Ο καρκίνος του μαστού είναι η συχνότερη κακοήθεια που εμφανίζεται στις γυναίκες της χώρας μας.                      

Ο αριθμός των νέων περιστατικών κάθε χρόνο στη χώρα μας υπολογίζεται σε 5.000.

Παρόλη την υψηλή συχνότητα της ασθένειας, η αντιμετώπιση της τα τελευταία χρόνια δίνει ολοένα και καλύτερα αποτελέσματα, αφού η πλειοψηφία των ασθενών θα ζήσει πάρα πολλά χρόνια και η ποιότητα τους θα επηρεαστεί ελάχιστα.

Αυτή η αισιόδοξη εξέλιξη προέκυψε ως αποτέλεσμα δύο παραγόντων. Ο πρώτος ήταν οι σημαντικές πρόοδοι της ιατρικής επιστήμης που οδήγησαν σε πιο αποτελεσματικές και περισσότερο εξατομικευμένες θεραπευτικές παρεμβάσεις. Ο δεύτερος, και πολύ σημαντικός, είναι πως ο αριθμός των γυναικών που υποβάλλονται σε προληπτικές εξετάσεις συνεχώς αυξάνει, με αποτέλεσμα να ανακαλύπτεται ο καρκίνος σε πρώιμα στάδια, τότε που οι θεραπείες είναι πιο αποτελεσματικές και μπορεί να οδηγήσουν στην ίαση.

Η εξέταση που χρησιμοποιείται για την έγκαιρη διάγνωση του καρκίνου του μαστού είναι η μαστογραφία.                  

Ο μαστογραφικός έλεγχος συνιστάται να ξεκινάει από την ηλικία των 40 ετών.

Η εξέταση είναι ανώδυνη, διαρκεί ελάχιστο χρόνο και με τα νέα μηχανήματα που η δόση ακτινοβολίας είναι εξαιρετικά χαμηλή.

Στo πλαίσιο αυτής της προσπάθειας η μονάδα μαστογράφου συνεχίζοντας το πρόγραμμα ευαισθητοποίησης και έγκαιρης διάγνωσης θα βρίσκεται :

 Πέμπτη 18 Οκτωβρίου : στην Αρεθούσα  &

 Παρασκευή 19 Οκτωβρίου : στη Νέα Μάδυτο

 Τηλέφωνο για ραντεβού: 6944586535   (09.00-14.00)

 Τα ραντεβού θα κλείνονται από  3  Οκτωβρίου με σειρά προτεραιότητας.

                                 Προϋποθέσεις για τον μαστογραφικό έλεγχο.

  • Ηλικίες γυναικών από 40 έως 70 ετών.
  • Να μην έχει γίνει μαστογραφία τους τελευταίους 12 μήνες.
  • Να μην έχουν ιστορικό καρκίνου μαστού, βιοψίας ή αισθητικής επέμβασης στο μαστό.
  • Να μην είναι σε έμμηνο ρύση (περίοδο 3 ημέρες πριν - 5 ημέρες μετά).

Δεν προσφέρεται ο μαστογραφικός έλεγχος σε γυναίκες που έχουν την οικονομική ή επαρκή ασφαλιστική κάλυψη για μαστογραφία σε κάποιο εργαστήριο ιδιωτικά.

Προσπάθειά μας είναι να επιτύχουμε να εξεταστούν όσο το δυνατό περισσότερες Ελληνίδες και έτσι να μειώσουμε τις αρνητικές συνέπειες αυτής της ασθένειας.

Μαζί μπορούμε να κάνουμε τον καρκίνο του μαστού παρελθόν.

Ο δήμος Βόλβης στο πλαίσιο της προληπτικής εκστρατείας του για την προαγωγή της υγείας των δημοτών του, διοργάνωσε το Σάββατο 29 Σεπτεμβρίου στην Αρέθουσα, δωρεάν ουρολογικό έλεγχο για άντρες. Συνολικά στο περιφερειακό ιατρείο της Αρέθουσας εξετάστηκαν 50 άντρες για προσυμπτωματικό έλεγχο υπερπλασίας προστάτη και για νεοπλασία προστάτη. Τη συγκεκριμένη δράση συντόνισαν ο ουρολόγος Νικόλαος Κολέτσας και ο γενικός ιατρός Δημήτριος Κουρτίδης.

Την Κυριακή 30 Σεπτεμβρίου, στη Νέα Απολλωνία πραγματοποιήθηκε μια ακόμα δωρεάν σπειρομέτρηση. Κατά τη διάρκεια της διαδικασίας εξετάστηκαν 50 άτομα, για προσυμπτωματικό έλεγχο της Χρόνιας Αναπνευστικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), αλλά και συμβουλευτικά για τις παθήσεις του αναπνευστικού (άσθμα, σύνδρομο υπνικής άπνοιας, διάμεσες πνευμονοπάθειες κ.ά.).

