Καταδίκη επίθεσης σε Μπουτάρη

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, για την επίθεση που δέχθηκε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Γιάννης Μπουτάρης, δήλωσε: «Καταδικάζω απερίφραστα την άνανδρη και απαράδεκτη επίθεση στον δήμαρχο Θεσσαλονίκης. Η χρήση βίας δεν είναι επιλογή διαμαρτυρίας σε μια δημοκρατική κοινωνία, γι αυτό και είναι απόλυτα καταδικαστέα».  

Σε ειδική εκδήλωση στο Ηρώο του Σταυρού, ο δήμος Βόλβης τίμησε τη μνήμη των εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου, που εξοντώθηκαν από τους Τούρκους το διάστημα 1915-1923. Εκπρόσωποι των τοπικών αρχών, φορέων και συλλόγων του δήμου Βόλβης, κατέθεσαν στεφάνια στο Ηρώο.

Ο δήμαρχος Βόλβης στον χαιρετισμό του ανέφερε μεταξύ άλλων: «Η ιστορική μνήμη επιβάλλει να μην ξεχάσουμε τη βαρβαρότητα της τουρκικής θηριωδίας που ξεκλήρισε χιλιάδες οικογένειες, σε ένα οργανωμένο σχέδιο εξόντωσης ενός λαού, που συγκρίνεται μόνο με τα εγκλήματα των ναζί. Ενώνουμε τη φωνή μας, στον αγώνα για τη διεθνή αναγνώριση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου. Όχι μόνο για να τιμήσουμε τη μνήμη των αδικοχαμένων αδελφών μας, αλλά για να έχει η ανθρωπότητα ένα παγκόσμιο παράδειγμα προς αποφυγή. Δεν τιμούμε μόνο αυτούς που χάθηκαν. Τιμούμε και εκείνους που επιβίωσαν της Γενοκτονίας. Εκείνους, που αν και έχασαν γονείς, παιδιά, συγγενείς με δύναμη ψυχής έφτασαν στην Ελλάδα. Εκείνους, που υπό εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες, έφτιαξαν εκ του μηδενός εκκλησίες, σπίτια, δουλειές. Δημιούργησαν, πρόκοψαν και εξελίχθηκαν σε ένα από τα πιο δραστήρια τμήματα της Ελλάδας. ‘Έτσι και στο δήμο Βόλβης, ο ποντιακός ελληνισμός ρίζωσε, άνθισε, έβγαλε καρπούς. Η παρουσία των Ποντίων σήμερα, είναι η μεγαλύτερη τιμή για όσους χάθηκαν. Αποτελούν ζωντανή απόδειξη ότι ο ποντιακός ελληνισμός δηλώνει ενεργά παρών και συνεχίζει να μεγαλουργεί. Δεν θα ξεχάσουμε την 19η Μαΐου. Δεν θα ξεχάσουμε ποτέ τις ψυχές που χάθηκαν. Έχουμε χρέος και καθήκον να τους τιμούμε αιώνια».

ekdilosiw mnimis genoktonia pontion

ekdilosiw mnimis genoktonia pontion 3

ekdilosiw mnimis genoktonia pontion 7

 

Ο κ. Μυλόπουλος ανακοίνωσε την απόφαση του Υπουργού να ανατεθεί άμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στον ΟΣΕΘ η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ανάπτυξης.

Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Αττικό Μετρό, καθηγητή Γιάννη Μυλόπουλο πραγματοποίησαν οι Δήμαρχοι Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης, Παύλου Μελά Δημήτρης Δεμουρτζίδης και Ωραιοκάστρου Αστέριος Γαβότσης, ο οποίος εκπροσώπησε και τον Δήμαρχο Κιλκίς Δημήτρη Σισμανίδη.

Είχε προηγηθεί συνάντηση των Δημάρχων στο Δημαρχείο Ωραιοκάστρου, με πρωτοβουλία του κ. Γαβότση, όπου είχε συζητηθεί η επέκταση του Μετρό στα δυτικά του νομού Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο διαβούλευσης, που είναι ήδη σε εξέλιξη.

Σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση της Αττικό Μετρό, οι δήμαρχοι εξέφρασαν ικανοποίηση για το νέο σχεδιασμό που προβλέπει κυκλική γραμμή για την επέκταση του μετρό προς δυτική Θεσσαλονίκη. Στη συνέχεια, παρουσίασαν την πρότασή τους να δημιουργηθεί σταθμός μετρό στην περιοχή που βρίσκεται ο τερματικός σταθμός του ΟΑΣΘ στην Σταυρούπολη (περιοχή Αμαξοστάσιο, στα όρια του Δήμου Ωραιοκάστρου). Μια πρόταση που αποτελεί το πρώτο βήμα μελλοντικής σύνδεσης με τη Θεσσαλονίκη, τόσο του Δήμου Λαγκαδά, όσο και των Δήμων Βόλβης και Κιλκίς.

Ο Δήμαρχος Λαγκαδά Γιάννης Καραγιάννης πρότεινε αντίστοιχη λύση για σύνδεση με προαστιακό των Δήμων Δέλτα και Χαλκηδόνας.

Η πρόταση του Δημάρχου Λαγκαδά βρίσκει σύμφωνο και τον Δήμαρχο Ωραιοκάστρου, καθώς έτσι εξυπηρετείται και η πρώην δημοτική ενότητα Μυγδονίας του Δήμου Ωραιοκάστρου.

Στη συνέχεια, ο Δήμαρχος Παύλου Μελά κ. Δεμουρτζίδης παρουσίασε την πρότασή του και για την επέκταση του Μετρό προς Ευκαρπία και Νοσοκομεία Παπαγεωργίου και 424 ΓΣΝΕ.

Παράλληλα, οι Δήμαρχοι δήλωσαν την πρόθεσή τους να συναντηθούν με τον Υπουργό Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστο Σπίρτζη, παρουσία του Προέδρου της Αττικό Μετρό Α.Ε., για θέματα που αφορούν τον σχεδιασμό προαστικού σιδηροδρόμου στις περιοχές τους.

Ο Πρόεδρος της Αττικό Μετρό Α.Ε., καθηγητής Γιάννης Μυλόπουλος, ευχαρίστησε τους Δημάρχους για την συμμετοχή τους στη δημόσια διαβούλευση σχετικά με τις επεκτάσεις του Μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, καθώς και για τις δημιουργικές τους προτάσεις και εξέφρασε την ικανοποίηση της Αττικό Μετρό Α.Ε. για την μέχρι τώρα πορεία της διαβούλευσης.

Στη συνέχεια, ανακοίνωσε στους Δημάρχους την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών κ. Χρήστου Σπίρτζη να ανατεθεί άμεσα στην Αττικό Μετρό Α.Ε. και στον ΟΣΕΘ η εκπόνηση ολοκληρωμένης μελέτης ανάπτυξης του Μετρό Θεσσαλονίκης. Η μελέτη αυτή θα λάβει υπόψη της και όλες τις προτάσεις των Δημάρχων και των φορέων που υποβλήθηκαν στο πλαίσιο της δημόσιας διαβούλευσης, προκειμένου να εκτιμηθεί με οικονομοτεχνικά κριτήρια η βιωσιμότητα του σχεδιασμού.

Τέλος, ενημέρωσε τους Δημάρχους ότι κατά το 2ο Συνέδριο Υποδομών και Μεταφορών που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα στις 15 και 16 Μαΐου 2018, ο επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Ελλάδα, κ. Γεώργιος Μαρκοπουλιώτης, ανακοίνωσε την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για χρηματοδότηση των επεκτάσεων του Μετρό Θεσσαλονίκης κατά το χρονικό διάστημα 2017-2021.

voria.gr

Στρατιωτικό βλήμα βρέθηκε σήμερα το μεσημέρι στο χωριό Μικροκώμη του δήμου Βόλβης.

Το βλήμα εντόπισαν πολίτες σε χωράφι λίγο πριν τις 16.00 και ενημέρωσαν άμεσα την Αστυνομία.

 Στο σημείο σπεύδει ειδικό κλιμάκιο του στρατού προκειμένου να μεταφέρει το βλήμα σε ασφαλές σημείο.

Η συνέντευξη του δημάρχου Βόλβης Διαμαντή Λιάμα στο myportal.gr, μέσω της οποίας επέλεξε να ανακοινώσει την απόφαση του να είναι υποψήφιος δήμαρχος και στις εκλογές του 2019, φαίνεται πως «έλυσε τα χέρια» πολλών αυτοδιοικητικών στελεχών στον δήμο Βόλβης, ώστε είτε να επαναβεβαιώσουν τους πολιτικούς δεσμούς τους, είτε να εγκαταλείψουν την αντιπολίτευση και να συνταχθούν μαζί του.
Πρόσφατο παράδειγμα, η συνάντηση του νυν δημάρχου με τους προέδρους των δημοτικών και τοπικών κοινοτήτων του δήμου Βόλβης, όπου εκτός της συζήτησης λειτουργικών θεμάτων, τους ενημέρωσε και για την πρόθεση της κυβέρνησης να επαναλειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας Βαγιοχωρίου.
Οι 15 πρόεδροι (από τους 22 συνολικά) που είχαν εκλεγεί με την παράταξη Λιάμα, ανανέωσαν την κοινή πορεία τους και για τις εκλογές του 2019.
Ωστόσο και άλλοι τέσσερις πρόεδροι τοπικών κοινοτήτων εκλεγμένοι με την αντιπολίτευση, δεσμεύτηκαν ότι θα στηρίξουν πολιτικά τον νυν δήμαρχο, μετά από την πολύ καλή, όπως είπαν, συνεργασία που είχαν τα προηγούμενα χρόνια.
Πρόκειται για τους προέδρους των τοπικών κοινοτήτων Μοδίου Αθανάσιο Κωστούδη, Νυμφόπετρας Αναστασία Ιορδανίδου και Φιλαδελφίου Γιάννη Φωτιάδη, που είχαν εκλεγεί με τον Δημήτρη Στοϊτσα, καθώς και τον πρόεδρο της τοπικής κοινότητας Νέας Απολλωνίας, Βασίλειο Κυριακού, ο οποίος είχε εκλεγεί με την παράταξη του Γιώργου Νανάκου.

myportal.grΤην κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου, τονίζει σε ομόφωνο ψήφισμα του το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Βόλβης, κατά τη διάρκεια της έκτακτης συνεδρίασης του το βράδυ της Πέμπτης 17 Μαΐου 2018.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, επισήμανε ότι από τον γενικό γραμματέα Μεταναστευτικής Πολιτικής, τέθηκε θέμα επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι, στον οποίο απάντησε κατηγορηματικά ότι δεν θα συναινέσει. Πρώτον, για τις απάνθρωπες συνθήκες ενός ακατάλληλου χώρου, στον οποίο στοίβαξαν ανθρώπινες ψυχές και τις άφησαν στο έλεος του Θεού και δεύτερον λόγω της μη τήρησης ούτε μιας εκ των δεσμεύσεων της πολιτείας, για τη δημιουργία των απαιτούμενων υποδομών, στον εξοπλισμό του κέντρου και στη στήριξη της τοπικής κοινωνίας.

Ο κ. Λιάμας δήλωσε: «δεν είμαστε ούτε ακραίοι, ούτε ρατσιστές και ούτε θα μπορούσαμε να είμαστε άλλωστε. Έχουμε ως επί το πλείστον προσφυγική καταγωγή και μάλιστα εξακολουθούμε να φιλοξενούμε εκατοντάδες πρόσφυγες στα λουτρά Απολλωνίας, ενώ δώσαμε απλόχερα βοήθεια στις οικογένειες που ζούσαν στο Βαγιοχώρι, μέσα σε άθλιες συνθήκες».

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, στο ομόφωνο ψήφισμα του, το οποίο υπερψήφισε και η πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Νυμφόπετρας Αναστασία Ιορδανίδου, όπου υπάγεται το Βαγιοχώρι, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής: «να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα «στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων» στα όρια του, αλλά να βρεθεί μία λύση για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες».  

Ακόμη οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης, διακηρύττουν ότι: Δεν θα επιτρέψουν να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί, δεν θα συναινέσουν στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων, δεν θα δεχθούν να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου, και δεν θα ανεχθούν να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης στο ψήφισμα του αιτιολογεί την απόφασή του, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι έχει πλήρη επίγνωση πως: α) Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής, β) Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πρόχειρα και έγκαιρα, γ) Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες, δ) Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οικογενειών.

Το πλήρες κείμενο του ψηφίσματος

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, δηλώνει την κατηγορηματική αντίθεση του στην πρόθεση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής να επαναλειτουργήσει το κέντρο υποδοχής προσφύγων στην περιοχή του Βαγιοχωρίου. Οι εντεινόμενοι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι στην περιοχή μας, ανάβουν νέες φωτιές και οδηγούν ολοένα και περισσότερους ανθρώπους στην προσφυγιά. Πριν από δυο χρόνια, όταν ξαφνικά πλημμύρισε η Ελλάδα από εξαθλιωμένους πρόσφυγες, η κυβέρνηση πρότεινε τη δημιουργία του κέντρου, δίπλα στον οικισμό του Βαγιοχωρίου. Η πρόταση συνοδευόταν από υποσχέσεις για τη δημιουργία των αντίστοιχων υποδομών και των ανάλογων ανταποδοτικών έργων στις παρακείμενες περιοχές. Τότε, στις 5 Απριλίου 2016, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης σχεδόν ομόφωνα, συναίνεσε, έχοντας ως βασική προϋπόθεση: «τη διασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων υπό κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες και την ελάχιστη, κατά το δυνατό, όχληση των κατοίκων της περιοχής». Παράλληλα, ζήτησε από την πολιτεία να εκπληρώσει μια σειρά από δεσμεύσεις, για τη διαφύλαξη της υγείας και της ασφάλειας των προσφύγων και των κατοίκων, όπως ήταν η δημιουργία των απαιτούμενων βασικών υποδομών και κοινωφελών δικτύων, η ενίσχυση των εμπλεκομένων Κέντρων Υγείας και των Αστυνομικών Τμημάτων κ.ά..

