Ο απόλυτα καταδικαστέος προπηλακισμός του δημάρχου Θεσσαλονίκης Γιάννη Μπουτάρη, μπροστά στον Λευκό Πύργο, από μια μικρή ομάδα φανατικών, θα μπορούσε να αποτελέσει αφορμή για ταχεία ωρίμανση του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί, αλλά και της νοοτροπίας που αποπνέει το πολιτικό προσωπικό αφενός, αλλά και μιας απότομης αφύπνισης των κοινωνικών δυνάμεων από την άλλη, ώστε να μην αφήνεται να εκπροσωπείται μια κοινωνία από περιπτώσεις που δρουν εκτός δημοκρατικών αρχών και αξιών. Θα μπορούσε να είναι ένα γερό ταρακούνημα.

Όμως, οι δημόσιες αντιδράσεις του πολιτικού προσωπικού απέδειξαν πως δεν είναι διατεθειμένο να ξεφύγει από το βολικό στερεότυπο, πάνω στο οποίο έχει στρογγυλοκαθίσει εδώ και δεκαετίες. Πανομοιότυπες οι ανακοινώσεις περί καταδίκης της βίας, περί της «δημοκρατίας που δεν φοβάται και δεν απειλείται», διανθισμένες από τις αντίστοιχες φράσεις κομματικής υποκρισίας και άγονης ιδεοληψίας. Ο πρωθυπουργός έσπευσε να μιλήσει για ακροδεξιά στοιχεία, όταν σε παρόμοιες εκφράσεις ακτιβισμού του Ρουβίκωνα μιλά για πολιτικές ομάδες και άλλα τινά, ενώ η ΝΔ φρόντισε από όλο το συμβάν να απομονώσει και να υπογραμμίσει την αδυναμία των σωμάτων ασφαλείας να επιβάλουν την τάξη. Το τοπικό πολιτικό προσωπικό, παπαγαλίζοντας, καταδίκασε την βία από όπου κι αν προέρχεται και κάποιοι, απολύτως εξαρτημένοι από τα δόγματά τους, ανέδειξαν το τεράστιο πολιτικό κεφάλαιο του Μπουτάρη, που προκαλεί και ερεθίζει τους ανεγκέφαλους, αυτούς που ο ίδιος λίγες μέρες πριν είχε χαρακτηρίσει ως διανοητικά καθυστερημένους.

Κανείς όμως δεν μίλησε για την ταμπακιέρα.

Κανείς δεν θέλησε, για άλλη μια φορά, να διαβάσει το κοινωνικό περιβάλλον, τις βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες που έχουν επισυμβεί στον τόπο, ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία και έχουν οδηγήσει σε συμβάντα σαν κι αυτό.

Από τις εκατοντάδες των συγκεντρωμένων στην εκδήλωση δεν βρέθηκαν 10-15 άνθρωποι να μπουν μπροστά, ως ασπίδα δημοκρατίας και όχι ως σωματοφύλακες του δημάρχου. Το γεγονός αυτό φανερώνει πως η κοινωνία είναι παραιτημένη. Δείχνει πως δεν είναι διατεθειμένη να μπει μπροστά. Ίσως φοβάται να μην μπλέξει, ίσως έχει συμβιβαστεί με την ιδέα πως θα ήταν μάταιο να εμπλακεί σε ένα συμβάν για να διαφυλάξει τα ιερά και τα όσια της δημοκρατίας, καθώς, όποτε το έκανε, στιγματίστηκε, και από την θέση του υπερασπιστή της βρέθηκε απολογούμενη, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της.

Δημήτρης Γαλαμάτης

Ο Δημήτρης Γαλαμάτης

------------------------------------------------------------

Ίσως να περίμενε μια θεσμική αντίδραση πρώτα, από τα στελέχη της αστυνομίας που ήταν εκεί, τα οποία όμως, όπως δείχνουν τα πλάνα, λειτούργησαν σαν ανήμπορες ηλικιωμένες κυρίες, που εκλιπαρούσαν τους μανιώδεις φανατικούς να ηρεμήσουν. Ένστολοι που έμοιαζαν, τρέχοντας δίπλα και παράλληλά τους, σαν να τους νουθετούν: «..μη, δεν κάνουν τέτοιες πράξεις τα καλά παιδιά». Ίσως κάποιοι και να σάστισαν, όταν έβλεπαν μια αρκετά μεγάλη ομάδα ανθρώπων εκείνη την στιγμή να συμμετέχουν στο γεγονός, με μοναδική τους έγνοια να τραβήξουν μια καλή φωτογραφία ή να βιντεοσκοπήσουν ένα ευκρινές πλάνο και τίποτα περισσότερο.

Θέλησε άραγε κάποιος να μπει στον κόπο και να αναρωτηθεί, σε ποιο σημείο και σε ποιο βαθμό η πολιτική τάξη και στην κεντρική πολιτική σκηνή, αλλά και στην αυτοδιοίκηση, έχει τις δικές της ευθύνες, ώστε σήμερα να υπάρχουν μικρές ομάδες πολιτών, που αποφάσισαν σε μια δημοκρατία, να απαντούν σε όποιον διαφωνούν με μπουνιές και κλωτσιές, ενώ η συντριπτική πλειοψηφία να βρίσκεται στη… γαλαρία, σιωπηλή και απρόθυμη να αντιδράσει;

Μήπως, όμως, για χρόνια αυτή ήταν η επιδίωξη; Να θέσουν μεγάλα τμήματα της κοινωνίας στις πίσω θέσεις, να τα καταστήσουν φοβικά , χωρίς αυτοεκτίμηση, ώστε να μένει το πεδίο ελεύθερο στους ίδιους να μακροημερεύουν στα δημόσια πράγματα και να έχουν ως μοναδικούς αντιπάλους κάποιους λίγους, που θα τους λοιδορούν και θα τους προπηλακίζουν; Μήπως επέλεξαν και δούλεψαν μεθοδικά για να πετύχουν, από το να απειλείται η καρέκλα τους, να απειλείται κατά καιρούς η σωματική τους ακεραιότητα και η αξιοπρέπειά τους, κάτι που εύκολα μάλλον μπορούν να αντιμετωπίσουν, με αυξημένα μέτρα ασφαλείας και με λιγότερες βόλτες στο δρόμο;