Οι ιατρικές δράσεις του δήμου Βόλβης, οι οποίες διοργανώνονται υπό την εποπτεία του εντεταλμένου συμβούλου Υγείας Δήμου Βόλβης και γενικού ιατρού επιμελητή Β’ Κέντρου Υγείας Μαδύτου Χρήστου Χατζή, θα συνεχιστούν τον Οκτώβριο, με δωρεάν εξετάσεις μαστογραφίας, από κινητή μονάδα μαστογράφου σε συνεργασία με την Ελληνική Αντικαρκινική Εταιρεία.

Πληροφορίες στο τηλ. 6944586535 (κ. Χρήστος Χατζής).

IATRIKES DRASEIS DHMOY BOLBHS

Μια «συμμαχία ζωής» που κυριολεκτικά σώζει ζωές, εδραιώνει ο δήμος Βόλβης με την οργάνωση KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, καθώς προχωρά στη δημιουργία δικτύου παροχής πρώτων βοηθειών για άτομα που υφίστανται καρδιακή ανακοπή.

Ήδη, ο δήμος προχώρησε στην προμήθεια πέντε απινιδωτών, τους οποίους παρέλαβε ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, μαζί με τον υπεύθυνο της οργάνωσης KIDS SAVE LIVES – Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές στον δήμο Βόλβης Χρήστο Ταλιάκα.

Οι απινιδιωτές αυτοί πρόκειται να τοποθετηθούν σε σημεία, τα οποία θα είναι προσβάσιμα σε 24ωρη βάση, ώστε να είναι άμεσα διαθέσιμοι στους πιστοποιημένους ανανήπτες για να προσφέρουν τις πρώτες βοήθειες. Ειδικότερα, πρόκειται αρχικά για σημεία σε Νέα Βρασνά, Σταυρό και Νέα Απολλωνία, ενώ θα ακολουθήσουν Προφήτης και Αρέθουσα, σε συνδυασμό με την εκπαίδευση εθελοντών, που θα μπορούν να τους χειριστούν. Με δεδομένο ότι ήδη υπάρχουν άλλοι τρεις απινιδωτές σε Ασπροβάλτα - Σταυρό, σε λίγο διάστημα όλες οι δημοτικές ενότητες του δήμου Βόλβης θα έχουν άμεσα προσβάσιμο απινιδωτή.

Ο δήμαρχος Βόλβης επισήμανε ότι: «εξακολουθούμε να τροφοδοτούμε αυτή τη μεγάλη παράδοση εθελοντισμού που έχουν οι δημότες μας. Δεσμεύομαι ότι θα συνεχίσουμε την προμήθεια απινιδωτών, ώστε να καλύψουμε κάθε γωνιά του δήμου μας, και μαζί με τη βοήθεια των αξιέπαινων συμπολιτών μας, να σώζουμε ζωές όπου κι αν χρειαστεί».  

Ο δήμαρχος Βόλβης συνεχάρη τον κ. Ταλιάκα και τους συντελεστές της KIDS SANE LIVES, όχι μόνο για το φιλανθρωπικό έργο τους, αλλά και για την επαναφορά στη ζωή ενός 55χρονου, πρόσφατα στην Ασπροβάλτα, έπειτα από 8 απινιδώσεις και τη 45λεπτη προσπάθεια δυο πιστοποιημένων εθελοντών. Ήταν το  12 θύμα εξωνοσοκομειακής ανακοπής που επιστρέφει στη ζωή στη χώρα μας τα τελευταία 2 χρόνια, χάρη στο δίκτυο απινιδωτών και ανανηπτών, που έχουν δημιουργήσει η οργάνωση Τα Παιδιά Σώζουν Ζωές, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Επείγουσας Προνοσοκομειακής Φροντίδας.

Σημειώνεται ότι ο δήμος Βόλβης ενισχύει εδώ και χρόνια την προσπάθεια της KIDS SAVE LIVES, παρέχοντας χώρους στα στελέχη της, επικουρώντας στην οργάνωση σεμιναρίων εκπαίδευσης εθελοντών σε ανάνηψη. Είναι εντυπωσιακό, ότι αυτή τη στιγμή, το δίκτυο διαθέτει στο δήμο Βόλβης, σχεδόν 200 πιστοποιημένους  χειριστές απινιδωτή και επτά εκπαιδευτές.

paralavi apinidoton ston dimo volvis

paralavi apinidoton ston dimo volvis 1

ekpedeysi ethelonton kataskinosi stavou

Επιτελείο ιατρών από την ιατροκοινωνική ομάδα της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων, πραγματοποίησε δωρεάν ιατρικές εξετάσεις στο αγροτικό ιατρείο Προφήτη, το Σάββατο 2 Ιουνίου 2018.