Δυστυχώς, αλλά καμία ενέργεια δεν έγινε παρά τις αλλεπάλληλες οχλήσεις του δήμου Βόλβης, αντίθετα, τοποθετήθηκαν πρόχειρα σκηνές και οι πρόσφυγες που ήρθαν, έγιναν έρμαιο των εκάστοτε καιρικών συνθηκών, παλεύοντας με το κρύο, τη λάσπη, το χιόνι και τον καύσωνα. Η φιλότιμη βοήθεια του στρατού ήταν αδύνατο να υποκαταστήσει τις δραματικές ελλείψεις. Οι κάτοικοι του Δήμου Βόλβης, εθελοντικά συνέδραμαν όσο και όπως μπορούσαν, ακόμα και φιλοξενώντας στα σπίτια τους, οικογένειες με εγκυμονούσες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένους, που δεν μπορούσαν να ζήσουν στις απάνθρωπες συνθήκες του κατ’ ευφημισμόν «κέντρου φιλοξενίας». Το αποτέλεσμα ήταν να υπάρξει μεγάλος αριθμός ρεπορτάζ και δημοσιευμάτων σε ελληνικά και ξένα ΜΜΕ, για τις απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο camp του Βαγιοχωρίου, διασύροντας την χώρα μας και φυσικά τον αμέτοχο ευθυνών δήμο Βόλβης.

Το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, έχοντας πλήρη επίγνωση ότι:

α) Η πολιτεία δεν υλοποίησε καμία από τις δεσμεύσεις της για την αξιοπρεπή διαβίωση των προσφύγων και την στήριξη των κατοίκων της περιοχής,

β) Οι εγγενείς ελλείψεις σε βασικές υποδομές στον συγκεκριμένο χώρο στο Βαγιοχώρι, δεν μπορούν να αντιμετωπισθούν πρόχειρα και έγκαιρα,

γ) Ήδη στον δήμο Βόλβης φιλοξενήθηκαν και φιλοξενούνται εκατοντάδες πρόσφυγες,

            δ) Η βιασύνη του υπουργείου δείχνει ότι απουσιάζει συγκροτημένο σχέδιο για την αποφυγή επανάληψης των απάνθρωπων συνθηκών διαβίωσης οικογενειών

Εμείς οι δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Βόλβης, διακηρύττουμε ότι:

 1. Δεν θα επιτρέψουμε να κινδυνεύσει η υγεία και η ζωή των προσφύγων που πρόκειται να εγκατασταθούν εκεί,
 2. Δεν θα συναινέσουμε στο να υπάρξει νέος διασυρμός της χώρας από τις απαράδεκτες συνθήκες φιλοξενίας προσφύγων,
 3. Δεν θα δεχθούμε να στηρίζεται το τιτάνιο έργο της φιλοξενίας οικογενειών προσφύγων, μόνο στον εθελοντισμό και το φιλότιμο των κατοίκων του δήμου μας,
 4. Δεν θα ανεχθούμε να συκοφαντηθεί ο δήμος Βόλβης ως τόπος απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων,
 5.  Δεν θα αποδεχθούμε να αποτελέσουμε μια πρόχειρη, γρήγορη και «εύκολη» λύση εγκατάστασης προσφύγων, όταν δεν υπάρχει ισοβαρής κατανομή και οργανωμένο σχέδιο αντιμετώπισης αυτής της ανθρωπιστικής κρίσης.

Για όλους τους παραπάνω λόγους, το Δημοτικό Συμβούλιο Βόλβης, καλεί το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής, να μην προχωρήσει στην επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι, ώστε να μην ανοίξει και πάλι ένα «στρατόπεδο απάνθρωπης διαβίωσης προσφύγων» στα όρια του, αλλά να βρεθεί μία λύση για τους πρόσφυγες με ανθρώπινες συνθήκες.

Εκδηλώσεις τιμής και μνήμης με αφορμή την Ημέρα Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου διοργανώνει ο δήμος Βόλβης. Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν αύριο Σάββατο 19 Μαΐου 2018 στις 12:00 π.μ. στο Ηρώο του Σταυρού.

Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν ο Σύλλογος Γυναικών Νέας Απολλωνίας, ο Εκπολιτιστικός Σύλλογος Λευκούδας <<Άγιος Γεώργιος>> και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ξηροποτάμου. Το πρόγραμμα ολοκληρώνεται με χορευτικά από τον Σύλλογο Γυναικών Νέας Απολλωνίας. Ομιλητές θα είναι ο Δήμαρχος Βόλβης Δαιμαντής Λιάμας, μέλη του Συλλόγου Λευκούδας, κάτοικοι περιοχών, ενώ από τον Σύλλογο Ξηροποτάμου, παιδάκια θα απαγγείλουν ποιήματα στα Ποντιακά 

Η Μνήμη εκατοντάδων χιλιάδων Ελλήνων του Πόντου τιμάται στις  19 Μαΐου, Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, που καθιερώθηκε το 1994 με απόφαση της Βουλής Ελλήνων και αναφέρεται σε σφαγές και εκτοπισμούς εναντίον Ελληνικών πληθυσμών στην περιοχή του Πόντου που πραγματοποιήθηκαν από το κίνημα των Νεότουρκων κατά την περίοδο 1914-1923. Εκτιμάται ότι στοίχισε τη ζωή περίπου 326.000-382.000 Ελλήνων. Οι επιζώντες κατέφυγαν στον Άνω Πόντο (στην ΕΣΣΔ) και μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή το 1922, στην Ελλάδα.

Η Γενοκτονία αποτελεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ, ένα έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, το βαρύτερο σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο.

Τα γεγονότα αυτά αναγνωρίζονται επισήμως ως γενοκτονία από το ελληνικό κράτος, τη Γερμανία, την Κύπρο, την Αρμενία, την Σουηδία, ορισμένες ομοσπονδιακές δημοκρατίες της Ρωσίας, οκτώ πολιτείες των ΗΠΑ, την Αυστραλία, την Αυστρία, την Ολλανδία, αλλά και από διεθνείς οργανισμούς, όπως η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών.

Οι τρεις φάσεις

Η διαδικασία εξόντωσης των ελληνικών πληθυσμών του Πόντου διακρίνεται ιστορικά σε τρεις συνεχόμενες φάσεις: από την έναρξη του Α' Παγκοσμίου Πολέμου ως την κατάληψη της Τραπεζούντας από τον ρωσικό στρατό (1914-1916), η δεύτερη τελειώνει με το τέλος του Α' Παγκοσμίου Πολέμου (1916-1918) και η τελευταία ολοκληρώνεται με την εφαρμογή του Συμφώνου για την ανταλλαγή των πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας (1918-1923).

Α' και Β' φάση

Το κύμα μαζικών διώξεων ξεκίνησε στον Πόντο με την μορφή εκτοπίσεων το 1915. Οι εκτοπίσεις συνεχίζονταν ακατάπαυστα και κατά την εποχή που τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην Τραπεζούντα στις αρχές του 1916. Ιδιαίτερα με το πρόσχημα ότι οι Πόντιοι υποστήριζαν τις κινήσεις των Ρώσων μεγάλος αριθμός κατοίκων από τις περιοχές της Σινώπης και της Κερασούντας εκτοπίστηκαν στην ενδοχώρα της Μικράς Ασίας. Σημειώθηκαν επίσης και εξαναγκαστικοί εξισλαμισμοί γυναικείων πληθυσμών.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις του επίσκοπου Τραπεζούντας, ο αριθμός των θυμάτων αυτών των πολιτικών ανήλθε, για εκείνο το διάστημα, σε 100.000 περίπου. Δεν έπαψαν και οι διαμαρτυρίες από Αυστριακούς και Αμερικανούς διπλωμάτες κατά της οθωμανικής κυβέρνησης.

Γ' φάση

Ύστερα από την συνθηκολόγηση της Ρωσίας και την απόσυρση του ρωσικού στρατού από την περιοχή, εντάθηκαν οι διώξεις στην περιοχή. Με την άφιξη του Κεμάλ Ατατούρκ, τον Μάιο του 1919, στην περιοχή και την έξαρση του κινήματός του εντάθηκε η δράση ατάκτων ομάδων (τσετών) κατά των χριστιανικών πληθυσμών.

Στις 29 Μαΐου ο Κεμάλ ανέθεσε στον τσέτη, Τοπάλ Οσμάν, την επιχείρηση για τη διενέργεια μαζικών επιχειρήσεων κατά του τοπικού πληθυσμού. Σε αυτό το πλαίσιο, πραγματοποιήθηκαν οι σφαγές και οι εκτοπίσεις των Ελλήνων στη Σαμψούντα και σε 394 χωριά της περιοχής, κατοικημένα από ελληνικούς πληθυσμούς. Σχετικές αναφορές έχουν καταγραφεί από το ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών, καθώς και από τον Αμερικανό πρέσβη Χένρυ Μοργκεντάου.

Μεταξύ Φεβρουαρίου και Αυγούστου 1920 πραγματοποιήθηκε η πυρπόληση της Μπάφρας και η μαζική εξόντωση των 6.000 Ελλήνων που είχαν σπεύσει να βρουν προστασία στις εκκλησίες της περιοχής. Συνολικά από τους 25.000 Έλληνες που ζούσαν στις περιοχές της Μπάφρας και του Ααζάμ, το 90% δολοφονήθηκε, ενώ από τους υπόλοιπους, οι περισσότεροι εκτοπίστηκαν στο εσωτερικό της Μικράς Ασίας.

Οι προύχοντες και οι προσωπικότητες του πνεύματος, συνελήφθησαν και καταδικάστηκαν σε θάνατο από τα αποκαλούμενα "Δικαστήρια της Ανεξαρτησίας" στην Αμάσεια, κατά τον Σεπτέμβριο του 1921. Παράλληλα, σημειώνονταν και εξαναγκαστικές αποσπάσεις νεαρών κοριτσιών και αγοριών από τις οικογένειές του, τα οποία δίνονταν για τα χαρέμια των εύπορων Τούρκων.

Θύματα στη Μικρά Ασία και τη Θράκη

Για τον ελληνικό πληθυσμό της οθωμανικής αυτοκρατορίας στη Μικρά Ασία και την Ανατολική Θράκη από την Άνοιξη του 1914 μέχρι το 1923, ο Αριστοκλής Ι. Αιγίδης στο βιβλίο του «Η Ελλάς χωρίς τους πρόσφυγας» (Αθήνα 1934) τονίζει ότι «1.200.000 ψυχές αποτελούν τον τραγικόν εις ανθρώπινας απώλειας απολογισμόν του αγώνος». Ο Θεοφάνης Μαλκίδης, διδάκτωρ Κοινωνικών Επιστημών και διδάσκει στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης, τονίζει ότι «μιλάμε για πάνω από 800.000 Έλληνες». Στις 20 Μαρτίου 1922, ο Άγγλος διπλωμάτης Ρέντελ συνέταξε ένα μνημόνιο για τις τουρκικές ωμότητες σε βάρος των χριστιανών από το 1919 και έπειτα. Στο προοίμιο αυτού του μνημονίου αναφέρει:

Η επίτευξη της ανακωχής με την Τουρκία, στις 30 Οκτωβρίου 1918, φάνηκε να επέφερε μια προσωρινή παύση των διωγμών των μειονοτήτων εκ μέρους των Τούρκων, που διαπράχθηκαν καθ’ όλη τη διάρκεια του πολέμου. Στην επιδίωξη αυτών των διωγμών, είναι γενικώς αποδεκτό ... ότι πάνω από 500.000 ‘Έλληνες εξορίστηκαν, εκ των οποίων συγκριτικώς ελάχιστοι επέζησαν...».

 Διεθνής αναγνώριση

Στις 24 Φεβρουαρίου 1994 η Βουλή των Ελλήνων ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη της 19ης Μαΐου ως «Ημέρα Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ελλήνων στο Μικρασιατικό Πόντο», ημέρα που ο Μουσταφά Κεμάλ αποβιβάστηκε στη Σαμψούντα. Επίσης, στο 1998 η Βουλή ψήφισε ομόφωνα την ανακήρυξη «της 14ης Σεπτεμβρίου ως ημέρας εθνικής μνήμης της γενοκτονίας των Ελλήνων της Μικράς Ασίας από το Τουρκικό Κράτος».

Τον Δεκέμβριο 2007 η Διεθνής Ένωση Μελετητών Γενοκτονιών (International Association of Genocide Scholars ή IAGS) αναγνώρισε επίσημα τη γενοκτονία των Ελλήνων, μαζί με την γενοκτονία των Ασσυρίων, και εξέδωσε το εξής ψήφισμα:

«ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η άρνηση μιας γενοκτονίας αναγνωρίζεται παγκοίνως ως το έσχατο στάδιο γενοκτονίας, που εξασφαλίζει την ατιμωρησία για τους δράστες της γενοκτονίας, και ευαπόδεικτα προετοιμάζει το έδαφος για τις μελλοντικές γενοκτονίες,

ΕΚΤΙΜΩΝΤΑΣ ότι η Οθωμανική γενοκτονία εναντίον των μειονοτικών πληθυσμών κατά τη διάρκεια και μετά τον Πρώτο Παγκόσμιο Πόλεμο, παρουσιάζεται συνήθως ως γενοκτονία εναντίον μόνο των Αρμενίων, με λίγη αναγνώριση των ποιοτικά παρόμοιων γενοκτονιών, εναντίον άλλων χριστιανικών μειονοτήτων της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας,

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ ότι είναι πεποίθηση της Διεθνούς Ένωσης των Μελετητών Γενοκτονιών, ότι η Οθωμανική εκστρατεία εναντίον των χριστιανικών μειονοτήτων της αυτοκρατορίας, μεταξύ των έτων 1914 και 1923, συνιστούν γενοκτονία εναντίον των Αρμενίων, Ασσυρίων, Ποντίων και των Έλλήνων της Ανατολίας.