Όταν για δεκαετίες η κατάσταση της χώρας δια στόματος του πολιτικού προσωπικού είναι ένα κυλιόμενο χάος, αφού μετά από κάθε εκλογές ακούμε ότι την νεοεκλεγμένη κυβέρνηση να παραλαμβάνει χάος από την προηγούμενη, όταν το μισό πολιτικό προσωπικό κατηγορεί το άλλο μισό για την καταστροφή της οικονομίας, τα μνημόνια και όσα ζούμε τα τελευταία εννιά χρόνια, όταν λίγους μήνες πριν το τέλος του προγράμματος διάσωσης δεν γνωρίζουμε μια ολοκληρωμένη πρόταση ανασυγκρότησης της χώρας για τη νέα περίοδο που ξεκινά, όταν μετά από κάθε φυσική καταστροφή δεν υπάρχει κάποιος που έχει την ευθύνη και το χειρότερο δεν ξεκινά μια προσπάθεια θωράκισης των πόλεων, αλλά αναμένουμε στωικά την επόμενη, όταν το ένα κόμμα απειλεί το άλλο , με ή χωρίς αιτία, με ειδικά δικαστήρια, φυλακές και διώξεις, όταν η αθυροστομία και η αγένεια πολιτικών προσώπων παρουσιάζεται ως πρόοδος και νεωτερισμός, όταν οι περιφερόμενες, από κόμμα σε κόμμα, πολιτευόμενες περσόνες δεν καταδικάζονται ως πολιτική αγυρτεία διεκδίκησης θώκου, αλλά ωραιοποιούνται και παρουσιάζονται ως δήθεν διεύρυνση και συστράτευση, γι αυτό και ανταμείβονται με υψηλές θέσεις ευθύνης εντός των κομμάτων υποδοχής, όταν συστηματικά καλλιεργείται ένα κλίμα φόβου και ενοχών στους πολίτες, με τις διάφορες λίστες επιόρκων, φοροδιαφευγόντων, κλπ, και με ποταπά ευφυολογήματα του τύπου «μαζί τα φάγαμε», όταν η κορυφή της δικαιοσύνης ξαφνικά ευαισθητοποιείται γιατί διέρρευσε μια δικαστική απόφαση, την στιγμή που για δεκαετίες δεν υπάρχει δικογραφία που να μην έχει παρουσιαστεί «κατά αποκλειστικότητα» σε μεγάλα κανάλια, σε εφημερίδες, αλλά και ενημερωτικά σάιτ της ελληνικής επαρχίας, ενώ οι ποινικές διώξεις προαναγγέλλονται δημοσίως, πολλές φορές πολύ πριν οι άμεσα ενδιαφερόμενοι λάβουν γνώση, τότε οι συνέπειες μοιραία αποτυπώνονται στην λειτουργία της κοινωνίας.

Τότε, το κοινό που δυνητικά νοιάζεται και έχει την διάθεση και την ελάχιστη επάρκεια για να συνδράμει στο μέλλον της χώρας, διστάζει, απομακρύνεται, δεν αντιδρά και ο κοινωνικός χώρος μένει ελεύθερος και εν πολλοίς ανεξέλεγκτος, σε ακραία στοιχεία, που δεν μιλούν, ούτε σκέπτονται, αλλά λειτουργούν ενστικτωδώς.

Δυστυχώς για όλους μας, η πολιτική τάξη φαίνεται πως έχει διαλέξει αυτό το κοινό, όχι για να σώσει την χώρα και να ανατάξει τις ζημιές της, αλλά γιατί έτσι έχει πειστεί πως εξασφαλίζει την δική της επιβίωση και παραμονή στα δημόσια πράγματα. Καταδικάζουν την βία και τους προπηλακισμούς οι ίδιοι άνθρωποι και οι ίδιοι σχηματισμοί που για χρόνια έχουν αναγάγει τον διχασμό σε βασικό εργαλείο άσκησης πολιτικής. Τους αρκεί μέσα από τις διχαστικές κραυγές να πάρουν με το μέρος τους το χρήσιμο εκείνο μέρος του πληθυσμού, που ικανοποιεί το εκλογικό τους σκορ το βράδυ των εκλογών και αρκούνται σε κροκοδείλια δάκρυα κάθε φορά που ζούμε ένα συμβάν σαν το χθεσινό.

Η μόνη έγνοια το εκλογικό σκορ.

Γι’ αυτό και η κουβέντα που γίνεται σήμερα για την απλή αναλογική, τόσο στις εθνικές, όσο και στις αυτοδιοικητικές εκλογές, δεν περιλαμβάνει ούτε κατ’ ελάχιστο πολιτικά στοιχεία και κοινωνικές διεργασίες, αλλά περιορίζεται στις αριθμητικές δυνατότητες που δίνει το ένα ή το άλλο σύστημα στον σχηματισμό ισχυρών κυβερνήσεων και αδιαμφισβήτητων δημάρχων. Γι’ αυτό και η κουβέντα δεν γίνεται για το πώς όλες οι εκατοντάδες χιλιάδες των, νέων κατά τεκμήριο, ανθρώπων που έφυγαν από την χώρα τα τελευταία χρόνια θα γυρίσουν και πάλι εδώ, αλλά περιορίζεται στο πώς και αν θα ψηφίσουν. Σαν να τους λέει έμμεσα η χώρα ότι «σας έχουμε ξεγράψει εκεί, έχουμε συμβιβαστεί, ίσως και βολευτεί, με την απουσία σας και το μόνο που θέλουμε και σας προσφέρουμε είναι να (μας) ψηφίζετε». Γι’ αυτό τελικά έχει εκλείψει κάθε έννοια συνεργασίας και συμφωνίας και για μικρά αλλά και μείζονα ζητήματα του τόπου. Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που οι πολίτες με την ψήφο τους, μάλιστα με την πιο ενισχυμένη αναλογική του πλανήτη, όπου ψηφίζεις για να σε εκπροσωπήσουν 300 βουλευτές και το εκλογικό σύστημα διανέμει τους 250 , ενώ οι υπόλοιποι 50 χαρίζονται στο πρώτο κόμμα, οδήγησαν σε πολυκομματικές κυβερνήσεις, αυτή η εντολή δεν ερμηνεύτηκε, από τους σχηματισμούς που προέκυψαν, ως βούληση των πολιτών για συνεργασία και σύνθεση. Για μια άλλη προοπτική για την χώρα και για βελτίωση της ζωής των πολλών, αλλά αυθαίρετα αξιοποιήθηκε ως μια ευκαιρία διανομής οφίκιων, Υπουργείων και κρατικών αμειβόμενων θέσεων, στα ολίγα επιμέρους κομματικά στελέχη, ανάλογα με τα ποσοστά ενός εκάστου κόμματους στις εκλογές που προηγήθηκαν.

