που ανήκαν (status quo pro ante), ενώ γίνεται η αρχή για την οριοθέτηση των συνόρων μεταξύ ΗΠΑ και Καναδά.

1818: Ο Φραντς Γιόζεφ Γκρούμπερ συνθέτει το τραγούδι Silent Night (Άγια Νύχτα). Τους στίχους είχε γράψει δύο χρόνια νωρίτερα ο Γιόζεφ Μορ. Θα παρουσιαστεί σε κοινό την επόμενη μέρα στην εκκλησία του Αγίου Νικολάου στο μικρό χωριό Όμπερντορφ της Αυστρίας και θα παραμείνει μέχρι σήμερα ένα από τα εμβληματικά τραγούδια των Χριστουγέννων. Μεγάλοι συνθέτες όπως ο Βέρντι, ο Βάγκνερ, ο Πουτσίνι και άλλοι, το αναγνώρισαν ως ένα βαθιά θρησκευτικό τραγούδι, με μια παράξενη δύναμη που φτάνει κατευθείαν στις καρδιές των ανθρώπων. Κατά καιρούς, η πατρότητά του είχε αποδοθεί στον Μότσαρτ, στον Χάιντν ή στον Μπετόβεν.

 

1823: Ο λόρδος Βύρων φτάνει στο Μεσολόγγι. Οι Μεσολογγίτες τον υποδέχονται με απερίγραπτο ενθουσιασμό.

1851: Φωτιά στη βιβλιοθήκη του Κογκρέσου καταστρέφει τα 2/3 από τα 55.000 βιβλία, καθώς και τα 2/3 από την προσωπική βιβλιοθήκη του Τόμας Τζέφερσον.

1865: Ιδρύεται στο Πουλάσκι του Τενεσί η Κου Κλουξ Κλαν, μία οργάνωση των λευκών που αντιτίθεται στη φυλετική ισότητα.

1871: Η όπερα του Τζουζέπε Βέρντι Άιντα κάνει πρεμιέρα στο Κάιρο, με την ευκαιρία των εγκαινίων της διώρυγας του Σουέζ.

1889: Ο Ντάνιελ Στόβερ και ο Γουίλιαμ Χέινς πατεντάρουν το ποδήλατο με φρένο στην πίσω ρόδα.

1893: Ο Χένρι Φορντ κατασκευάζει την πρώτη του πετρελαιομηχανή και τη δοκιμάζει στη αυλή του σπιτιού του.

1914: Α’ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ανακωχή για τον εορτασμό των Χριστουγέννων μεταξύ των εμπολέμων στο Δυτικό Μέτωπο.

1920: Ο θρυλικός τενόρος Ενρίκο Καρούζο δίνει το τελευταίο κοντσέρτο του. Ακούστε τον Ενρίκο Καρούζο σε μια αυθεντική ηχογράφιση  του La Donna e Mobile:

 

1940: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Το υποβρύχιο “Παπανικολής”, με κυβερνήτη τον Πλωτάρχη Μίλτο Ιατρίδη, επιτίθεται εναντίον μεγάλης ιταλικής νηοπομπής στην Αδριατική θάλασσα και βυθίζει στα Στενά του Οτράντο τρία ιταλικά οπλιταγωγά, που μετέφεραν πολεμικό υλικό στα παράλια της Αλβανίας.

1943: Β΄ Παγκόσμιος Πόλεμος: Ο στρατηγός Ντουάιτ Αϊζενχάουερ, μετέπειτα πρόεδρος των ΗΠΑ, διορίζεται ανώτατος στρατιωτικός διοικητής των συμμαχικών δυνάμεων στην Ευρώπη, με απόφαση του προέδρου Ρούσβελτ

1951: Η Λιβύη κηρύσσει την ανεξαρτησία της από την Ιταλία και αποκτά πολίτευμα συνταγματικής μοναρχίας, υπό το βασιλιά Ίντρις.

1955: Καταργούνται τα οκτατάξια γυμνάσια στην Ελλάδα και επανέρχονται τα εξατάξια.

1959: Η δραστηριότητα της Ε.Ο.Κ.Α. λήγει όταν επέρχεται παύση του αγώνα ανεξαρτησίας, μετά τη συμφωνία της Ζυρίχης.

1960: Ο Μίκης Θεοδωράκης μελοποιεί το “Άξιον Εστί” του Οδυσσέα Ελύτη.

1969: Ο Τσαρλς Μάνσον και τέσσερα μέλη του κοινοβίου του στις ΗΠΑ κατηγορούνται για τις δολοφονίες της ηθοποιού Σάρον Τέιτ, συζύγου του Ρόμαν Πολάνσκι, και των Λένο και Ρόζμαρι Λα Μπιάνκα, ιδιοκτητών αλυσίδας σουπερμάρκετ.