ΑΠΟΦΑΣΙΖΕΤΑΙ η Ένωση να ζητήσει από την κυβέρνηση της Τουρκίας να αναγνωρίσει τις γενοκτονίες εναντίον αυτών των πληθυσμών, να ζητήσει επίσημα συγγνώμη, και να λάβει τα κατάλληλα και σημαντικά μέτρα προς την αποκατάσταση (μη επανάληψη).»

Η γενοκτονία των Ποντίων είναι αναγνωρισμένη ως τέτοια επισήμως από τέσσερα κράτη, την Ελλάδα με νόμο του 1994 (N. 2193/1994), τη Σουηδία με υπερψήφιση στο Σουηδικό κοινοβούλιο στις 11 Μαρτίου 2010, την Αρμενία τον Μάρτιο του 2015, μαζί με τη γενοκτονία των Ασσυρίων και την Ολλανδία, μαζί με τη γενοκτονία των Αρμενίων και Ασσυρίων, στις 9 Απριλίου 2015.

Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει ότι υπήρξε γενοκτονία και αποδίδει τους θανάτους σε απώλειες πολέμου, σε λοιμό και σε ασθένειες και δεν παραδέχεται ότι υπήρξε γενοκτονία. Ωστόσο. Τούρκοι επιστήμονες έχουν δημοσίως χαρακτηρίσει τα γεγονότα ως γενοκτονία.

Μία συγκλονιστική ιστορία

Η Παναΐλα (Παναγιώτα) Παπαδοπούλου, ήταν στους επιζήσαντες του μεγάλου ποντιακού ξεριζωμού. Εγκαταστάθηκε στο χωριό Μονολίθι του νομού Κιλκίς το 1922, με συγχωριανούς από την Πάφρα και κοντοχωριανούς από το Αλατσάμ. Ανήκε στους λεγόμενους «τουρκόφωνους» Ποντίους του δυτικού Πόντου – ανθρώπους που η βία των ντερεμπέηδων και των αγάδων οδήγησε στην απώλεια της ελληνικής λαλιάς, μα όχι και της ρωμέικης συνείδησης. Στην βία αυτή, ο δυτικός ο Πόντος είχε αντιδράσει με αντάρτικο, δεκαετίες πριν τον ξεριζωμό. Από πατέρα σε γιο πέρναγε το μήνυμα:

«Bιz yunanli iz - Είμαστε Έλληνες.

Bιz rum iz – είμαστε Ρωμιοί».

Προς το τέλος της ζωής της, τη δεκαετία του ’80, η Παναγιώτα διαμαρτυρόταν για συχνούς πονοκεφάλους. Τα ενοχλήματα επιδεινώνονταν σε ένταση και συχνότητα. Ο ακτινολογικός έλεγχος εντόπισε ένα σκιερό μόρφωμα κάτω απ’ το ινιακό οστούν. Θα μπορούσε να είναι και σφαίρα από πυροβόλο. Ο οικογενειακός γιατρός, επισκέφθηκε την Παναγιώτα με την ακτινογραφία ανά χείρας. Στην ερώτηση πώς εξηγείται το εύρημα της ακτινολογικής εξέτασης, η Παναγιώτα πήρε στα χέρια με συγκίνηση την Αγία Γραφή του ιερέα παππού της – βιβλίο γραμμένο στην τουρκική γλώσσα, αλλά με ελληνικούς τους χαρακτήρες – και ανέσυρε με ευλάβεια τις μνήμες των παιδικών της χρόνων.
pontioi1

(Η Παναϊλα Παπαδοπούλου ήταν από τους επιζήσαντες του μεγάλου ποντιακού ξεριζωμού. Πηγή φωτογραφίας: ΑΠΕ-ΜΠΕ)

«Η μάνα μου η Σαββατού, είχε μείνει με τις τέσσερις θυγατέρες της – την Κυριακή, την Ευλαμπία, την Ευανθία και μένα. Γνώριζα για τους Τσέτες, τους ληστοσυμμορίτες. Μιλούσαν οι μεγαλύτεροι κι εγώ κρυφάκουγα. Άκουσα τη μάνα να παρακαλεί μια γειτόνισσα Τουρκάλα φίλη να με προστατέψει για λίγες μέρες εωσότου απομακρυνθεί ο κίνδυνος. Το ίδιο είχαν κάνει κι άλλοι Τούρκοι γείτονες για τα παιδιά. Της είπε πως ήμουνα μικρή και αδύνατη και πως δεν θ’ άντεχα τις κακουχίες. Οι υπόλοιποι θα παίρναν τα βουνά με τους χωριανούς. Ήδη είχαν προετοιμαστεί με ό,τι μπορούσε και είχε τη δυνατότητα να κουβαλήσει ο καθένας. Εγώ κρύφτηκα στον αχυρώνα της Τουρκάλας γειτόνισσας. Αντιλήφθηκα ότι με έψαχνε. Ήταν σούρουπο, να νυχτώσει, όταν έξω από το χωριό Γκιόλμπελεν της περιοχής Γεραλντί στην Πάφρα, ακούστηκαν πυροβολισμοί. Αντάρτες του χωριού ακροβολισμένοι, έριχναν βολές για να καθυστερήσουν τους Τσέτες. Σε απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων περίπου, ξεκίναγαν οι πρόποδες των βουνών. Άδειασε το χωριό κι οι αντάρτες ακολούθησαν. Οι Τσέτες βρίσκονταν παντού. Τα ελληνικά σπίτια γίνονταν φύλλο και φτερό. Τα σπίτια των μουσουλμάνων μέναν άθικτα – το ίδιο κι ο αχυρώνας. Εκείνος με προστάτεψε. Έτρεμα από το φόβο και το κρύο.

Όταν δεν ακουγόταν πια, ούτε ο ήχος του αγέρα, πήρα τη μεγάλη απόφαση να ενωθώ με τους δικούς μας. Τα μονοπάτια γνώριμα – μαζεύαμε φουντούκια στα μέρη εκείνα. Ξεγλιστρώντας μέσα στο σκοτάδι, έτρεχα. Κροκάλες και βατόμουρα γεμάτος ο τόπος. Το πρόσωπο, τα πόδια, τα χέρια, μέσα στα αίματα. Τους πρόλαβα ανηφορίζοντας τους πρόποδες του βουνού.

Οι Τσέτες δεν ήταν ευχαριστημένοι από τη λεία τους μετά απ’ την άλωση των σπιτιών μας. Θέλαν χρυσάφι, αίμα για να χορτάσουν την ακόρεστη λύσσα τους. Ήθελαν σάρκες νεαρών κοριτσιών. Νέοι πυροβολισμοί και συγχρόνως η προσταγή από τους συνοδούς αντάρτες: «Γρήγορα στο βουνό!». Είχαν το λημέρι τους προστατευμένο. Η Κυριακή κι η Ευλαμπία 4–5 βήματα μπροστά, εμείς πιο πίσω, στη μέση εγώ, η Ευανθία δεξιά μου και η μάνα Σαββατού αριστερά κρατώντας το χέρι μου.

Αισθάνθηκα ένα χτύπημα στο πίσω μέρος του κεφαλιού μου και μούδιασμα στο βραχίονα του αριστερού χεριού απ’ όπου άρχισαν να τρέχουν αίματα. Η μάνα έβγαλε τη μαντήλα της και περιτύλιξε πιεστικά το σημείο του τραύματος στο χέρι. Για το χτύπημα στο κεφάλι ούτε λόγος. «ΒιάσουΒιάσου!». Δεν έπεσα, δεν ζαλίστηκα. Φοβόμουν. Οι Τσέτες, αυτές οι ύαινες θα μας πιάσουν, θα μας βιάσουν και θα μας κόψουν τα κεφάλια! Ο φόβος αυτός είχε αντικαταστήσει οποιονδήποτε πόνο. Πλησιάζοντας το λημέρι, πυροβολισμοί των ανταρτών κράτησαν σε απόσταση τους Τσέτες και αναχαίτισαν το μακάβριο κυνηγητό τους.

Σ’ ένα μικρό ξέφωτο του δάσους ξαποστάσαμε, κουλουριασμένες στην αγκαλιά της μάνας Σαββατούς. Πιότερος πόνος στο κεφάλι τώρα. Έβαλα τα δάχτυλά μου και ήταν λουσμένα στο πηχτό αίμα».

Πλούσια, καστανόξανθα μαλλιά, άπλυτα, αχτένιστα, ρίχνονταν στη μέση. Ανήσυχη η μάνα διαχώρισε την πυκνότητα των μαλλιών και αντίκρισε το σημείο του τραύματος. Πλύσιμο με νερό απ’ την κοντινή πηγή, λίγα μασημένα φυλλαράκια της γύρω χλόης και λίγο ταμπάκο (καπνός ξερός ψιλοκομμένος), λειτούργησαν ως αιμοστατικός και πιεστικός μηχανισμός στα δύο τραύματα. Γύρω απ’ το τραύμα, αναπτύχθηκε ουλώδης ιστός. Δεν τρώθηκε ζωτικό όργανο του εγκεφάλου. Τυχερή η Παναγιώτα και στο τραύμα του χεριού. Υποδερμικό και διαμπερές, χωρίς ν’ αγγίξει οστό, αρτηρία, φλέβα ή νεύρο.

«Μέρες και νύχτες στο χιόνι και το κρύο, πεινασμένοι, κυνηγημένοι, ίδια αγρίμια με προστάτες τους αντάρτες μας. Δύο χρόνια περίπου. Επιτέλους καταγραφήκαμε ως ανταλλάξιμοι στους καταλόγους. Παραδώσαμε τα όπλα, αλλά οι συμφωνίες με τις τουρκικές αρχές δεν τηρούνταν...».

Το χωριό προχωρούσε σαν καραβάνι προς δυσμάς ώστε να φτάσει στα παράλια, συνοδευόμενο απ’ τους Τσέτες που τώρα είχαν αναλάβει καθήκοντα χωροφυλάκων.

«Πνιγμένοι στη σκόνη, στεγνά τα χείλη. Η Ευλαμπία ξαφνικά απομακρύνθηκε, ακούστηκε η προσταγή «τουρ–τουρ! Σταμάτα!». Τρομαγμένη έτρεξε να προφυλαχτεί πίσω από μία συστάδα θάμνων. Την πρόλαβαν δυο Τσέτες. Από τους υποκόπανους των όπλων τους βρέθηκε στο χώμα λιπόθυμη. Τη βίασαν. Ακούστηκαν δύο πυροβολισμοί. Τη δολοφόνησαν εν ψυχρώ. Ακίνητο το καραβάνι. Οι άλλοι ληστές είχαν παρατεταμένα τα όπλα. Έτσι τηρούσαν τις συμφωνίες οι Τσέτες. Είπαν πως ήταν για παραδειγματισμό. Συγκεντρώθηκε μπαχτσίσι από τους συγχωριανούς για να δοθεί άδεια για την ταφή της Ευλαμπίας στο σημείο της δολοφονίας. Ήταν 13 ετών...

Επιτέλους φτάσαμε στις ακτές της Μ. Ασίας. Δεν είχαμε κάρο. Με χίλιες δυσκολίες βρέθηκε μεταγωγικό μικρό βαπόρι για να περάσουμε στις ακτές της Ανατολικής Θράκης. Είχαμε επιβιβαστεί στο μεταγωγικό. Για μια στιγμή η Κυριακή εξαφανίστηκε. Δεν τη βλέπαμε. Φωνάξαμε όλες μας δυνατά και πιο δυνατά το όνομά της. Το μεταγωγικό είχε ήδη αναχωρήσει. Είχαμε την ελπίδα ότι θα συναντηθούμε στις ακτές της Θράκης. Οι ελπίδες μας διαψεύσθηκαν. Έτσι χάσαμε την Κυριακή Παπαδοπούλου, τη μεγαλύτερη αδερφή μας. Ήτανε 15 ετών».

Αυτή ήταν η διήγηση της Παναγιώτας Παπαδοπούλου, όπως αναφέρει το Αθηναϊκό Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων. Για την εύρεση της αδελφής της, Κυριακής, επιχειρήθηκαν αναζητήσεις μέσω του Ερυθρού Σταυρού, απ’ το ’50 ως το ’80, αλλά δεν τελεσφόρησαν. Ο πατέρας τους, Σάββας Παπαδόπουλος, στάλθηκε στα τάγματα εργασίας (Αμελέ Ταμπουρού) στην περιοχή του Άκτσαλε και έκτοτε χάθηκαν τα ίχνη του. Ο παππούς της, ο ιερέας “παπασήν Σάββα”, όπως τον αποκαλούσαν στην περιοχή, απαγχονίστηκε από τους ληστές του Τοπάλ Οσμάν.