Αν κάτι λοιπόν πρέπει να κρατήσουμε από το χθεσινό θλιβερό συμβάν, και με αυτό να συνοδεύσουμε τα λόγια συμπάθειας προς τον Γιάννη Μπουτάρη, είναι πως δεν υπάρχει πια άλλος χώρος, ούτε περισσεύει χρόνος στους καιρούς μας, για διχόνοιες και διχασμούς.

Όσοι πιστεύουν αυτά που κατά καιρούς ισχυρίζονται, αλλά και δημόσια ισχυρίζονται αυτά που πραγματικά πιστεύουν, που συνοπτικά περιγράφουν μια φιλοδοξία τους, μια λαχτάρα για προσφορά και μια διάθεση των δυνάμεων τους στο κοινό καλό, όσοι διατρανώνουν την βούλησή τους να κάνουν ό,τι περνάει από το χέρι τους, για να βελτιώσουν τις ζωές των ανθρώπων και να αναγεννήσουν μια διαλυμένη και κουρασμένη από την κρίση χώρα, θα πρέπει να απλώσουν χέρι συνεργασίας και να αρθρώσουν λέξεις συνεννόησης, χωρίς ιδεοληψίες και δογματισμούς. Είναι ο μόνος δρόμος και για να αλλάξει πορεία ο τόπος, αλλά και να ξεβρομίσει ο κοινωνικός χώρος από στοιχεία σαν αυτά που χθες κραύγαζαν, κλωτσούσαν και προπηλάκιζαν έναν μεγάλο σε ηλικία άνθρωπο, επειδή διαφωνούσαν μαζί του.

Όλα τα υπόλοιπα είναι φληναφήματα και κορώνες εντυπωσιασμού. Είναι ουσιαστικά το καμουφλάζ, εκείνων που κινούνται στην δημόσια σφαίρα και έχουν αποφασίσει να ποντάρουν στον διχασμό των ανθρώπων, όχι μόνο περιφρονώντας τα επίχειρά του όπως το χθεσινό, αλλά αξιοποιώντας τα κιόλας, ώστε να μετατρέπουν την κριτική που τους αναλογεί σε κανονικές συνθήκες, σε πιθανή ηρωοποίηση που μοιραία προκαλεί ένα λιντσάρισμα ή ένας προπηλακισμός.

*Ο Δημήτρης Γαλαμάτης είναι πρώην Βουλευτής.

civilian.gr

Οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί, τις προηγούμενες ημέρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα έναντι χρηματικού ποσού και με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη

Στη σύλληψη ενός 42χρονου άνδρα για παράνομη διακίνηση αλλοδαπών προχώρησαν χθες το βράδυ αστυνομικοί του Γραφείου Επιχειρήσεων της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για αλλοδαπό σε βάρος του οποίου σχηματίσθηκε δικογραφία για συμμορία και παράνομη μεταφορά-προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας.

Ειδικότερα, αστυνομικοί της προαναφερόμενης Υπηρεσίας εντόπισαν φορτηγό τύπου VAN να κινείται στην Εγνατία Οδό και στο ύψος της Ασπροβάλτας προχώρησαν σε έλεγχο. Διαπιστώθηκε η μεταφορά 48 αλλοδαπών οι οποίοι στερούνταν εγγράφων που να νομιμοποιούν την παραμονή τους στην Ελληνική επικράτεια.

Από την αστυνομική έρευνα προέκυψε οτι οι μεταφερόμενοι αλλοδαποί, τις προηγούμενες ημέρες εισήλθαν παράνομα στη χώρα έναντι χρηματικού ποσού και με τελικό προορισμό τη Θεσσαλονίκη.

Ο συλληφθείς θα οδηγηθεί στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

voria.gr

Οι πολίτες μπορούν να απευθύνονται από σήμερα, Δευτέρα 14 Μαίου και για διάστημα ενός μήνα στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης.

Τους πολίτες που έχουν πέσει θύματα κλοπής της διεθνούς εγκληματικής οργάνωσης που διέπραττε κλοπές και διαρρήξεις στη Θεσσαλονίκη επικεφαλής της οποίας ήταν ο περιβόητος κακοποιός Λάσα Σουσανασβίλι καλεί η γενική αστυνομική διεύθυνση να προσέλθουν στο Αστυνομικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης για αναγνώριση κλοπιμαίων.

Οι πολίτες μπορούν να προσέρχονται από σήμερα, Δευτέρα 14 Μαΐου και για διάστημα ενός μήνα τις ώρες από 10.00 έως 12.00 και από 17.00 έως 19.00, στον 3ο όροφο, γραφείο 305.

Όσοι πολίτες θέλουν να επικοινωνήσουν τηλεφωνικά, μπορούν να καλέσουν στα παρακάτω τηλέφωνα επικοινωνίας: 2310-388370 και 2310-388375.

voria.gr

«Παιδιά, να μην φοβάστε, να έχετε μεγάλα όνειρα. Πρέπει να έχετε μεγάλα όνειρα και να θυμάστε ότι η δική σας ζωή είναι στα δικά σας χέρια». Με την παραίνεση αυτή προς τα μικρά παιδιά, ο Θεόδωρος Γιουρτσίχιν-Γραμματικόπουλος, ο πρώτος ελληνικής καταγωγής κοσμοναύτης, αποδέχθηκε την τιμή που του έγινε σήμερα, στη γεμάτη αίθουσα του Βασιλικού Θεάτρου στη Θεσσαλονίκη, στην εκδήλωση «Πόντος Παντού», που διοργάνωσε ο αναπληρωτής τομεάρχης Εξωτερικών για θέματα Απόδημου Ελληνισμού της Νέας Δημοκρατίας, Σάββας Αναστασιάδης.