Κατά τη διάρκεια του ιατρικού ελέγχου, που έγινε με τη συνεργασία του δήμου Βόλβης και της Τοπικής Κοινότητας Προφήτη, εξετάστηκαν δεκάδες δημότες, ιδιαίτερα άτομα τρίτης ηλικίας και από ευπαθείς κοινωνικές ομάδες.

Η όλη δράση είχε την αιγίδα του Οικουμενικού Πατριαρχείου και όπως τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας που συνεχάρη προσωπικά τα μέλη της Πανελλήνιας Ένωσης Καππαδοκικών Σωματείων για την πρωτοβουλία τους, παρόμοιες δωρεάν ιατρικές εξετάσεις θα επαναληφθούν σε άλλες περιοχές.

Η ομάδα των ιατρών που διενήργησε τις ιατρικές εξετάσεις αποτελούνταν από γενικό ιατρό, χειρουργό, αγγειοχειρουργό, οδοντίατρο και ωτορινολαρυγγολόγο, από οφθαλμίατρο, ορθοπεδικό, νευροχειρουργό και από δερματολόγο, πλαστικό χειρουργό. Οι εξετάσεις, αφορούσαν μεταξύ άλλων και κλινική εκτίμηση (πνεύμονες, καρδιά, μέτρηση αρτηριακής πίεσης, εκτίμηση κοιλίας, ψηλάφηση-ακρόαση αρτηριών με χρήση μηχανημάτων doppler αγγείων) και προσδιορισμό ζαχάρου αίματος, καταγραφή φαρμάκων και έλεγχο των χορηγούμενων φαρμάκων.

EKSETASIS PROFITI

EKSETASIS PROFITI

ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΣΤΗ ΖΩΗ 50χρονου!!!
[και πάλι στην Ασπροβαλτα από τον εκπαιδευτή μας Χρήστο Τιαλιακα] 

14ο θύμα εξωνοσοκομειακής καρδιακής ανακοπής που επιστρέφει στην ζωή στην Ελλάδα, από τους απλούς αλλά εκπαιδευμένους μας πολίτες!!

Οι παρευρισκόμενοι, παράλληλα με την κλήση στο ΕΚΑΒ ειδοποίησαν τον Χρήστο [NO.NO.GO project], ο οποίος σε ελάχιστα λεπτά μετά την Καρδιοπνευμονικη Αναζωογόνηση και 3 απινιδωσεις που χορήγησε, είδε τον τυχερό 50χρονο να αναπνέει μόνος του 

Αυτή τη στιγμή το θύμα με την πολύτιμη βοήθεια του ΕΚΑΒ, διεκομισθη στο εφημερεύον Νοσοκομείο Παπαγεωργίου με σκοπό να σταθεροποιηθεί!!

Πανηγυρίζουμε!!!

Συγχαρητήρια και πάλι Χρήστο, είσαι ο ΗΡΩΑΣ μας!!

Η ΕΕΕΠΦ και το KIDS SAVE LIVES αλλάζουν την κατάσταση σε μια ολόκληρη Χώρα, που από την τελευταία θέση της Ευρώπης στην αναζωογόνηση, ΕΜΠΝΕΕΙ πλέον Έλληνες και Ευρωπαίους με τα θετικά αποτελέσματα που φέρνουν καθημερινάΈνα μπράβο και στον Δήμο Βόλβης που στηρίζει έμπρακτα την προσπάθεια που γίνεται και πρόσφατα πρόσθεσε και άλλους 5 απινιδωτές ΔΕΙΤΕ ΕΔΩ  ❤Έ

41626266 729631140702499 4174068828520579072 n

Πηγή 

Γεγονός είναι η καθιέρωση και η εφαρμογή συστήματος παραπομπών για την πρόσβαση στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες δομές δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας

Όπως ορίζει απόφαση του υπουργείου Υγείας ο οικογενειακός ιατρός, αντιπροσωπεύει το πρώτο σημείο επαφής του πολίτη με το δημόσιο σύστημα υγείας και υποστηρίζει την «κυκλοφορία» του μέσα σε αυτό, ενεργώντας ως πλοηγός. Ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει τον λήπτη υπηρεσιών υγείας στα Κέντρα Υγείας, τις δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και τους συμβεβλημένους με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. παρόχους υπηρεσιών υγείας εντός της οικείας Υ.ΠΕ., εφόσον το κρίνει ιατρικώς απαραίτητο.

Οι παραπομπές γίνονται υπό το πρίσμα των γενικών αρχών και με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών του λήπτη υπηρεσιών υγείας εντός του οργανωτικού πλαισίου της πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας. Όταν αυτή η επιλογή εξαντλείται, ο οικογενειακός ιατρός παραπέμπει κατά περίπτωση σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους υπηρεσιών υγείας.