Η αναφορά στα τραγικά συμβάντα της ζωής των Ελλήνων του Πόντου και εν γένει της Μ. Ασίας της περιόδου 1900 – 1924, δεν πρέπει να γίνεται αντικείμενο εκμετάλλευσης από τους πάσης προέλευσης πατριδοκάπηλους εθνοσωτήρες. Ο Θεός στις εγκληματικές ενέργειες των δημιουργημάτων του, απανταχού της γης, δε συμμετέχει. Υπάρχουν όμως λέξεις για να αποδώσουν γεγονότα σαν αυτά;

Ο υπογράφων είναι εγγονός της Παναγιώτας και του Ανέστη Αλεξανδρίδη. Η ζωή τα έφερε να είναι και ο θεράπων ιατρός της. Η μητέρα του η Ευλαμπία, φέρει το όνομα της δολοφονημένης θείας της. Η Αγία Γραφή του προπάππου “παπασήν Σάββα” κοσμεί τη βιβλιοθήκη της οικογένειάς του, με διαφυλαγμένη αναλλοίωτη την ιστορική μνήμη και την ελληνική συνείδηση.
ekdiloseis mnimis genoktonias pontion

Ο δήμος Βόλβης δεν αποδέχεται την ύπαρξη χώρου εξαθλίωσης προσφύγων απαντώντας στην πρόθεση επαναλειτουργίας του κέντρου φιλοξενίας

Δυο περίπου χρόνια μετά τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι του δήμου Βόλβης και αρκετούς μήνες μετά τη διάλυση του, η κυβέρνηση φέρνει και πάλι θέμα επαναλειτουργίας του. Ο δήμος Βόλβης στις 5 Απριλίου 2016, με σχεδόν ομόφωνη απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου του, είχε συναινέσει στην πρόταση της πολιτείας για τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, έπειτα από διαβεβαιώσεις και  δεσμεύσεις για τις προϋποθέσεις και τους όρους λειτουργίας του. 

Πέρα από το ανθρωπιστικό κριτήριο της παροχής καταλύματος σε αυτούς τους ανθρώπους, ο δήμος Βόλβης, που ως επί το πλείστον κατοικείται από απογόνους προσφύγων, ανταποκρίθηκε τότε θετικά στο εθνικό κάλεσμα, θέτοντας ως βασική προϋπόθεση: «τη διασφάλιση της φιλοξενίας των προσφύγων υπό κατάλληλες και αξιοπρεπείς συνθήκες και την ελάχιστη, κατά το δυνατό, όχληση των κατοίκων της περιοχής»,. Δυστυχώς, αλλά όχι μόνο δεν υπήρξαν τέτοιες δεσμεύσεις (αριθμός προσφύγων, χρόνος λειτουργίας, εγγυήσεις υγείας-ασφάλειας προσφύγων και κατοίκων, ενίσχυση αστυνομικών τμημάτων και Κέντρων Υγείας κλπ), παρά την πλειάδα επιστολών και οχλήσεων προς τα συναρμόδια υπουργεία, αλλά αντίθετα, ο χώρος αποτέλεσε αρνητικό παράδειγμα κέντρου φιλοξενίας προσφύγων, προκαλώντας αρνητικά δημοσιεύματα ακόμα κι εκτός Ελλάδος. Οι ίδιοι οι πρόσφυγες αποχωρούσαν μαζικά, μόλις έβλεπαν τις άθλιες συνθήκες. Η απουσία βασικών υποδομών, εξοπλισμού και συνθηκών ήταν μερικοί από τους παράγοντες που κατέστησαν ντροπιαστική για τη χώρα μας, την εικόνα του camp Βαγιοχωρίου.

Μάλιστα, στις 25 Μαίου 2016, με αφορμή περιστατικό μεταφοράς προσφύγων από την Ειδομένη στο Βαγιοχώρι, οι οποίοι αρνήθηκαν να παραμείνουν λόγω των απαράδεκτων συνθηκών, η δημοτική αρχή τόνισε ότι δεν είναι αποδεκτή η δημιουργία μιας μικρογραφίας της Ειδομένης στον δήμο Βόλβης.

Από τότε, ο δήμος Βόλβης υποδέχθηκε πολλές εκατοντάδες προσφύγων, μέσα σε καταλύματα των περιοχών του, με φιλόξενο τρόπο, υπό ανθρώπινες συνθήκες, χωρίς να δημιουργηθεί κανένα πρόβλημα. Το camp Βαγιοχωρίου διαλύθηκε πριν αρκετούς μήνες και κανένα ίχνος δεν απέμεινε από την ύπαρξη του, έπειτα από την προφανή αποτυχία της λειτουργίας του.

Ωστόσο, το υπουργείο μεταναστευτικής πολιτικής, μας ανακοίνωσε την πρόθεση του να επαναλειτουργήσει το κέντρο φιλοξενίας στο Βαγιοχώρι. Αυτή τη φορά, ο δήμος Βόλβης που σήκωσε δυσανάλογο βάρος στην υποδοχή προσφύγων, τους οποίους ακόμα φιλοξενεί σε περιοχές του, δεν πρόκειται να συναινέσει.

Για τον λόγο αυτό, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, το απόγευμα της Τετάρτης, συγκάλεσε έκτακτη σύσκεψη με τους αντιδημάρχους και τα στελέχη της δημοτικής διοίκησης, καθώς και τους προέδρους των τοπικών συμβουλίων των όμορων περιοχών του Βαγιοχωρίου, για να τους ενημερώσει.

Παράλληλα, ορίστηκε η σύγκλιση έκτακτου δημοτικού συμβουλίου σήμερα Πέμπτη 17 Μαΐου 2018 στις 8:00 το βράδυ, με μοναδικό θέμα την επαναλειτουργία του κέντρου φιλοξενίας προσφύγων στο Βαγιοχώρι.

 Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας, σε δήλωση του αναφέρει:

«Φαίνεται ότι το πάθημα δεν γίνεται μάθημα για την Πολιτεία. Επιδιώκει να επαναλειτουργήσει ένα κέντρο που κατ’ ευφημισμό είχε τον τίτλο της ”φιλοξενίας προσφύγων”, αφού ουσιαστικά ήταν πεδίο εξαθλίωσης και ταλαιπωρίας ανθρώπων. Παρά τις συνεχόμενες οχλήσεις και διαμαρτυρίες τόσο τις δικές μας, όσο και των ανθρωπιστικών οργανώσεων και των ΜΚΟ, οι αρμόδιοι εκώφευσαν προκλητικά. Ακόμα, περιμένουμε να υλοποιηθούν βασικά έργα υποδομής στην περιοχή, ακόμα και ανταποδοτικά, όπως μας είχαν υποσχεθεί επανειλημμένα.

Οι πολίτες και ο δήμος Βόλβης, προσπάθησαν φιλότιμα να απαλύνουν το μαρτύριο αυτών των βασανισμένων ανθρώπων, οργανώνοντας συσσίτια, αποστολές ρούχων και τροφίμων, ενώ πολλοί μετέφεραν και φιλοξένησαν στα σπίτια τους οικογένειες όταν έγκυες, λεχώνες, βρέφη, μικρά παιδιά και ηλικιωμένοι αντιμετώπιζαν αβοήθητοι τη βροχή, τη λάσπη, την παγωνιά ή ακόμα και τον καύσωνα, πάρα τη φιλότιμη προσπάθεια του στρατού. 

Η προσφυγική προέλευση του δήμου μας, δεν μας επιτρέπει κατ’ ελάχιστο να αποδεχθούμε την επαναλειτουργία ενός χώρου βασανισμού και εξευτελισμού των προσφύγων. Η αποτυχία επί 1,5 χρόνο, να οργανωθεί ένας αξιοπρεπής χώρος φιλοξενίας προσφύγων, αποτελεί την καλύτερη απάντηση, στο γιατί δεν πρέπει να ξανανοίξει το Βαγιοχώρι.».

Τοποθετήθηκαν σήμερα σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στο Λιμάνι του Σταυρού οι 2 άγκυρες, που βρέθηκαν από ναυάγια του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου

Σύμφωνα με πληροφορίες πρόκειται για 2 άγκυρες από Αγγλικά εμπορικά πλοία τα οποία επιτάχθηκαν με την έναρξη του 1ου Παγκοσμίου Πολέμου για να καλυφθούν οι ανάγκες του πολεμικού ναυτικού. Τα πλοία μετατράπηκαν σε πλωτά νοσοκομεία φέροντας όλα τα διακριτικά του Ερυθρού Σταυρού. Αργότερα τα πλοία κατελήφθησαν από τους Γερμανούς και κατά την αποχώρησή τους από την Ελλάδα τα ανατίναξαν για να μην χρησιμοποιηθούν από τις Συμμαχικές Δυνάμεις.

Τις άγκυρες έφερε στην επιφάνεια οικογένεια Καπεταναίων από τον Σταυρό.

agira

agira 4

agira 5

agira 6


Το τροχαίο ατύχημα σημειώθηκε τα ξημερώματα μετά από καταδίωξη σε αγροτική περιοχή της Γερακαρού στη Θεσσαλονίκη.

Όλα ξεκίνησαν όταν ο 40χρονος οδηγός του αυτοκινήτου από τη Μολδαβία, που μετέφερε παράνομα 12 αλλοδαπούς μετανάστες, δεν σταμάτησε σε σήμα των αστυνομικών.

Ακολούθησε καταδίωξη μέχρι που το όχημα του 40χρονου ανετράπη κάτω από άγνωστες συνθήκες. Αυτό είχε ως αποτέλεσμα ένας από τους δώδεκα αλλοδαπούς να τραυματιστεί και να μεταφερθεί στο νοσοκομείο. Μάλιστα, χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας για τον απεγκλωβισμό του.

Για τις πρώτες βοήθειες στο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν και άλλοι 8 αλλοδαποί, οι οποίοι στη συνέχεια όλοι τους αποχώρησαν. Ο 40χρονος οδηγός συνελήφθη από τις αστυνομικές αρχές και θα οδηγηθεί ενώπιον της δικαιοσύνης εντός της ημέρας.

Σας ενημερώνουμε ότι οι εγγραφές για τους παιδικούς σταθμούς Σταυρού, Ασπροβάλτας και Νέας Απολλωνίας θα ξεκινήσουν από 10/05/2018 έως 31/05/2018.

Παρακαλούνται οι ενδιαφερόμενοι να επικοινωνήσουν στο τηλέφωνο 6972630153
Υπεύθυνη κα Πεχλιβάνη Μαρία

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΟΚΠΑΠ

ΑΝΤΩΝΙΟΣ ΣΤΟΪΤΣΑΣ

Στη σύλληψη δύο Πακιστανών, ηλικίας 29 και 30 ετών, που κατακρατούσαν παράνομα 50 αλλοδαπούς σε εγκαταλελειμμένο κτίριο στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Απολλωνίας προχώρησαν  αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Θεσσαλονίκης.

Οι αλλοδαποί, από το Πακιστάν και Μπαγκλαντές κατακρατούνταν παράνομα μέχρι συγγενικά τους πρόσωπα να αποστείλουν χρήματα προκειμένου να τα παραδώσουν στο κύκλωμα και να αφεθούν ελεύθεροι.

Έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση, χθες το πρωί εντοπίσθηκε σύμπλεγμα εγκαταλελειμμένων κτιρίων στην ευρύτερη περιοχή της Νέας Απολλωνίας, σ’ ένα από τα οποία κρατούνταν παράνομα πενήντα αλλοδαποί, ενώ στο πλαίσιο της επιχείρησης συνελήφθησαν και οι δύο δράστες. 

Από την περαιτέρω έρευνα προέκυψε ότι, οι αλλοδαποί κατέβαλαν μέσω συγγενών τους χρηματικά ποσά για την παράνομη μεταφορά τους από την Τουρκία στην πόλη της Θεσσαλονίκης, ενώ στη συνέχεια κρατούνταν χωρίς τη θέλησή τους, προκειμένου συγγενικά τους πρόσωπα να τους αποστείλουν επιπλέον χρήματα, τα οποία θα παρέδιδαν στο κύκλωμα για την απελευθέρωσή τους.

Σε βάρος των συλληφθέντων, αλλά και συνεργών τους, σχηματίστηκε δικογραφία, κατά περίπτωση, για τα αδικήματα της Εγκληματικής Οργάνωσης - Συμμορία, της Εκβίασης, της  Αρπαγής, της Μεταφοράς – προώθησης παράτυπων αλλοδαπών στο εσωτερικό της χώρας και της παροχής καταλύματος για απόκρυψη εκ κερδοσκοπίας πραττόμενη.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον αρμόδιο Εισαγγελέα.

thestival.gr

Σύσκεψη απολογισμού και προγραμματισμού για τις σχολικές μονάδες, με τη συμμετοχή διευθυντών σχολείων, σχολικών επιτροπών και του δημάρχου Βόλβης

Η άψογη λειτουργία των σχολικών μονάδων και η εξαιρετική συνεργασία του δήμου Βόλβης με τις διευθύνσεις και τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων των σχολείων, πιστοποιήθηκε σε σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Βόλβης, στον Σταυρό.

Οι διευθυντές των σχολικών μονάδων των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων του δήμου Βόλβης, μαζί με τους προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νίκο Τσακίρη και Δημήτρη Βασιλάκη, συζήτησαν με τον δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, όχι μόνο τον απολογισμό της φετινής σχολικής χρονιάς, αλλά και τις προτεραιότητες για την επόμενη περίοδο.

Ειδικότερα για την τρέχουσα σχολική περίοδο, διαπιστώθηκε ότι ανταποκρίθηκαν άμεσα οι σχολικές επιτροπές και οι δημοτικές υπηρεσίες, ώστε τα σχολεία να λειτουργήσουν χωρίς προβλήματα σε θέρμανση, προσβασιμότητα μαθητών κλπ. Οι κτιριακές υποδομές βρίσκονται σε άριστη κατάσταση και έγινε ο πρώτος προγραμματισμός για την κάλυψη των αναγκών της νέας σχολικής χρονιάς.

Ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας ευχαρίστησε θερμά όλους τους διευθυντές για την προσπάθεια τους στην εύρυθμη λειτουργία των σχολείων τους και τόνισε ότι η εξαιρετική κατάσταση των σχολείων για μια ακόμα χρόνια αποδεικνύει την άψογη συνεργασία της εκπαιδευτικής κοινότητας, των γονέων και των κηδεμόνων με τον δήμο Βόλβης, προς όφελος των μαθητών. «Είμαστε συνεπείς στη δέσμευση ότι η παιδεία και τα σχολεία μας, είναι βασική προτεραιότητα του δήμου Βόλβης, και σε όσους επιχειρούν μικροπολιτικά παιχνίδια για τα σχολεία, τους προσκαλούμε να καθίσουν στα θρανία για να μάθουν την αλήθεια για την υποδειγματική λειτουργία των σχολικών μονάδων μας», τόνισε ο δήμαρχος Βόλβης. Ο κ. Λιάμας, ευχαρίστησε ιδιαίτερα τους συλλόγους γονέων και κηδεμόνων για την συνεισφορά τους στην εξαίρετη εικόνα των σχολικών μονάδων του δήμου και υπογράμμισε ότι θα είναι αρωγός στις δράσεις τους.

sinantisi epitropon sxolikon monadon

Ο Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργος Σταθάκης και ο αναπληρωτής ΥΠΕΝ, Σωκράτης Φάμελλος, το μεσημέρι του Σαββάτου, είχαν συνάντηση στο γραφείο του πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη, παρουσία και της Κατερίνας Νοτοπούλου Προϊσταμένης του γραφείου Πρωθυπουργού στη Θεσσαλονίκη,με εκπροσώπους της Εταιρείας Διανομής Αερίου Θεσσαλονίκης - Θεσσαλίας Α.Ε. (ΕΔΑ ΘΕΣΣ), της Ρυθμιστικής Αρχής Ενέργειας (ΡΑΕ), καθώς και με δημάρχους του νομού Θεσσαλονίκης και Θεσσαλίας, με επίκεντρο το συμπιεσμένο φυσικό αέριο στην τελική κατανάλωση,

Αντικείμενο της συνάντησης ήταν:

α) Η ολοκλήρωση του θεσμικού πλαισίου προκειμένου οι πόλεις και οι περιοχές που δεν είναι διασυνδεδεμένες με τα δίκτυα αερίου κεντρικών αγωγών, να μπορούν να αναπτύξουν τα δίκτυά τους με συμπιεσμένο (CNG) ή υγροποιημένο αέριο (LNG), και

β) Ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια για διασυνδεδεμένες και μη περιοχές

Οι φορείς κατέληξαν στη διαδοχική λήψη των ρυθμιστικών αποφάσεων τόσο από τη ΡΑΕ όσο και μέσω υπουργικών αποφάσεων που θα καθορίζουν το ρυθμιστικό πλαίσιο για τις περιοχές με CNG και LNG αέριο, καθώς και για την ενιαία τιμολόγηση ανά περιφέρεια τόσο των περιοχών που είναι συνδεδεμένοι στο δίκτυο όσο και των περιοχών που θα χρησιμοποιήσουν τις έτερες μορφές αερίου.

«Με τον τρόπο αυτό οι καταναλωτές έχουν ίση αντιμετώπιση και ταυτόχρονα επιτρέπεται η βιωσιμότητα των έργων του CNG και των περιοχών όπου αυτά θα λειτουργήσουν», δήλωσε ο κ. Σταθάκης προσθέτοντας πως «ανοίγει πλέον ο δρόμος για την άμεση ολοκλήρωση των έργων που έχουν σχεδιαστεί με ξεκαθαρισμένο το τοπίο και τον τρόπο τιμολόγησης».

«Καταφέραμε να αξιοποιήσουμε την καινοτομία και την τεχνολογία με υψηλά στάνταρ περιβάλλοντος και ασφάλειας», τόνισε εν συνεχεία ο κ. Φάμελλος, ο οποίος έκανε λόγο για έναρξη ενός ευρύτατου προγράμματος έργων με την αξιοποίηση και ιδιωτικών κονδυλίων για την πρόσβαση των κατοίκων της Βορείου Ελλάδος στο «φθηνό και ασφαλές περιβαλλοντικά καύσιμο».

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των έργων που ανακοίνωσε ο γενικός διευθυντής της ΕΔΑ ΘΕΣΣ Λεωνίδας Μπακούρας, θα γίνει εφικτή η σύνδεση με το φυσικό αέριο σε περιοχές του Δήμου Βόλβης, καθώς και σε περιοχές της Χαλκιδικής το 2020

Παράλληλα, ο κ. Μπακούρας επισήμανε πως «μέσα στον επόμενο μήνα θα λυθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο και έτσι θα προχωρήσουν τα έργα για να συνδεθούν με φυσικό αέριο τα Κουφάλια, ο Λαγκαδάς, η Χαλάστρα και περιοχές της Θεσσαλίας, όπως η Καλαμπάκα και η Ελασσόνα».

fisiko aerio sinantisi

liamas fisiko aerio sinantisi

Καταδίωξη διακινητών μεταναστών σημειώθηκε σήμερα το πρωί στην περιοχή των Κερδυλλίων Αμφίπολης.

Ειδικότερα, αστυνομικοί του Τμήματος Διαχείρισης Μετανάστευσης Θεσσαλονίκης εντόπισαν Ι.Χ.Ε. στην περιοχή των Κερδυλλίων, το οποίο επιχείρησαν να ελέγξουν, ωστόσο ο 28χρονος οδηγός του οχήματος ανέπτυξε ταχύτητα, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει καταδίωξη.

Το όχημα ακινητοποιήθηκε στην περιοχή της Ασπροβάλτας, ο οδηγός του οποίου διέφυγε, πλην όμως έπειτα από επισταμένες αναζητήσεις των αστυνομικών εντοπίσθηκε και συνελήφθη λίγο αργότερα στην ίδια περιοχή, προβάλλοντας σθεναρή αντίσταση κατά τη σύλληψή του. 

Στο εσωτερικό του οχήματος εντοπίσθηκε και συνελήφθη ο 40χρονος συνοδηγός, καθώς και 13 παράτυποι μετανάστες, οι οποίοι εισήλθαν παράνομα στη χώρα τις προηγούμενες ημέρες μέσω της Ελληνοτουρκικής μεθορίου, έναντι χρηματικού ποσού, με τελικό προορισμό την Αθήνα.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίσθηκε, κατά περίσταση, δικογραφία για συμμορία, παράνομη μεταφορά-προώθηση μεταναστών στο εσωτερικό της χώρας, απείθεια και αντίσταση.

Οι συλληφθέντες θα οδηγηθούν στον κ. Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Θεσσαλονίκης.

thestival.rg

Με τον δήμαρχο Βόλβης, Διαμαντή Λιάμα, συναντήθηκε την περασμένη Δευτέρα, 30 Απριλίου 2018, ο πρόεδρος του ΟΣΕΘ, Κωνσταντίνος Αμπατζάς, στα γραφεία της ΟΣΕΘ ΑΕ, στο πλαίσιο συναντήσεων με τους δήμαρχους της ΠΕ Θεσσαλονίκης για την καταγραφή θεμάτων, προτάσεων και λύσεων εν μέσω της προσπάθειας αναδιοργάνωσης του δικτύου αστικής συγκοινωνίας της πόλης.

Παρών στη συνάντηση από πλευράς του δήμου ήταν και ο πρόεδρος της Δημοτικής Κοινότητας Σταυρού, Χρήστος Γκολιδάκης, καθώς και ο επιστημονικός συνεργάτης του ΟΣΕΘ, συγκοινωνιολόγος, Σαλέμ Σάμουελ.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο δήμος Βόλβης σε ότι αφορά την εξυπηρέτησή του από τις αστικές –υπεραστικές συγκοινωνίες καθώς και οι αυξανόμενες ανάγκες για εξυπηρέτηση ειδικά τους καλοκαιρινούς μήνες λόγω της τουριστικής ανάπτυξης και επισκεψιμότητας στην εν λόγω περιοχή. Επισημάνθηκαν οι περιοχές του δήμου Βόλβης, που σήμερα έχουν πολύ χαμηλή εξυπηρέτηση και αναζητήθηκαν λύσεις για την εξυπηρέτησή τους. Επιπλέον, έγινε λόγος για την ανάγκη αύξησης των δρομολογίων κατά τους θερινούς μήνες λόγω της διαρκώς αυξανόμενης ζήτησης.

Ο Πρόεδρος του ΟΣΕΘ κ. Αμπατζάς επισήμανε ότι παρά τις δεδομένες επιχειρησιακές δυνατότητες του ΟΑΣΘ σε ότι αφορά τον στόλο των λεωφορείων είναι δυνατό να γίνουν παρεμβάσεις στο δίκτυο προς όφελος των μετακινουμένων και να προσαρμοστούν τα δρομολόγια π.χ. με συγχρονισμό των προγραμμάτων των λεωφορειακών γραμμών ώστε να υπάρχουν δυνατότητες μετεπιβίβασης στο πλαίσιο της συνεχώς αυξανόμενης ζήτησης για μετακινήσεις από και προς το Δήμο ενώ αναφέρθηκε και στην δημοτική συγκοινωνία η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει συμπληρωματικά στην υφιστάμενη εξυπηρέτηση από αστική συγκοινωνία. Επιπρόσθετα έγινε μνεία στην προοπτική ενίσχυσης της συνεργασίας με το ΚΤΕΛ Θεσσαλονίκης και δεσμεύθηκε να αναλάβει πρωτοβουλία προς αυτή την κατεύθυνση.

Στη συζήτηση ανέκυψε και το ζήτημα της προαστιακής σύνδεσης Θεσσαλονίκης- Λαγκαδάς- Σταυρός- Αμφίπολης- Καβάλας μιας φιλόδοξης πρότασης με μεγάλη δυναμική η οποία θα μπορούσε να λειτουργήσει ως μοχλός ανάπτυξης για το δήμο Βόλβης.

Η συνάντηση διεξήχθη σε κλίμα συνεργασίας ενώ ΟΣΕΘ και δήμος δεσμεύτηκαν για τη συνέχισή της, με ανταλλαγή προτάσεων και λύσεων σε τεχνικό επίπεδο.

thestival.gr

Κοινή πρόταση για να ενταχθεί στο πρώτο στάδιο επεκτάσεων του μετρό Θεσσαλονίκης και το Ωραιόκαστρο, θα καταθέσουν ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, ο δήμαρχος Παύλου Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης, ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης, ο δήμαρχος Βόλβης Διαμαντής Λιάμας και ο δήμαρχος Κιλκίς, Δημήτρης Σισμανίδης, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την επέκταση του έργου στη δυτική Θεσσαλονίκη.

Οι δήμαρχοι ζητούν να κατασκευαστεί σταθμός στην οδό Θερμαϊκού, κοντά στο σταθμό του ΟΑΣΘ που υπάρχει στο σημείο, καθώς με αυτό θα εξυπηρετηθούν περισσότεροι από 200.000 κάτοικοι.

Μάλιστα εκτός από την πρόταση που θα καταθέσουν στη διοίκηση της Αττικό Μετρό και τον Γιάννη Μυλόπουλου θα ζητήσουν συνάντηση και με τον υπουργό Υποδομών και Μεταφορών Χρήστο Σπίρτζη.

Σε δηλώσεις του ο δήμαρχος Ωραιοκάστρου, Αστέριος Γαβότσης, τόνισε πως μετά τη σύσκεψη που έγινε για την επέκταση του μετρό στη δυτική Θεσσαλονίκη, διαπίστωσε πως παρότι το μετρό θα φτάνει μέχρι τις παρυφές του δήμου του, ο ίδιος δήμος του δεν συμπεριλαμβάνεται στα σχέδια.

Έτσι ζητά να ενταχθεί και το Ωραιόκαστρο προτείνοντας ως χώρο κατασκευής έκταση στην οδό Θερμαϊκού κοντά στον σταθμό του ΟΑΣΘ.

"Ζητήσαμε να γίνει ένας σταθμός δίπλα από τον  σταθμό του ΟΑΣΘ που υπάρχει σήμερα. Υπάρχει χώρος δημοτικός που μπορεί να χρησιμοποιηθεί, πάνω από 3 στρέμματα. Να γίνει ένας κόμβος και εκεί, ο οποίος θα εξυπηρετήσει πάνω από 200.00 κατοίκους", τόνισε ο κ. Γαβότσης, προσθέτοντας πως αυτός ο σταθμός εκτός από το Ωραιόκαστρο θα εξυπηρετεί και το Λαγκαδά αλλά και το Κιλκίς ενώ θα αποφορτιστεί και το κέντρο της πόλης από τη διέλευση των αστικών οχημάτων.

"Αναβαθμίζεται όλη η περιοχή με το σταθμό. Σκεφτήκαμε αφού αυτό το όφελος δεν εξυπηρετεί μόνο το δήμο Ωραιοκάστρου να γίνει μια κοινή σύσκεψη των 5 δημάρχων προκειμένου να γίνει πιο πιεστική και πιο ουσιαστική προς την Αττικό Μετρό", είπε ο κ. Γαβότσης.

Θετική χαρακτήρισε τη σύσκεψη από την πλευρά του ο δήμαρχος Λαγκαδά, Γιάννης Καραγιάννης.

"Το μετρό είναι κάτι το οποίο διεκδικεί όχι μόνο το πολεοδομικό συγκρότημα αλλά όλη η διευρυμένη περιοχή του Νομού Θεσσαλονίκης. Θεωρούμε ότι αυτό και λογικό είναι και εφικτό. Σε αυτή την κατεύθυνση η πρόταση που κάνει ο δήμος Ωραιοκάστρου, μας βρίσκει ως πρώτο βήμα σύμφωνους. Η στροφή στον τερματικό σταθμό που προτείνεται είναι σε θετική κατεύθυνση. Σίγουρα είναι πολύ πιο κοντά και πολύ πιο λειτουργικά στο δήμο Λαγκαδά και άρα την υποστηρίζουμε", τόνισε ο κ. Καραγιάννης.

Παράλληλα ο δήμαρχος Λαγκάδα ζήτησε να πάει το μετρό ή ο προαστιακός και στο Λαγκαδά και στη Βόλβη αλλά και γιατί όχι και μέχρι και το Κιλκίς

"Εμείς ως δήμος Λαγκαδά έχουμε καταθέσει στα πλαίσια μιας διαβούλευσης για τη σιδηροδρομική Εγνατία με την οποία προτείνουμε η υπάρχουσα σιδηροδρομική γραμμή του Α' Παγκοσμίου Πολέμου η οποία ξεκινάει από το Περιβολάκι και φτάνει μέχρι το Σταυρό να χρησιμοποιηθεί για την επέκταση του σιδηροδρομικού δικτύου", σημείωσε.