Στην εκδήλωση παρευρέθησαν ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Καραμανλής και η εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Μαρία Σπυράκη, βουλευτές και στελέχη του κόμματος, ενώ τον Κυριάκο Μητσοτάκη εκπροσώπησε ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Κώστας Τσιάρας.

«Είμαι τρεις φορές ευτυχισμένος, γιατί έχω τρεις πατρίδες. Εχω τρεις πατρίδες, τη μεγάλη που είναι η Ρωσία, τη Γεωργία όπου γεννήθηκα και την Ελλάδα, όπου πάντα με πολλή αγάπη έρχομαι εδώ, η καρδιά μου βρίσκεται εδώ, γιατί η μαμά μου και ο μπαμπάς μου ζούνε εδώ, στη Σίνδο», είπε ο Πόντιος κοσμοναύτης, γνωστοποιώντας ότι το πρώτο τηλεφώνημα που έκανε από το διάστημα ήταν στη μητέρα του.

Πρόσθεσε, δε, πως το όνομα «ΑΡΓΩ», που έδωσε στο τελευταίο διαστημόπλοιο, με το οποίο ταξίδεψε στο διάστημα, συμβολίζει το αντάμωμα των τριών του πατρίδων και την αγάπη του για την Ελλάδα, την αρχαία ιστορία και την ελληνική μυθολογία. Ο Γιουρτσίχιν του οποίου οι γονείς, ο αδερφός και συγγενείς του κατοικούν στη Σίνδο Θεσσαλονίκης, έχει στο ενεργητικό του πέντε ταξίδια, συνολικά 537 ημέρες παραμονής στο διάστημα και έχει «περπατήσει» 52 ώρες στο κενό.

«Είναι μία τιμή που οφείλουμε όλοι οι Ελληνες -Πόντιοι και μη- στο πρόσωπο του Γιουρτσίχιν, διότι είναι από του ομογενείς που έχει μέσα στην καρδιά του βαθιά ριζωμένη τη φλόγα της αγάπης για την Ελλάδα», ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης για την πρωτοβουλία της γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού της ΝΔ να διοργανώσει την εκδήλωση.

«Ήλθα ως εκπρόσωπος του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, για να τιμήσουμε τον ποντιακής καταγωγής κοσμοναύτη μας, ο οποίος όλα αυτά τα χρόνια της παρουσίας του, αφενός αναδεικνύει τη σχέση του με τον ποντιακό ελληνισμό, αφετέρου μας δημιουργεί αισθήματα υπερηφάνειας και πραγματικού θαυμασμού», δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο κ.Τσιάρας, ευχόμενος «η πατρίδα μας να έχει τέτοιου είδους αντιπροσωπεύσεις και τέτοιου είδους προβολές με ανθρώπους που πραγματικά ξεχωρίζουν στο παγκόσμιο στερέωμα».

Μιλώντας στην εκδήλωση ο κ. Τσιάρας επισήμανε την ανάγκη για την «επιστροφή σε μια ιστορική καταγραφή που για καθέναν έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς η γενοκτονία των Ποντίων πρέπει να βρεθεί ξανά στα βιβλία που διδάσκονται τα παιδιά στο σχολείο, ενώ πρέπει επιτέλους η ελληνική κοινωνία και συνολικά το πολιτικό μας σύστημα να διεθνοποιήσει το θέμα της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Ποντίων».

Για τον θείο του, Θεόδωρο Γιουρτσίχιν, μίλησε ο Χριστόφορος Αϊβαζίδης (η μητέρα του κοσμοναύτη και η γιαγιά του ήταν αδερφές), ενώ επισήμανε τη συμβολή που μπορεί να έχει ως προσωπικότητα ο Γιουρτσίχιν στην προσπάθεια για την αναγνώριση της γενοκτονίας των Ποντίων.

«Ήλθε η ώρα να πάμε όλοι μαζί μπροστά, να συμπορευτούν νέοι άνθρωποι με νέες ιδέες, αλλά πιστοί στις παραδόσεις και έχοντας στο πλάι τους έμπειρα στελέχη που τόσα χρόνια έχουν προσφέρει στον ποντιακό χώρο και με εγγυητές προσωπικότητες σαν αυτή του Θεόδωρου Γιουρτσίχιν όλοι μαζί να πετύχουμε τον έναν και μοναδικό στόχο, να αναγνωριστεί η γενοκτονία των Ποντίων και οι δεκάδες χιλιάδες πρόγονοί μας και οι ψυχές τους επιτέλους να αναπαυτούν εν ειρήνη», είπε.

Την εκδήλωση, που πλαισιώθηκε από μουσικοχορευτικό πρόγραμμα, παρουσίασε ο ηθοποιός Φάνης Μουρατίδης και τραγούδησε η σοπράνο Σόνια Θεοδωρίδου.

kathimerini.gr

Προσεχώς ελεύθερη η διέλευση από τα διόδια της Εγνατίας για ανέργους και ΑμεΑ

Την ελεύθερη διέλευση των ανέργων και των ατόμων με ειδικές ανάγκες στην Εγνατία Οδό προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στο πλαίσιο της υπό κατάρτιση σύμβασης παραχώρησης, η οποία θα «δεσμεύει» τον επενδυτή που θα αναλάβει την διαχείριση του αυτοκινητοδρόμου όταν ολοκληρωθεί ο σχετικός διαγωνισμός. Αυτό δήλωσε ο πρόεδρος του Ταμείου, 'Αρης Ξενόφος, ο οποίος συναντάται με τους θεσμούς

Σύμφωνα με πληροφορίες, το κείμενο της σύμβασης παραχώρησης που θα οριστικοποιηθεί στο αμέσως προσεχές διάστημα θα έχει ειδικές προβλέψεις υπέρ των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων. Μάλιστα, πρόθεση του ΤΑΙΠΕΔ είναι η ελεύθερη διέλευση να μην αφορά μόνο στους ανέργους και ΑμεΑ που είναι κάτοικοι των περιοχών της Βόρειας Ελλάδας από τις οποίες διέρχεται η Εγνατία Οδός, αλλά όλων των πολιτών που ανήκουν σε ειδικές ομάδες.