Καθορίζονται τρεις (3) κατηγορίες παραπομπών: 
- η άμεση παραπομπή, με ισχύ 10 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό,
- η προληπτική παραπομπή, με ισχύ 60 ημερολογιακών ημερών για μια επίσκεψη σε ειδικό ιατρό, 
- η παραπομπή χρόνιου νοσήματος, με έναρξη την ημερομηνία έκδοσης και ισχύ δώδεκα (12) μηνών, για το σύνολο των απαιτούμενων επισκέψεων σε ειδικό ιατρό.

Η παραπομπή από οικογενειακό ιατρό σε ιατρό άλλης ειδικότητας (πλην Γενικής Ιατρικής, Παθολογίας και Παιδιατρικής) γίνεται ηλεκτρονικά. Το έντυπο παραπομπής ασθενή, όπως εκτυπώνεται από την εφαρμογή, φέρει την υπογραφή και τη σφραγίδα του παραπέμποντος ιατρού και περιλαμβάνει τα εξής: 
1. Στοιχεία παραπέμποντος ιατρού 
1.1. Όνομα 
1.2. Επώνυμο 
1.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 
1.4. Μονάδα 
2. Στοιχεία Λήπτη Υπηρεσιών Υγείας 
2.1. Όνομα 
2.2. Επώνυμο 
2.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 
2.4. Έτος Γέννησης 
2.5. Διεύθυνση 
2.6. Τηλέφωνο 
2.7. Ασφαλιστικός Φορέας 
2.8. Ασφαλιστική Ικανότητα 
3. Στοιχεία Οικογενειακού Ιατρού 
3.1. Όνομα 
3.2. Επώνυμο 
3.3. Αριθμός Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης 
3.4. Μονάδα 
4. Στοιχεία Παραπεμπτικού 
4.1. Κωδικός Παραπεμπτικού 
4.2. Ημερομηνία Έκδοσης Παραπεμπτικού 
4.3. Ημερομηνία Λήξης Παραπεμπτικού 
5. Αιτιολογία 
6. Διάγνωση 
7. Στοιχεία Παραπομπής 
7.1. Ιατρική ειδικότητα Παραπομπής 
7.2. Κατηγορία Παραπομπής (άμεση, προληπτική, χρόνιου νοσήματος) 
7.3. Παρατηρήσεις

Το έντυπο παραπομπής προσκομίζεται από το λήπτη υπηρεσιών υγείας και τηρείται αρχείο: 
• από το αρμόδιο τμήμα για την κίνηση των ασθενών (πχ Γραμματεία) των Κέντρων Υγείας ή των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας, όπου έχει παραπεμφθεί. 
• από τον συμβεβλημένο με τον Ε.Ο.Π.Υ.Υ. πάροχο υπηρεσιών υγείας, όπως αυτός προβλέπεται στο άρθρο 11 του ν. 4486/2017.

Από την πλήρη λειτουργία του ηλεκτρονικού συστήματος και έπειτα, δεν απαιτείται το φυσικό έγγραφο της παραπομπής.

Για την επίσκεψη σε ειδικό ιατρό μετά από παραπομπή απαιτείται ο προγραμματισμός της επίσκεψης. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ). Ο λήπτης υπηρεσιών υγείας, κάνοντας χρήση της παραπομπής, έχει τη δυνατότητα να προγραμματίσει επίσκεψη κατά προτεραιότητα στο σύστημα. Η επιλογή μονάδας, ιατρού και ώρας γίνεται με τον έως τώρα προβλεπόμενο τρόπο. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει διαθεσιμότητα στις Δημόσιες Δομές Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας ο λήπτης υπηρεσιών υγείας μπορεί να προγραμματίσει την επίσκεψή του σε δημόσιες μονάδες δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας και στους συμβεβλημένους με τον ΕΟΠΥΥ παρόχους. Για τον προγραμματισμό αυτό χρησιμοποιείται η υπάρχουσα διαδικτυακή εφαρμογή (σύστημα ηλεκτρονικών ραντεβού της ΗΔΙΚΑ ΑΕ).

Έως την πλήρη και λειτουργική ένταξη των δημόσιων μονάδων δευτεροβάθμιας και τριτοβάθμιας φροντίδας υγείας στο ανωτέρω σύστημα, ο προγραμματισμός πραγματοποιείται σύμφωνα με το υφιστάμενο σύστημα.

Η εξυπηρέτηση των έκτακτων και επειγόντων περιστατικών δεν απαιτεί παραπομπή

Περισσότερα Άρθρα...

Τελευταίες ειδήσεις