«Μετά την τοποθέτηση του κ. Σπίρτζη στο αναπτυξιακό συνέδριο αλλά και την εισήγηση του κ. Μυλόπουλου στην προ μια εβδομάδας περίπου διαβούλευση, σκεφτήκαμε όλοι οι δήμαρχοι των δήμων της Θεσσαλονίκης να μαζευτούμε να δούμε το δρομολόγιο που προτείνει η «Αττικό Μετρό», να δούμε κι εμείς τις ανάγκες όλης της δυτικής Θεσσαλονίκης, πως θα μπορούμε να συμπεριλάβουμε περισσότερους χώρους, περισσότερους δήμους, να αξιοποιήσουμε το έργο αυτό ώστε να εξυπηρετηθούν περισσότεροι πολίτες, σταθμό υπεραστικών λεωφορείων, τερματικό σταθμό ΟΑΣΘ κτλ, για να απλωθεί αυτό το έργο, μιας και θα γίνει, σε περισσότερο χώρο, για την εξυπηρέτηση περισσότερου κόσμου, ιδιαίτερα αυτών των ανθρώπων από εργατουπόλεις που το έχουν περισσότερη ανάγκη», ανέφερε ο δήμαρχος Παύλου - Μελά, Δημήτρης Δεμουρτζίδης.

Αναφορικά με τους προβληματισμούς και τις ενστάσεις επί του σχεδίου, ο δήμαρχος Παύλου Μελά σημείωσε: «Ο δήμος ο δικός μου νομίζω ότι περνάει και από την οδό Λαγκαδά και από την περιφερειακή και καλύπτει κάποιες ανάγκες αλλά αυτό που ξέραμε χρόνια ότι η επέκταση του κεντρικού προς τα δυτικά θα πάει προς το Παπαγεωργίου βλέπω ότι απαλοίφεται. Νομίζω ότι το νοσοκομείο Παπαγεωργίου θα ήταν ένας χώρος, ένα σημείο στο οποίο θα έπρεπε να υπάρχει σταθμός. Από ‘κει και πέρα καταλαβαίνουμε και τις ανάγκες των άλλων δήμων να γίνει αυτή η κεντρική διαδρομή, που σαφώς είναι καλύτερη, αλλά ίσως θα μπορούσαμε να την κάνουμε λίγο μεγαλύτερη όσον αφορά τον κύκλο αυτό για να εξυπηρετήσει περισσότερους κατοίκους».

Ακόμη, σημείωσε την ανάγκη να «γίνει αυτό που πρέπει να γίνει για να γίνει το έργο γρήγορα».

Δήλωση του Δημάρχου Βόλβης για επέκταση της γραμμής του μετρό προς τα δυτικά

Ο δήμαρχος Βόλβης, Διαμαντής Λιάμας τόνισε για το θέμα.
"Ανταποκριθήκαμε στο κάλεσμα του δημάρχου Ωραιοκάστρου προκειμένου να υπάρξει μια κοινή πρόταση για την επέκταση της γραμμής του μετρό προς τα δυτικά και συγκεκριμένα κοντά στο αμαξοστάσιο του ΟΑΣΘ στη Θερμαϊκού ώστε να μπορούν να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι από επαρχίες Λαγκαδά , των δήμων Λαγκαδά και Βόλβης, από το μετρό της Θεσσαλονίκης. Θεωρώ ότι είναι προς τη σωστή κατεύθυνση μιας και θα δώσει και τη δυνατότητα στους δικούς μας πολίτες-δημότες να έχουν πρόσβαση στο συγκοινωνιακό αυτό μέσο που θα λύσει πολλά προβλήματα στη μετακίνησή τους. Συντασσόμαστε και πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή θα έχει ανταπόκριση",

thestival.gr

Η ΑΝΕΘ αποτελεί και στην τρέχουσα Προγραμματική Περίοδο την Ομάδα Τοπικής Δράσης (ΟΤΔ) για την υλοποίηση Τοπικού Προγράμματος CLLD/ LEADERγια την περιοχή των Δήμων Λαγκαδά, Βόλβης και τμημάτων των Δήμων Ωραιοκάστρου, Θέρμης, Πυλαίας – Χορτιάτη και δέλτα στο Ν. Θεσσαλονίκης.

Με βάση το θεσμικό πλαίσιο του Προγράμματος, η ΟΤΔ πραγματοποιεί μια σειρά ενεργειών ευρείας ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του τοπικού πληθυσμού και των φορέων της περιοχής παρέμβασης, με σκοπό την υποβολή προτάσεων από τους εν δυνάμει δικαιούχους του Προγράμματος.

Στο πλαίσιο αυτό και παράλληλα με τη δημοσίευση της 1ης πρόσκλησης εκδήλωσης ενδιαφέροντος και δράσεων δημοσίου χαρακτήρα του Τοπικού Προγράμματος στον τύπο και την ανάρτηση στην ιστοσελίδα της ΑΝΕΘ (http://www.aneth.gr/_vnews/nea.php?id=23) η ΟΤΔ ΑΝΕΘ διοργανώνει ενημερωτική εκδήλωση την Παρασκευή 27 Απριλίου 2018, στις 11:00 στην νέα αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Βόλβης, στον Σταυρό.

Στην συνάντηση αυτή θα πραγματοποιηθεί από στελέχη της ΟΤΔ ΑΝΕΘ αναλυτική ενημέρωση για τους στόχους και το περιεχόμενο του τοπικού προγράμματος, καθώς και παρουσίαση της διαδικασίας αξιολόγησης, ένταξης και παρακολούθησης υλοποίησης των πράξεων δημοσίου χαρακτήρα.

Πηγή: dimosvolvis.gr

350 Νέοι Μουσικοί από όλη την Ελλάδα στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης!

Η Σοφία Μάνου & η ΣΟΝΕ ''Αγκαλιά'' για τα παιδιά με αναπηρία

Φιλανθρωπική Συναυλία για τα παιδιά με Αναπηρία.

Η Συναυλία τελεί υπό την Αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας σε συνεργασία με την Ι. Μ. Θεσσαλονίκης. Διοργάνωση: ΚΟΙΝΣΕΠ "Αγκαλιά"

Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (Αίθουσα Φίλων Μουσικής: M1)

Παρασκευή 25 Μαΐου 2018 / 20:00

Ώρα προσέλευσης 18.45 / Ώρα Έναρξης συναυλίας 20:00

Τιμή εισιτηρίου: 12€

Προπώληση Από:

*Τα εκδοτήρια του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης

(Ώρες λειτουργίας των εκδοτηρίων: Δευτέρα - Σάββατο: 10:00 π.μ. - 6:00 μ.μ.).

Τηλέφωνα εκδοτηρίων: 2310 895938-9.

*Τα εκδοτήρια που λειτουργούν και στην πλατεία Αριστοτέλους / Ώρες λειτουργίας:

Δευτέρα, Τετάρτη και Σάββατο: 10:00 π.μ. - 3:30 μ.μ.

Τρίτη, Πέμπτη και Παρασκευή: 10:00 π.μ. - 2:00 μ.μ. και 5:30 - 8:00 μ.μ.

*Ηλεκτρονικά από τη σελίδα του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

*Τα καταστήματα Public τις ώρες λειτουργίας τους.

Το εντυπωσιακό καλλιτεχνικό αποτέλεσμα, με τίτλο "Η Σοφία Μάνου & η ΣΟΝΕ ''Αγκαλιά'' για τα παιδιά με αναπηρία", αποτελεί ένα πλούσιο κράμα αγαπημένων ελληνικών και ξένων διαχρονικών ακουσμάτων, καθώς και ετερόκλητων μουσικών ειδών, που θα αναμειχθούν αρμονικά στη σκηνή του Μεγάρου Μουσικής Θεσσαλονίκης.

Την Παρασκευή 25 Μαΐου 2018, 350 Νέοι μουσικοί από όλη την Ελλάδα στη Θεσσαλονίκη δίνουν ένα ισχυρό και ελπιδοφόρο μήνυμα που θα ζεστάνει τις καρδιές όλων!

Συμμετέχουν: Ο Τενόρος Σάκης Αραμπατζής, ο Πρωτοψάλτης Γεώργιος Δεμελής, οι τραγουδιστές της ΣΟΝΕ: Έλενα Τιτίρλα και Νικόλας Σαββίδης.

Φιλική συμμετοχή: Θάνος Παπαγεωργίου, Κική Τσαλίκη, Δήμητρα Αντωνακούδη, Άσπα Μαυρίδου. Μαριάννα Γεωργιάδου, Ιωάννης Λαζόπουλος, το συγκρότημα ''Les Au Revoir'' & οι ''Monimas''.

Συμμετέχουν οι χορωδίες:

 • • Μικτή Χορωδία Μουσικής Σχολής Δήμου Βόλβης
 • • Μικτή Χορωδία Πολιτιστικού Συλλόγου Ιερισσού ‘’Ο Κλειγένης’’
 • • Παιδική - Νεανική Χορωδία Δήμου Βόλβης
  (Μουσική Διδασκαλία: Σταύρος Καραμάνης)
 • • Χορωδία Λυκείου Μουσικού Σχολείου Βέροιας
 • • Νεανική Χορωδία Συλλόγου "Αθανάσιος Χριστόπουλος"

(Μουσική Διδασκαλία: Δημήτρης Θεοδωράκης)

 • • Νεανική Χορωδία Έδεσσας

(Μουσική Διδασκαλία: Γιάννης Γκουράνης)

 • • Παιδική - Νεανική Χορωδία της ΣΟΝΕ

(Μουσική Διδασκαλία: Ευάγγελος Αραμπατζής)

Διευθύνει ο Ευάγγελος Αραμπατζής.

Παρουσιάζει η Μαρία Τόκτωρ

Επίσης, θα παρευρεθούν εκπρόσωποι από την Πολιτειακή, Πολιτική Θρησκευτική και Στρατιωτική Ηγεσία της Χώρας.

Το φουαγιέ του Μεγάρου θα κοσμείται με έργα ζωγραφικής της ''Κιβωτού Ολιστικής παιδείας των Ενόπλων Δυνάμεων''. Τα συγκεκριμένα εκθέματα θα είναι διαθέσιμα προς αγορά. Το 50% του αντιτίμου που αντιστοιχεί σε κάθε έργο θα διατεθεί στον σκοπό της συναυλίας.

Μέγα Χορηγοί Επικοινωνίας: ΕΡΤ Α.Ε. / Κοσμοράδιο 95,1/Cosmoradio 95,1

Παραγωγή: Unplugged Studio

Συμφωνική Ορχήστρα Νέων Ελλάδος - Youth Symphony Orchestra of Greece / www.ysog.eu

Η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου γιορτάστηκε και φέτος με κάθε λαμπρότητα και επισημότητα στον Δήμο Βόλβης.

Επίκεντρο των εορταστικών λατρευτικών εκδηλώσεων, ήταν οι Ιεροί Ναοί του Αγίου Γεωργίου, της Απολλωνίας, της Ασπροβάλτας, της  Λευκούδας, του Μελισγουργού, της Νυμφόπετρας, του ξηροποτάμου, της Ρεντίνας (εντός του στρατοπέδου) και του Στίβου.

Στην Ασπροβάλτα μέσα στο κλίμα της Αναστάσιμης Χαράς της περιόδου που διανύουμε και με την προσήκουσα μεγαλοπρέπεια και λαμπρότητα, γιορτάστηκε η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου.

Στον κατάμεστο από πιστούς Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου παρέστησαν μεταξύ των άλλων ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, ο Αντιδήμαρχος κ. Γεώργιος Μπουρλής, ο Αντιδήμαρχος κ. Απόστολος Καρακίτσος, Η Αντιδήμαρχος κ. Μαρία Χατζή, οι Βουλευτές Β Θεσσαλονίκης κ. Θεόδωρος Καράογλου και ο κ. Σάββας Αναστασιάδης, ο π.Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Περιφεριάκος Σύμβουλος κ. Βασίλης Ανατολίτης, ο Πρόεδρος Δ.Κ. Ασπροβάλτας κ. Γεώργιος Χαρπουζάνης, ο Πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. κ. Ανδρέας Γαβριηλίδης, ο Διοικητής του Α.Τ. Βόλβης κ. Δημήτριος Καλτσάς, ο Διοικητής Τροχαίας Ασπροβάλτας κ. Κωνσταντίνος Χαλκίδης και εκπρόσωποι του Στρατού, παρακολούθησαν την Θεία Λειτουργία και στην συνέχεια ακολούθησαν την πομπή στους δρόμους της Ασπροβάλτας καθώς έγινε η περιφορά της θαυματουργής Εικόνας του Αγίου Γεωργίου με την συνοδεία της μπάντας και τιμητικού αγήματος του στρατού.
7AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

12AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

18AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

49AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

69AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

76AGIOS GEORGIOS ASPROVALTA 2018

IMG 20180422 124910690

IMG 20180422 125447468

Πηγή φωτογραφιών facebook        

 

                 Κυριακή 22-04-2018

 • Εσπερινή Λειτουργία 18:00 μ.μ.
 • Ακολουθεί περιφορά Ιεράς Εικόνος Αγίου Γεωργίου.

                Δευτέρα 23-04-2018

 • Όρθρος και Θεία Λειτουργία 07:00 π.μ.
 • Ακολουθεί Τράπεζα Αγάπης ( παραδοσιακό κουρμπάνι).