Επιπλέον, το ΤΑΙΠΕΔ θα προβλέπει στην σύμβαση παραχώρησης την υποχρέωση του ιδιώτη παραχωρησιούχου να κατασκευάσει το τμήμα της ΠΑΘΕ «Χαλάστρα- Πολύκαστρο». Πρόκειται για 44,2 χιλιόμετρα αυτού του τμήματος στα οποία υπάρχει μόνο μία λωρίδα ανά κατεύθυνση και δεν υφίστανται διαχωριστική νησίδα και κιγκλιδώματα από τις δύο άκρες του οδοστρώματος. Πρόκειται για ένα πάγιο αίτημα των τοπικών κοινωνιών για την ασφαλή διέλευση των πολιτών από την Εγνατία Οδό, καθώς σε αυτό το τμήμα του αυτοκινητοδρόμου σημειώνονται συχνά μετωπικές συγκρούσεις και δυστυχώς θανατηφόρα τροχαία.

Για το θέμα των διοδίων, ο κ. Ξενόφος ανέφερε πως το Ταμείο στηρίζει απόλυτα το αναλογικό σύστημα, καθώς είναι και κοινωνικά δίκαιο και επιχειρηματικά σωστό. Υπάρχει, πρόσθεσε, δυσκολία με τους δυο διαγωνισμούς (του ΤΑΙΠΕΔ για επέκταση της σύμβασης και του υπουργείου για αναλογικά διόδια), γεγονός που προκάλεσε δυσκολία στον διαγωνισμό του Ταμείου. «Είμαστε σε μία προσέγγιση», είπε, «ώστε να υπάρξει ένα αναλογικό σύστημα που να είναι συμβατό με οποιοδήποτε άλλο αναλογικό σύστημα. Εμείς δεν θα είχαμε καμία αντίρρηση για το αναλογικό σύστημα εάν είχε προηγηθεί του διαγωνισμού μας ή εάν γινόταν μετά. Να εφαρμοστεί η αναλογικότητα στα διόδια με την τεχνική που θα επιλέξει ο επενδυτής».

Για τα περιφερειακά λιμάνια, ο κ. Ξενόφος ανέφερε ότι το Ταμείο είναι σε πλήρη σύμπνοια με την πολιτική πλευρά για την υποπαραχώρηση δραστηριοτήτων (όχι καθολική παραχώρηση, ούτε πώληση) των λιμένων, αλλά και τη δημιουργία ενός πλαισίου ανταποδοτικότητας. Πρόσθεσε δε, ότι στα δέκα περιφερειακά λιμάνια προτεραιότητα αποτελούν η Αλεξανδρούπολη, η Καβάλα, η Ηγουμενίτσα και η Κέρκυρα.

Ο κ. Ξενόφος σημείωσε ότι το α' τετράμηνο υπήρξε ρεκόρ στις επιδόσεις του Ταμείου από τη σύστασή του, καθώς λογιστικά ξεπεράστηκε το 1 δισ. ευρώ. Αυτό αφορά σε ΟΤΕ, ΟΛΘ και ΔΕΣΦΑ, χωρίς τα ακίνητα. Για τα ΕΛΠΕ δήλωσε ότι την επόμενη εβδομάδα θα υπάρξει μια καλή εικόνα για το ενδιαφέρον των επενδυτών, ενώ για το «Ελ. Βενιζέλος» υπάρχει σύγκλιση μεταξύ Ταμείου και Βρυξελλών και αισιοδοξία ότι εντός του μηνός θα έχει κλείσει η σύμβαση για την επέκταση της παραχώρησης. Ενώ, απαντώντας στις χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Μεταφορών, είπε ότι «ενδεχομένως ο υπουργός να αναφερόταν σε μία δυστοκία του Ταμείου στο παρελθόν. Οι επιδόσεις μας νομίζω ότι αναγνωρίζονται και υπάρχει ικανοποίηση και στην κυβέρνηση και την αγορά».

dikaiologitika.gr

Ένας 21χρονος επίδοξος ένοπλος ληστής βρήκε κυριολεκτικά το μάστορά του στο Σάο Πάολο της Βραζιλίας όταν προσπάθησε να ληστέψει γονείς έξω από ιδιωτικό σχολείο και μάλιστα μέρα μεσημέρι, μπροστά στα παιδιά.

Σε βίντεο που δόθηκε στη δημοσιότητα από τις κρυφές κάμερες του σχολείου, φαίνεται ο 21χρονος να πλησιάζει με εμφανή τα χαρακτηριστικά του τους παρευρισκόμενους έξω από το σχολείο, βγάζει όπλο και ζητά τα πορτοφόλια των γονιών. Τότε, εμφανίζεται μια ξανθιά γυναίκα που με αστραπιαίες κινήσεις πυροβολεί δυο φορές τον επίδοξο ληστή, ακινητοποιώντας τον μέχρι που έφτασε η αστυνομία.

Η Κάτια ντα Σίλβα Σάστρε, 42 ετών, αστυνομικός, αλλά και μητέρα που βρίσκεται εκείνη την ώρα έξω από το σχολείο τον αιφνιδιάζει και τον πυροβολεί τρεις φορές και τον ακινητοποιεί μέχρι να φτάσουν τα περιπολικά της αστυνομίας.

Η μητέρα-αστυνομικός τιμήθηκε για την πράξη της από τον κυβερνήτη του Σάο Πάολο, χθες που ήταν η Γιορτή της Μητέρας.

Ο επίδοξος ληστής υπέκυψε αργότερα στα τραύματά του στο νοσοκομείο.

Το βίντεο που δόθηκε στην δημοσιότηταdikaiologitika.gr

Σημαντικές αλλαγές θα υπάρξουν από τις 25 Μαΐου στην Ελλάδα και στις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με την εφαρμογή του νέου ευρωπαϊκού Γενικού Κανονισμού για την Προστασία των Δεδομένων, ο οποίος αφορά τη συλλογή, χρήση και αποθήκευση των προσωπικών δεδομένων.