1971: Φοβερή σύγκρουση τρένων έξω από την Αθήνα προκαλεί το θάνατο τεσσάρων ατόμων και τον τραυματισμό 35.

1984: Ο αστυφύλακας Χρήστος Μάτης σκοτώνεται από μέλος της “17 Νοέμβρη”, κατά τη διάρκεια ληστείας στο υποκατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στα Πετράλωνα.

1989: Μέλη της οργάνωσης “17 Νοέμβρη” εισέρχονται κρυφά στο στρατόπεδο Συκουρίου της Λάρισας και αφαιρούν 60 αντιαρματικές ρουκέτες, όπλα, χειροβομβίδες και σφαίρες.

1990: Παντρεύονται ο αμερικανός ηθοποιός Τομ Χανκς και η αυστραλή συνάδελφός του Νικόλ Κίντμαν.

1994: Ο αλβανός πρόεδρος Σάλι Μπερίσα απελευθερώνει τον Βορειοηπειρώτη και μέλος της “Ομόνοιας” κρατούμενο Ηρακλή Σύρμο, μετά την άρση του ελληνικού βέτο για την κοινοτική βοήθεια στην Αλβανία.

1997: Ο δήμαρχος της Βενετίας παντρεύει τον αμερικανό σκηνοθέτη Γούντι Άλεν (62 ετών) και τη φίλη του Σουν Γι Πρεβέν (27 ετών), θετή κόρη της πρώην συντρόφου του, Μία Φάροου.

1997: Την ίδια μέρα, ο Ίλιτς Ραμίρεζ Σάντσες, ο γνωστός τρομοκράτης με το προσωνύμιο “Κάρλος το Τσακάλι”, καταδικάζεται από γαλλικό δικαστήριο σε ισόβιο κάθειρξη για το θάνατο δύο γάλλων αστυνομικών κι ενός Λιβανέζου, στο Λίβανο.

2007: Προφυλακιστέα κρίνεται η πρώην συνεργάτιδα του γενικού γραμματέα του Υπουργείου Πολιτισμού Χρήστου Ζαχόπουλου, Εύη Τσέκου, για εκβίαση σε βαθμό κακουργήματος και συμμετοχή σε αυτοκτονία με ενδεχόμενο δόλο.

Σαν σήμερα γεννήθηκαν: Το 1167 ο βασιλιάς της Αγγλίας, Ιωάννης ο Ακτήμων, το 1491 ο ισπανός εκκλησιαστής, άγιος Ιγνάτιος Λογιόλα, που ίδρυσε την “Κοινωνία του Ιησού”, το τάγμα των Ιησουητών, το 1761 ο σουλτάνος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, Σελίμ Γ’, επονομαζόμενος Μεταρρυθμιστής, το 1818 ο άγγλος φυσικός, Τζέιμς Πρέσκοτ Τζάουλ, ερευνητής της θερμοδυναμικής, μία μονάδα μέτρησης της οποίας φέρει το όνομά του, το 1837 η αυτοκράτειρα της Αυστροουγγαρίας Ελισάβετ, γνωστότερη με το χαϊδευτικό Σίσσυ, το 1845 ο δανός πρίγκιπας και κατοπινός βασιλιάς των Ελλήνων Γεώργιος Α’, το 1922 η αμερικανίδα ηθοποιός, Άβα Γκάρντνερ, το 1957 ο πρόεδρος του Αφγανιστάν, Χαμίντ Καρζάι, το 1968 ο τραγουδοποιός, Μανώλης Φάμελλος και το 1971 ο πορτορικάνος τραγουδιστής, Ρίκι Μάρτιν, καλλιτεχνικό ψευδώνυμο του Ενρίκε Χοσέ Ματίν Μοράλες.

Σαν σήμερα πέθαναν: Το 1524 ο πορτογάλος εξερευνητής, Βάσκο Ντα Γκάμα, το 1807 (π.ημ.) ο ρώσος στρατιωτικός και πολιτικός, Αλεξέι Ορλόφ, με ενεργό ανάμιξη στην αποτυχημένη εξέγερση των Πελοποννησίων το 1770 κατά των Οθωμανών (Ορλοφικά), το 1982 ο γάλλος συγγραφέας, Λουί Αραγκόν, το 1992 ο βέλγος καρτουνίστας, Πιερ Καλιφόρντ, που δημιούργησε τα “Στρουμφάκια”, το 1994 ο βρετανός θεατρικός συγγραφέας, Τζον Όσμπορν, (“Οργισμένα Νιάτα”) και το 2008 ο άγγλος θεατρικός συγγραφέας, Χάρολντ Πίντερ (“Πάρτι Γενεθλίων”, “Ο επιστάτης”).