 

 

                     

Εργασίες συντήρησης στις επαρχιακές οδούς Σκεπαστού- Στεφανινών και Σοχού- Ασκού θα  πραγματοποιηθούν σήμερα, Παρασκευή 20 Απριλίου 2018 από τη Διεύθυνση  Τεχνικών  Έργων  της  Περιφέρειας  Κεντρικής  Μακεδονίας.

Αναλυτικότερα, θα πραγματοποιηθεί επούλωση όλων των λάκκων που βρίσκονται κατά μήκος των επαρχιακών νομών Σκεπαστού- Στεφανινών και Σοχού- Ασκού και στις δύο κατευθύνσεις κυκλοφορίας.

Οι εργασίες θα πραγματοποιηθούν ανάλογα με τις επικρατούσες καιρικές συνθήκες με ώρα έναρξης 7:30 π.μ.

Ήδη  έχει  γίνει  η  σχετική  συνεννόηση  με  το Τμήμα Τροχαίας  Ασπροβάλτας, ώστε  να  γίνουν  οι απαραίτητες  κυκλοφοριακές  ρυθμίσεις  για  την  ασφαλέστερη  διεξαγωγή  της  κυκλοφορίας  στη  διάρκεια  των  εργασιών.

Είκοσι οκτώ έργα αγροτικής οδοποιίας θα αρχίσουν να υλοποιούνται το επόμενο διάστημα σε δεκαεννέα δήμους της Κεντρικής Μακεδονίας. Την ένταξη των έργων στο ΕΣΠΑ υπέγραψε ο Περιφερειάρχης, Απόστολος Τζιτζικώστας, επισημαίνοντας ότι η βελτίωση της πρόσβασης των παραγωγών στην γεωργική γη, στις καλλιέργειές τους, αλλά και στις κτηνοτροφικές μονάδες είναι εξαιρετικά σημαντική, καθώς οι υποδομές αυτές στηρίζουν τις επενδύσεις και την επιχειρηματικότητα στον πρωτογενή τομέα και συνδέονται με την ανάπτυξη. Τα κονδύλια που θα διατεθούν για την υλοποίηση των έργων αυτών ανέρχονται σε 12,6 εκ. ευρώ.

Τα έργα αγροτικής οδοποιίας θα γίνουν στους δήμους Αλεξάνδρειας, Βέροιας και Νάουσας Ημαθίας, Βόλβης, Δέλτα, Θερμαϊκού, Θέρμης, Χαλκηδόνας και Ωραιοκάστρου Θεσσαλονίκης, Παιονίας Κιλκίς, Αλμωπίας και Πέλλας, Πύδνας – Κολινδρού Πιερίας, Ηράκλειας, Νέας Ζίχνης και Σιντικής Σερρών και Αριστοτέλη, Νέας Προποντίδας, Πολυγύρου Χαλκιδικής.

Στον Δήμο Βόλβης η ένταξη στο συγκεκριμένο πρόγραμμα περιλαμβάνει την ασφαλτόστρωση της υφιστάμενης αγροτικής οδού Ξηροποτάμου – Λίμνης συνολικού προϋπολογισμού 725.000 ευρώ.zougla.gr
ert.gr


Επίσκεψη στην έδρα της 1ης ΤΑΞ ΚΔ – ΑΛ «ΕΛ ΑΛΑΜΕΪΝ», στη Ρεντίνα Θεσσαλονίκης, πραγματοποίησε σήμερα 17 Απριλίου, ο Αρχηγός του Γενικού Επιτελείου Στρατού, Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής.

9 38

Ο Αρχηγός ΓΕΣ, επισκέφθηκε το Στρατηγείο, το Κέντρο Εκπαίδευσης Ανορθόδοξου Πολέμου (ΚΕΑΠ) και τη Δ΄ Μοίρα Καταδρομών (Δ΄ ΜΚ/Δ).

10 24

st 1

st 2

st 9

st 11

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, παρακολούθησε εκπαιδευτικές δραστηριότητες του Σχολείου Ελεύθερων Σκοπευτών, του Σχολείου Καταδρομών, καθώς και Αντικείμενα Εκπαίδευσης Καταδρομών, των Νεοσύλλεκτων Οπλιτών της 2018 Β’ ΕΣΣΟ.


Στη συνέχεια, πραγματοποίησε ομιλία στο προσωπικό, συγχαίροντας το για το υψηλό ηθικό του, τον επαγγελματισμό του και το υψηλό ποσοστό αποδοχής και αγάπης από την ελληνική κοινωνία.

Το μήνυμα του Αρχηγού ΓΕΣ προς τους καταδρομείς μας, συνοψίζεται στη φράση: «Είμαστε ψύχραιμοι, εκπαιδευμένοι και σε υψηλή ετοιμότητα!».

veteranos.gr

Οι δωρέαν εξετάσεις μνήμης στον χώρο του Κοινωνικού Ιατρείου του Πολιτιστικου Συλλόγου Φιλαδελφείου με την Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξυπηρέτισης του Πολίτη σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Alzheimer ξεκίνησαν την ενημέρωση απο την Ψυχολόγο Χριστίνα Αγωγιάτου .Και στην συνέχεια με τα προγραμματισμένα ραντεβού οι εξετάσεις μνήμης.

Υπεγράφη η προγραμματική σύμβαση μεταξύ Β. Πατουλίδου και δήμου Βόλβης - Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 360.000 ευρώ

Ένα έργο κομβικής σημασίας αρχίζει να υλοποιείται, καθώς υπογράφηκε από την Αντιπεριφερειάρχη Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου και τον Δήμαρχο Βόλβης Διαμαντή Λιάμα, η προγραμματική σύμβαση που αφορά σε εργασίες αποκατάστασης της Επαρχιακής Οδού Σταυρού – Ολυμπιάδας στο τμήμα που διέρχεται από τον οικισμό Σταυρού του Δήμου Βόλβης.
Πρόκειται για έναν από τους σημαντικότερους επαρχιακούς δρόμους της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης, καθώς εξυπηρετεί πολλά διερχόμενα βαρέα οχήματα σε όλη τη διάρκεια του έτους, ενώ κάθε καλοκαίρι σφύζει από κίνηση λόγω διέλευσης μεγάλου αριθμού τουριστών.
Σχετικά με την συγκεκριμένη προγραμματική σύμβαση μεταξύ της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και του Δήμου Βόλβης, η Αντιπεριφερειάρχης Θεσσαλονίκης Βούλα Πατουλίδου δήλωσε πως «το έργο αφορά σε μια σειρά παρεμβάσεων αποκατάστασης του οδοστρώματος σε τμήματα που παρουσιάζουν φθορές, δηλαδή κατασκευή ισοπεδωτικής στρώσης και κατασκευή τάπητα κυκλοφορίας με χρήση κοινής ασφάλτου καθώς επίσης ασφαλτική προεπάλειψη σε τμήματα δημοτικών οδών που συμβάλλουν με την Επαρχιακή Οδό και δεν είναι ασφαλτοστρωμένα. Η ασφαλτόστρωση κρίνεται αναγκαία και επείγουσα καθότι κινδυνεύει να καταστραφεί η υπόβαση της οδού. Με την ολοκλήρωση του σημαντικού αυτού έργου αναμένεται να βελτιωθούν οι κυκλοφοριακές συνθήκες που έχουν άμεση σχέση και με την ασφάλεια των διερχόμενων οχημάτων. Η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας σε αγαστή συνεργασία με τους δήμους συμβάλλει με τα πολύ περιορισμένα μέσα που έχει στη διάθεσή της, στη βελτίωση της καθημερινότητας των πολιτών».
Η κα Πατουλίδου και ο κ. Λιάμας χαρακτήρισαν τον δρόμο «πολύ σημαντικό για την τουριστική κίνηση όχι μόνο στο Δήμο Βόλβης, αλλά και στη βόρεια Χαλκιδική ο οποίος έχει υποστεί σημαντικές φθορές καθώς εξυπηρετεί βαριά κυκλοφορία».
Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στο ποσό των 360.000 ευρώ και συγκεκριμένα 280.000 ευρώ από τις πιστώσεις του προγράμματος ιδίων πόρων της Μητροπολιτικής Ενότητας Θεσσαλονίκης και 80.000 ευρώ από τις πιστώσεις του προγράμματος ιδίων πόρων και ΣΑΤΑ του Δήμου Βόλβης.
Το αντικείμενο της προγραμματικής σύμβασης θα ολοκληρωθεί σε διάστημα 24 μηνών.
voria.gr

Με επίκεντρο τον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ιερό Ναό του Αποστόλου Θωμά, της περιοχής Μεγάλης Βόλβης, εορτάστηκε εις την Ιερά Μητρόπολη Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης, η Κυριακή του Θωμά, κατά το διήμερο της 14ης και 15ης Απριλίου ε.έ.

Την εσπέρας της παραμονής της εορτής του Αγίου Αποστόλου Θωμά, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά, Λητής και Ρεντίνης κ.κ. Ιωάννης, χοροστάτησε του Πανηγυρικού Αρχιερατικού Εσπερινού πλαισιούμενος από Ιερείς και Διακόνους της καθ΄ ημάς Μητροπόλεως, ενώ προς της ενάρξεως και υπό των ήχων της Μπάντας της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε η Ιερά Λιτάνευσις της Εικόνος του Αποστόλου Θωμά, στους κεντρικούς δρόμους του χωριού και στην παρακείμενη ομώνυμη Λίμνη.

Τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμ. π. Διονύσιος Νικολαΐδης, Αρχιερατικός Επίτροπος Ρεντίνης ο οποίος και τόνισε ότι ο Απόστολος Θωμάς, αποζητούσε την προσωπική συνάντηση με τον Αναστημένο Χριστό, και ενώ παρέμενε δύσπιστος στο γεγονός Αυτό, όταν ο Κύριος ανταποκρίθηκε στην επιθυμία του αυτή, εκείνος αμέσως προέβει στην συγκλονιστική Ομολογία Πίστεως «ο Κύριος μου και ο Θεός μου», μετατρέποντας τον εαυτό του σε έναν διαπρύσιο κήρυκα του Ευαγγελίου, ο οποίος έφτασε στα πιο αφιλόξενα μέρη της γης, θυσιάζοντας και τον εαυτό του για την Αγάπη του Χριστού και την Ελπίδα της Αναστάσεως. 

Την Κυριακή του Αντίπασχα, στον ως άνω εορτάζοντα Ιερό Ναό τελέστηκε μετά πάσης λαμπρότητός η πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννου, ενώ τους αναστάσιμους ύμνους της εορτής απέδωσε αντιπροσωπία της Παιδικής Βυζαντινής Χορωδίας της Ακαδημίας Μουσικής «Ειρμός», με Χοράρχη τον μουσικολογιώτατο κ. Σπυρίδων Ασπιώτη.

Μεταξύ του πολυπληθούς εκκλησιάσματος παρέστησαν ο Αντιπεριφεριάρχης Κεντρικής Μακεδονίας κ. Φάνης Παπάς, ο Δήμαρχος Βόλβης κ. Διαμαντής Λιάμας, οι πρόεδροι των Τοπικών Κοινοτήτων Μεγάλης Βόλβης και Ασκού, εκπρόσωποι της Δημοτικής Αυτοδιοικήσεως, του Στρατού Ξηράς εκ της πλησίον 1ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών Καταδρομών Ρεντίνας, καθώς επίσης και των πολιτιστικών φορέων της περιοχής.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Λαγκαδά κ.κ. Ιωάννης, αναφέρθηκε στην Σωτήριο Ομολογία του Αποστόλου Θωμά, υπογραμμίζοντας μεταξύ των άλλων ότι «είχε το θάρρος να ομολογήσει, να αποκαταστήσει και να μαρτυρήσει στα μάτια των υπολοίπων Μαθητών του Κυρίου, την Ομολογία και την Αλήθεια».

»Η σημερινή ημέρα είναι μία ευκαιρία να δει ο καθένας μας την προσωπική του απιστία και αδυναμία. Ο Κύριος έρχεται και μας δείχνει σημεία πολλά για να μας απαντήσει όταν αυτή η απιστία μας είναι καλής προαιρέσεως. Το θέμα είναι αν εμείς αντιλαμβανόμαστε ποια είναι η αλήθεια και αν εμείς μπορούμε να αφήσουμε και να αποκόψουμε οτιδήποτε είναι σάπιο και αρρωστημένο, γιατί ότι αποκόπτεται από την Χάρη του Θεού, μπορεί στα μάτια των ανθρώπων να έχει μία εικόνα ελκυστική, αλλά πίσω από αυτό το προσωπείο, κρύβεται η σήψη και φθορά».

»Ο Θεός θέλει να έχουμε Ειρήνη», σημείωσε σε άλλο σημείο του λόγου του ο Σεβασμιώτατος ερμηνεύοντας το Λόγο του Αναστάντος Χριστού «Ειρήνη υμίν» για να συμπληρώσει λέγοντας «ότι πόσο πολυπόθητο αλλά ταυτόχρονα και πόσο δυσεύρετο αγαθό είναι. Θα πρέπει να υπάρχει και εσωτερική αλλά εξωτερική ειρήνη. Ο Ιησούς Χριστός όταν εισέρχεται και όπου εισέρχεται, φέρνει την αληθινή Ειρήνη και την Ευλογία Του, η οποία πηγάζει μέσα από την Αγάπη της θυσιαστικής προσπάθειας της συνύπαρξης των πάντων. 