Πρόκειται για την πιο σοβαρή μεταρρύθμιση σε αυτό τον τομέα από την ίδρυση του διαδικτύου.

Στόχος είναι η εφαρμογή αυστηρότερων κανόνων, προκειμένου οι 250 εκατομμύρια καθημερινοί χρήστες του διαδικτύου στην Ευρώπη και γενικότερα οι πολίτες να ελέγχουν καλύτερα τα online δεδομένα τους προσωπικού χαρακτήρα, τα οποία άλλοι (συνήθως επιχειρήσεις και μέσα κοινωνικής δικτύωσης) συλλέγουν και μοιράζονται με τρίτους (π.χ. διαφημιστικές εταιρείες).

Οι νέοι κανόνες για την προστασία της ιδιωτικότητας θα είναι οι αυστηρότεροι στον κόσμο και προβλέπουν βαριές ποινές για τις εταιρείες που θα τους παραβιάσουν. Το πρόστιμο μπορεί να φθάσει το 4% των ετήσιων εσόδων μιας εταιρείας, δηλαδή περίπου 1,6 δισεκατομμύρια δολάρια στην περίπτωση του Facebook. Οι ίδιοι κανόνες για την προστασία των δεδομένων των πολιτών και καταναλωτών θα ισχύουν για όλες τις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στην ΕΕ, όπου και εάν βρίσκεται η έδρα τους.

Όταν επεξεργάζονται τα προσωπικά δεδομένα, οι εταιρείες (τεχνολογίας, τράπεζες, ασφαλιστικές, υγείας, λιανεμπορίου κ.α.) πρέπει πλέον να παρέχουν σαφείς πληροφορίες για ποιούς σκοπούς τα χρησιμοποιούν, για πόσο χρονικό διάστημα τα αποθηκεύουν, σε ποιούς άλλους τα κοινοποιούν και εάν τα δεδομένα θα διαβιβασθούν εκτός της ΕΕ. Οι εταιρείες πρέπει να παρέχουν στοιχεία επικοινωνίας των υπεύθυνων για την επεξεργασία και προστασία των δεδομένων. Όλες αυτές οι πληροφορίες θα πρέπει να διατυπώνονται σε σαφή και απλή γλώσσα.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα μπορούν να συλλέγονται και να αποτελούν αντικείμενο επεξεργασίας μόνο για σαφώς καθορισμένο σκοπό. Κατά τη συλλογή τους, οι εταιρείες θα ενημερώνουν για ποιό σκοπό θα χρησιμοποιηθούν τα δεδομένα και θα διασφαλίζουν ότι δεν θα διατηρούνται περισσότερο χρόνο από όσο είναι αναγκαίο.

Οι χρήστες θα έχουν δικαίωμα να ζητήσουν δωρεάν πρόσβαση στα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που διαθέτει ένας οργανισμός και να λάβουν αντίγραφο. Αν π.χ. κάποιος έχει αγοράσει μια συσκευή παρακολούθησης της φυσικής κατάστασής του και έχει εγγραφεί σε μια online εφαρμογή υγείας που παρακολουθεί τη δραστηριότητά του, μπορεί να ζητήσει από τον φορέα εκμετάλλευσης της εφαρμογής όλες τις πληροφορίες που έχουν υποβληθεί σε επεξεργασία για το άτομό του (όπως οι καρδιακοί παλμοί, οι επιδόσεις του κ.α.).

Εφόσον κάποιος έχει αγοράσει προϊόντα από μια επιχείρηση λιανικής πώλησης στο διαδίκτυο, μπορεί να ζητήσει από την εταιρεία να του δώσει όλα τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που αυτή διατηρεί, ακόμη και των ημερομηνιών και των ειδών των αγορών του.

Ο χρήστης-καταναλωτής έχει επίσης το δικαίωμα αντίταξης στη λήψη online διαφημιστικού υλικού. Αν π.χ. αγόρασε εισιτήρια στο διαδίκτυο για μια μουσική συναυλία και στη συνέχεια βομβαρδίζεται με ηλεκτρονικές διαφημίσεις για εκδηλώσεις για τις οποίες δεν ενδιαφέρεται, μπορεί να ενημερώσει την εταιρεία ηλεκτρονικής έκδοσης εισιτηρίων ότι δεν θέλει να λαμβάνει πια online διαφημιστικό υλικό και αυτή πρέπει αμέσως να σταματήσει να στέλνει ηλεκτρονικά μηνύματα.

Ακολουθούν δέκα ερωταπαντήσεις που θα βοηθήσουν τον καθένα να καταλάβει καλύτερα τις επερχόμενες αλλαγές

1. Τι αφορά και ποιούς καλύπτει ο νέος Κανονισμός;

Ο νέος Γενικός Κανονισμός για την Προστασία Δεδομένων (ΓΚΠΔ) της ΕΕ ρυθμίζει την επεξεργασία από άτομα, εταιρείες ή οργανισμούς των δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα που αφορούν άτομα στην ΕΕ.

Δεν υπάγεται σε αυτόν η επεξεργασία δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα αποθανόντων προσώπων ή νομικών προσώπων

2. Πότε δεν θα εφαρμόζεται ο κανονισμός;

Οι νέοι κανόνες δεν εφαρμόζονται σε δεδομένα που υποβάλλονται σε επεξεργασία από ένα άτομο για αυστηρά προσωπικούς λόγους ή για δραστηριότητες που διενεργούνται κατ' οίκον, εφόσον δεν συνδέονται με επαγγελματική ή εμπορική δραστηριότητα. Δεν θα εφαρμόζονται αν π.χ. ένα άτομο χρησιμοποιεί το ιδιωτικό του βιβλίο διευθύνσεων για να προσκαλέσει φίλους μέσω ηλεκτρονικού μηνύματος σε μια γιορτή που διοργανώνει (ισχύει η εξαίρεση των οικιακών δραστηριοτήτων)

3. Ποιά θεωρούνται δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα;

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα είναι πληροφορίες που αφορούν ένα ταυτοποιημένο ή ταυτοποιήσιμο εν ζωή άτομο. Διαφορετικές πληροφορίες οι οποίες, εάν συγκεντρωθούν όλες μαζί, μπορούν να οδηγήσουν στην ταυτοποίηση ενός συγκεκριμένου ατόμου, αποτελούν επίσης δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν καταστεί ανώνυμα, έχουν κρυπτογραφηθεί ή για τα οποία έχουν χρησιμοποιηθεί ψευδώνυμα, αλλά τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την επαναταυτοποίηση ενός ατόμου, παραμένουν δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα και εμπίπτουν στο πεδίο εφαρμογής του ΓΚΠΔ.

Τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα που έχουν καταστεί ανώνυμα έτσι ώστε το άτομο να μην είναι ταυτοποιήσιμο, δεν θεωρούνται πλέον δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα. Για να είναι πραγματικά ανώνυμα τα δεδομένα, η ανωνυμοποίηση πρέπει να είναι μη αντιστρέψιμη.

Ο ΓΚΠΔ προστατεύει τα δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα ανεξάρτητα από την τεχνολογία που χρησιμοποιείται για την επεξεργασία τους. Είναι τεχνολογικά ουδέτερος και εφαρμόζεται τόσο στην αυτοματοποιημένη όσο και στη χειροκίνητη επεξεργασία. Επίσης, δεν έχει σημασία ο τρόπος που αποθηκεύονται τα δεδομένα - σε ψηφιακή ή έντυπη μορφή

4. Ποιά είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα και ποιά όχι;

Το όνομα και επώνυμο, η διεύθυνση κατοικίας, ο αριθμός ταυτότητας, η προσωπική ηλεκτρονική διεύθυνση (e-mail), o αναγνωριστικός αριθμός τραπεζικής κάρτας, τα δεδομένα τοποθεσίας (π.χ. GPS σε κινητό τηλέφωνο), η διεύθυνση διαδικτυακού πρωτοκόλλου (IP) και τα δεδομένα υγείας που φυλάσσονται από νοσοκομείο ή γιατρό.

Παραδείγματα δεδομένων που δεν θεωρούνται προσωπικού χαρακτήρα, είναι ο αριθμός μητρώου εταιρείας, η εταιρική ηλεκτρονική διεύθυνση του τύπου «πληροφορίες@εταιρεία.com» και κάθε είδους ανώνυμα δεδομένα

5. Τι αποτελεί επεξεργασία δεδομένων;

Ο όρος «επεξεργασία» καλύπτει ένα ευρύ φάσμα πράξεων που πραγματοποιούνται σε δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, είτε με χειροκίνητα είτε με αυτοματοποιημένα μέσα. Περιλαμβάνει τη συλλογή, καταχώριση, οργάνωση, διάρθρωση, αποθήκευση, προσαρμογή ή μεταβολή, ανάκτηση, αναζήτηση πληροφοριών, χρήση, κοινολόγηση με διαβίβαση, διάδοση ή κάθε άλλη μορφή διάθεσης, συσχέτιση ή συνδυασμό, περιορισμό, διαγραφή ή καταστροφή δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα.

Παραδείγματα επεξεργασίας αποτελούν η διαχείριση προσωπικού και η μισθοδοσία, η προσπέλαση/αναζήτηση πληροφοριών σε βάση δεδομένων επαφών που περιλαμβάνει δεδομένα προσωπικού χαρακτήρα, η αποστολή διαφημιστικών ηλεκτρονικών μηνυμάτων, η δημοσίευση/ανάρτηση φωτογραφίας ενός ατόμου σε ιστότοπο, η αποθήκευση διευθύνσεων IP και η μαγνητοσκόπηση με τηλεόραση κλειστού κυκλώματος

6. Θα δει αλλαγές ο χρήστης στο Διαδίκτυο μετά τις 25 Μαΐου;

Όχι αισθητές. Μια αλλαγή για όσους ζουν στην ΕΕ, θα είναι ότι θα βλέπουν πια να τους «ακολουθούν» λιγότερες online διαφημίσεις μετά από κάποια ηλεκτρονική αγορά τους. Με τους νέους κανόνες, θα γίνει πιο δύσκολη η στοχευμένη ηλεκτρονική διαφήμιση που παίρνει «κατά πόδας» τον χρήστη από ιστοσελίδα σε ιστοσελίδα που επισκέπτεται, καθώς θα είναι πιο δύσκολο για τις εταιρείες να συλλέγουν και να πουλάνε πληροφορίες για τις διαδικτυακές συνήθειες των χρηστών, αφού πρώτα πάρουν την άδεια τους. Έτσι, η online διαφήμιση στην Ευρώπη θα τείνει να γίνει πιο γενική, όπως αυτή στην τηλεόραση, και όχι τόσο στοχευμένη όπως στις ΗΠΑ

7. Ποιά θα είναι τα νέα δικαιώματα των χρηστών;

Θα έχουν το δικαίωμα να λαμβάνουν σαφείς και κατανοητές πληροφορίες για το ποιός επεξεργάζεται τα προσωπικά δεδομένα τους και γιατί. Θα μπορούν να ζητούν από όλες τις εταιρείες να έχουν οι ίδιοι πρόσβαση και να μαθαίνουν ποιά ακριβώς στοιχεία οι εταιρείες διατηρούν γι' αυτούς.

Θα έχουν επίσης το δικαίωμα στη «λήθη», δηλαδή, αν θέλουν, θα απαιτούν αυτά τα δεδομένα να διαγραφούν από τις βάσεις δεδομένων των εταιρειών. Αυτό δεν θα αφορά μόνο τις εταιρείες τεχνολογίας (π.χ. Facebook ή Google), αλλά τράπεζες, καταστήματα λιανεμπορίου και οποιαδήποτε άλλη εταιρεία ή οργανισμό κρατά προσωπικά δεδομένα, του εργοδότη συμπεριλαμβανομένου.

Για παράδειγμα, θα μπορεί κανείς, αν δεν είναι δημόσιο πρόσωπο, να ζητήσει από μία μηχανή αναζήτησης (π.χ. Google) να διαγράψει τους συνδέσμους (links), όπως ένα άρθρο εφημερίδας, που αναφέρονται σε μια προσωπική υπόθεση του παρελθόντος.

Αν, αντίστροφα, online προσωπικά δεδομένα χαθούν ή κλαπούν, η εταιρεία πρέπει μέσα σε 72 ώρες να ενημερώσει το άτομο και, αν δεν το κάνει, κινδυνεύει με πρόστιμο. Εάν κάποιος έχει υποστεί ζημία, μπορεί επίσης να ζητήσει αποζημίωση προσφεύγοντας στη δικαιοσύνη. Με δεδομένες τις συχνές κυβερνοεπιθέσεις χάκερ κατά εταιρειών, γίνεται αντιληπτή η σημασία αυτού του δικαιώματος.

Αν ο χρήστης-πολίτης υποψιάζεται ότι γίνεται κατάχρηση στη συλλογή δεδομένων που τον αφορούν, μπορεί να προσφύγει στην αρμόδια εθνική αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, η οποία υποχρεούται να ερευνήσει το ζήτημα. Οι πολίτες μπορούν να προσφύγουν και ομαδικά εναντίον κάποιας εταιρείας, κάτι που έως τώρα ήταν ασυνήθιστο στην Ευρώπη, αντίθετα με τις ΗΠΑ.

Οργανώσεις πολιτών μπορούν να προσφύγουν για λογαριασμό ομάδων πολιτών. Αν μία υπόθεση κερδηθεί, αναμένεται να δημιουργηθεί νομικό προηγούμενο και για άλλες υποθέσεις, κάτι που θα αναγκάσει τις εταιρείες να πάρουν το ζήτημα της ιδιωτικότητας πιο σοβαρά.

Επίσης, δίνεται το δικαίωμα της «φορητότητας δεδομένων», δηλαδή δεν θα επιτρέπεται τα δεδομένα ενός προσώπου να «κλειδώνονται» σε μια εταιρεία ή πάροχο υπηρεσιών. Οι εταιρείες είναι υποχρεωμένες να επιτρέπουν στο χρήστη-καταναλωτή να «κατεβάζει» τα προσωπικά δεδομένα του και να τα μεταφέρει σε ανταγωνιστική εταιρεία, είτε πρόκειται για οικονομικά στοιχεία από τράπεζα σε τράπεζα, είτε για τη μεταφορά μιας playlist τραγουδιών από το Spotify σε ανταγωνιστική μουσική υπηρεσία streaming

8. Οι χρήστες-καταναλωτές έχουν καταλάβει τι γίνεται;

Πολλοί όχι δυστυχώς. Ήδη αρκετές εταιρείες ενημερώνουν με e-mail και άλλους τρόπους τους χρήστες για τη νέα πολιτική τους σχετικά με τα προσωπικά δεδομένα, αλλά ο νόμος επιβάλλει οι όροι να είναι γραμμένοι απλά και όχι νομικίστικα, κάτι που συχνά δεν συμβαίνει. Επίσης οι εταιρείες πρέπει να δίνουν στον καθένα την επιλογή να μπλοκάρει τη συλλογή πληροφοριών που τον αφορούν. Όμως συχνά οι χρήστες συναινούν βιαστικά, χωρίς να καταλαβαίνουν και χωρίς να αξιοποιούν τις νέες δυνατότητες που έχουν

9. Εκτός από τους χρήστες, οι εταιρείες έχουν κάτι να ωφεληθούν από τους νέους κανόνες;

Οι εταιρείες πλέον θα έχουν να κάνουν όχι με μια γραφειοκρατική πανσπερμία διαφορετικών εθνικών κανονισμών, αλλά με ενιαίους πανευρωπαϊκούς και προβλέψιμους κανόνες. Αυτό θα διευκολύνει, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τις διεθνείς ψηφιακές συναλλαγές και την επέκταση σε άλλες χώρες και νέες αγορές, ιδίως όσον αφορά τις μικρότερες εταιρείες. Οι κανόνες θα είναι ίδιοι για τις εγκατεστημένες στην ΕΕ εταιρείες και για όσες έχουν έδρα εκτός ΕΕ (π.χ. ΗΠΑ), αλλά λειτουργούν στην ΕΕ. Η αύξηση της εμπιστοσύνης των καταναλωτών χάρη στους νέους κανόνες προστασίας των προσωπικών δεδομένων τελικά θα ωφελήσει οικονομικά τις εταιρείες

10. Πόσο αποτελεσματικός θα είναι ο νέος Κανονισμός στην πράξη;

Είναι πολύ νωρίς να εκτιμήσει κανείς, ίσως χρειασθούν χρόνια. Πολλά θα εξαρτηθούν από το πόσο αυστηρά οι εθνικές εποπτικές αρχές θα εφαρμόσουν τους νέους κανόνες. Δυστυχώς, μια πρόσφατη έρευνα του πρακτορείου Ρόιτερς μεταξύ των ρυθμιστικών αρχών των χωρών της ΕΕ, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι πολλοί από αυτούς τους ανεξάρτητους φορείς δεν είναι έτοιμοι ακόμη.

Οι 17 από τις 24 Αρχές που απάντησαν, δήλωσαν ότι είτε δεν έχουν την αναγκαία χρηματοδότηση, είτε επαρκές προσωπικό, είτε τις αναγκαίες εξουσίες για να εφαρμόσουν τους νέους κανόνες. Επιπλέον, σε αρκετές χώρες θα περάσουν μήνες, εωσότου οι κυβερνήσεις ενσωματώσουν το νέο ευρωπαϊκό κανονισμό στην εθνική νομοθεσία τους. Οι περισσότερες Αρχές θα ανταποκριθούν στα παράπονα των πολιτών, αλλά ελάχιστες θα δράσουν αυτόβουλα για να διασφαλίσουν ότι οι εταιρείες συμμορφώνονται με τους νέους κανόνες.

Έτσι, κρίσιμο ρόλο στην Ελλάδα και κάθε άλλη χώρα θα παίξει πόσο αποφασιστικά οι χρήστες-πολίτες θα διεκδικήσουν τα δικαιώματά τους και θα αξιοποιήσουν το νέο θεσμικό πλαίσιο. Τελικά, θα φανεί πόσο πράγματι νοιάζονται οι άνθρωποι για τα προσωπικά δεδομένα τους.

Περισσότερα Άρθρα...

Τελευταίες ειδήσεις