Εν συνεχεία ο Σεβασμιώτατος παίρνοντας αφορμή από την παρουσία των εκπροσώπων του Στρατού Ξηράς, εξέφρασε για ακόμη μία φορά την λύπη του για τον άδικο χαμό του Ήρωα Σμηναγού της Π.Α. Γιώργου Μπαλταδώρου, τονίζοντας την θυσιαστική αγάπη που επιδεικνύουν όλοι, εξασφαλίζοντας με οποιοδήποτε κόστος όλες εκείνες τις προϋποθέσεις για την Ειρήνη της Πατρίδος μας, ενώ καταλήγοντας ευχήθηκε καταλλήλως προς όλους τους παρισταμένους, μεταφέροντας τον Αναστάσιμο Χαιρετισμό «Χριστός Ανέστη».
romfea.gr

ΠΑΤΗΣΤΕ ΕΔΩ ΓΙΑ ΤΙΣ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


Ένα βανάκι, που μετέφερε παράτυπους μετανάστες, εμβόλισε λεωφορείο του Σταθμού Αλλοδαπών της ΕΛ.ΑΣ., στην περιοχή Μόδι, στο δήμο Βόλβης, έξω από τη Θεσσαλονίκη.

Ειδικότερα, το περιστατικό σημειώθηκε λίγο μετά τις 13:30, ύστερα από καταδίωξη του εν λόγω βαν από αστυνομικούς.

Από την σύγκρουση των οχημάτων δεν αναφέρθηκε κάποιος τραυματισμός. 

Ο οδηγός του οχήματος άφησε στο σημείο το βανάκι με τους μετανάστες και τράπηκε σε φυγή. Οι Αρχές πραγματοποιούν αναζητήσεις για τον εντοπισμό του.


thestival.gr

Στον άτυχο ψαρά Σπύρο Ντανταρή ανήκει τελικά η σορός που βρέθηκε στην λίμνη Βόλβη.
Ο 40χρονος ήταν αγνοούμενος για σχεδόν τρεις μήνες.

Ανήμερα της Μεγάλης Παρασκευής εντοπίστηκε η σορός του άτυχου ψαρά Σπύρου Ντανταρή στην λίμνη της Βόλβης,
ο 40χρονος πατέρας δύο ανήλικων παιδιών ήταν αγνοούμενος για σχεδόν τρεις μήνες.
Η κηδεία θα γίνει στην Μικρή Βόλβη το Μεγάλο Σάββατο στις 15:30.

Στο πλαίσιο της συνεργασίας της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη με την Ελληνική Εταιρεία Alzheimer

Και νέες εξετάσεις μνήμης προγραμματίζονται να γίνουν στον δήμο Βόλβης, στο πλαίσιο ενημερωτικών δράσεων για το Alzheimer, που προωθούν η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη με την Ελληνική Εταιρία Alzheimer.

Ειδικότερα, θα διενεργηθούν δωρεάν εξετάσεις μνήμης στον χώρο του Πολιτιστικού Συλλόγου Φιλαδελφίου την Δευτέρα 16 Απριλίου 2018 από τις 09.30 το πρωί , ενώ θα προηγηθεί ενημερωτική ομιλία με θέμα: "Πρόληψη των νοητικών ελλειμμάτων κατά το γήρας" από την ψυχολόγο της Ελληνικής Εταιρίας Alzheimer Χριστίνα Αγωγιάτου στις 9 το πρωί.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώνουν συμμετοχή στα τηλέφωνα του Κέντρου Κοινότητας του Δήμου Βόλβης2397024427 και 2397023762 έως την Τετάρτη 11 Απριλίου 2018 και στη συνέχεια θα ειδοποιηθούν για την ακριβή  ώρα της δωρεάν εξέτασης. 

ΟΑΕΔ: Κατάρτιση προγράμματος διαμονής παιδιών χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων σε κατασκηνώσεις.

Σκοπός του Προγράμματος Διαμονής Παιδιών σε Παιδικές Κατασκηνώσεις είναι η ψυχαγωγία των τέκνων χαμηλόμισθων εργαζομένων και ανέργων. Αντικείμενο του προγράμματος είναι η επιδότηση των δικαιούχων για τη διαμονή των παιδιών τους σε παιδικές κατασκηνώσεις με τη χορήγηση Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις.

ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ - ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΟΙ ΤΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ - ΑΡΙΘΜΟΣ ΩΦΕΛΟΥΜΕΝΩΝ

1. Ως «Δικαιούχοι» του προγράμματος ορίζονται γονείς ή ασκούντες την επιμέλεια τέκνων κατά την έννοια της παρ.2 του παρόντος, που δεν επιδοτούνται για συναφή παροχή από οποιονδήποτε άλλο φορέα για το έτος 2018 εφόσον είναι:
α) Ασφαλισμένοι και έχουν πραγματοποιήσει ως ερ-γαζόμενοι με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμ-ματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ του καταργηθέντος Οργανισμού Εργατικής Εστίας σύμφωνα με την περ. α' της παρ. 1 του άρθρου 3 του ν. 678/1977, ως ισχύει.

β) Ασφαλισμένες και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας (άδειας του άρθρου 142 του ν. 3655/2008, όπως εξειδικεύτηκε με την αριθ. 33891/606/09.05.2008/ΦΕΚ 833-Β' υπουργική απόφαση).
γ) Ασφαλισμένοι και έχουν λάβει κατά το προηγούμενο της έναρξης του προγράμματος ημερολογιακό έτος τακτική επιδότηση ανεργίας με βάση τις κοινές περί ανεργίας διατάξεις του ΟΑΕΔ διάρκειας τουλάχιστον 2 μηνών (50 ημερήσια επιδόματα).

δ) Άνεργοι εγγεγραμμένοι στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, που έχουν συνεχόμενο χρονικό διάστημα ανεργίας κατά την ημερομηνία λήξης της προθεσμίας υποβολής αιτήσεων τουλάχιστον τεσσάρων (4) μηνών.
Ο απαιτούμενος από τα στοιχεία α' έως γ' αναφερόμενος αριθμός ημερών δύναται να προκύψει αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων.
Οι δικαιούχοι δηλώνουν υποχρεωτικά στην ηλεκτρονική αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας, αν συμμετέχουν με την ιδιότητα των στοιχείων α'- β' (ιδιότητα εργαζομένου) ή με την ιδιότητα των στοιχείων γ' - δ' (ιδιότητα ανέργου).
Δικαιούχοι που πληρούν παράλληλα και τις προϋποθέ-σεις συμμετοχής των εργαζομένων και αυτές των ανέργων ή δικαιούχοι που συγκεντρώνουν τον αναφερόμενο στα στοιχεία α' έως γ' αριθμό ημερών αθροιστικά από τις ημέρες και των τριών στοιχείων, συμμετέχουν στο πρόγραμμα αποκλειστικά με τη μία εκ των δύο ιδιοτήτων, την οποία και δηλώνουν στην αίτηση του άρθρου 7 της παρούσας απόφασης.
Για τους δικαιούχους και των τεσσάρων ως άνω στοι-χείων το πραγματικό οικογενειακό εισόδημα από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ του φορολογικού έτους 2016, δεν δύναται να υπερβαίνει το ποσό των 28.000,00 €. Η υπέρβαση του ποσού των 28.000,00€ αποτελεί λόγο αποκλεισμού από το πρόγραμμα.

2. Ως «Ωφελούμενοι» του προγράμματος ορίζονται τα ανήλικα τέκνα των δικαιούχων της παρ. 1 του παρόντος, που έχουν γεννηθεί από 01.01.2002 έως 14.06.2012.

3. Ο αριθμός των ωφελούμενων παιδιών των δικαιούχων για το έτος 2018 ανέρχεται σε 70.000 περίπου και κατανέμεται κατά ποσοστό 50% με την ιδιότητα του εργαζομένου και 50% με την ιδιότητα του ανέργου.

4
. Ο αριθμός των ωφελούμενων τέκνων με αναπηρία με ποσοστό 50% και άνω, εξαρτάται απόλυτα από τον αριθμό των προσφερόμενων από τις κατασκηνωτικές επιχειρήσεις θέσεων της κατηγορίας αυτής.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ

1. Το πρόγραμμα θα υλοποιηθεί για το έτος 2018 από την 15η Ιουνίου έως την 3η Σεπτεμβρίου και μέχρι την 10η Σεπτεμβρίου για παιδιά με αναπηρία σε ποσοστό 50% και άνω.

2. Η διάρκεια διαμονής κάθε παιδιού ορίζεται έως 15 ημέρες κατ' ανώτατο όριο (συμπεριλαμβανομένων και των ημερών προσέλευσης και αναχώρησης).

ΕΠΙΤΑΓΗ ΔΙΑΜΟΝΗΣ ΣΕ ΠΑΙΔΙΚΕΣ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΕΙΣ

1. Η «Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» ενσωματώνει μια συγκεκριμένη οικονομική αξία και ο αποκλειστικός σκοπός της είναι η ανταλλαγή της με υπη-ρεσίες των παρόχων του άρθρου 5 της παρούσας, για τη διαμονή των ωφελούμενων τέκνων των δικαιούχων, σύμφωνα με τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.

2
. Το ύψος της οικονομικής αξίας της επιταγής που αποτελεί την επιδότηση του δικαιούχου για τη διαμονή του τέκνου του σε παιδική κατασκήνωση, καλύπτει το ημερήσιο τροφείο για όλη τη διάρκεια διαμονής του στην κατασκήνωση.
Το ημερήσιο τροφείο περιλαμβάνει τις υπηρεσίες διαμονής, τις προβλεπόμενες βάσει της υποχρεωτικής υποδομής και στελέχωσης των παιδικών κατασκηνώσεων - εξοχών υπηρεσίες σύμφωνα με το Κανονιστικό Πλαίσιο Ίδρυσης και Λειτουργίας Παιδικών Κατασκηνώσεων Εξοχών και τους όρους της Δημόσιας Πρόσκλησης.
Το ημερήσιο τροφείο, σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις ανέρχεται:

α)
στα 30,00€ ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων και

β)
στα 52,00 € ημερησίως, συμπεριλαμβανομένων όλων των επιβαρύνσεων, για τα παιδιά με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω.
Τυχόν αναπροσαρμογή του ύψους του τροφείου για το έτος 2018, συνεπάγεται ισόποση αναπροσαρμογή.

3. Η «Επιταγή Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» έχει τη μορφή ενός μοναδικού ηλεκτρονικού κωδικού αριθμού για κάθε ωφελούμενο τέκνο δικαιούχου, ο οποίος δημιουργείται αυτόματα από το Ολοκληρωμένο Πληροφοριακό Σύστημα (ΟΠΣ) του Οργανισμού και αποτυπώνεται με τα λοιπά στοιχεία του ωφελούμενου τέκνου και του δικαιούχου στα Μητρώα του άρθρου 8 της παρούσας, ισχύει δε αποκλειστικά για τους σκοπούς του συγκεκριμένου προγράμματος.

4
. Η επιδότηση μέσω της «Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις» δίνει τη δυνατότητα στους δικαιούχους να επιλέγουν οι ίδιοι τους παρόχους παιδικών κατασκηνώσεων σύμφωνα με τις ανάγκες των παιδιών τους.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ -ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ ΑΙΤΗΣΕΩΝ -ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΗΤΙΚΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων δικαιούχων υποβάλλονται στον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρονικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Διαδικτυ-ακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr), όπως καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση. Αιτήσεις που υποβάλλονται διαφορετικά δεν λαμβάνονται υπόψη.

2. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις υποβάλλονται μέσα στην προθεσμία που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση. Αιτήσεις που υποβάλλονται μετά τη λήξη της προθεσμίας, δεν λαμβάνονται υπόψη.

3
. Η αίτηση για τα στοιχεία που περιλαμβάνονται σε αυτή, επέχει θέση υπεύθυνης δήλωσης του άρθρου 8 του ν.1599/1986 . Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

4. Η υποβολή αίτησης συμμετοχής συνιστά εξουσιοδότηση προς τον ΟΑΕΔ για τη χρήση και επεξεργασία των προσωπικών δεδομένων του αιτούντος και των ωφε-λουμένων τέκνων του αποκλειστικά για τους σκοπούς της απόφασης αυτής.

5. Ο δικαιούχος είναι υπεύθυνος για την πλήρη και ορθή συμπλήρωση της ηλεκτρονικής του αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, επιτρέπεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων που καθορίζεται από τη δημόσια πρόσκληση.

6. Δικαιολογητικά των υποψηφίων που δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως είτε επισυνάπτονται στην ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής τους είτε προσκομίζονται στα αρμόδια ΚΠΑ2, όπως καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

7. Υποψήφιοι των οποίων οι ημέρες εργασίας του στοιχείου α' της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας δεν δύναται να αναζητηθούν αυτεπαγγέλτως λόγω μη έντα-ξής τους στο μηχανογραφικό σύστημα του ΕΦΚΑ για οποιονδήποτε λόγο, υποχρεούνται να επισυνάψουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση τα σχετικά παραστατικά, ή να τα προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, όπως καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

8. Δικαιούχοι με ωφελούμενα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω, έχουν την υποχρέωση να επι-συνάψουν στην ηλεκτρονική τους αίτηση βεβαίωση πιστοποίησης αναπηρίας του ΚΕΠΑ σε ισχύ ή να την προσκομίσουν στα αρμόδια ΚΠΑ2, όπως καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

ΚΡΙΤΗΡΙΑ ΕΠΙΛΟΓΗΣ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ - ΚΑΤΑΡΤΙΣΗ ΜΗΤΡΩΩΝ ΔΙΚΑΙΟΥΧΩΝ

1. Ο ΟΑΕΔ επεξεργάζεται τις αιτήσεις και προβαίνει στη μοριοδότηση των υποψηφίων που πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας.

2. Η μοριοδότηση των δικαιούχων στηρίζεται σε ειδικά κριτήρια, τα οποία είναι:

α. το ύψος του πραγματικού ( δηλωθέντος) οικογενεια-κού εισοδήματος από κάθε πηγή, όπως αυτό εμφανίζεται στο εκκαθαριστικό σημείωμα της ΔΟΥ του φορολογικού έτους 2016, για όλους τους δικαιούχους της παρ. 1 του άρθρου 2 της παρούσας. Το εισόδημα των δικαιούχων αναζητείται από την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων του Υπουργείου Οικονομικών,

β. ο αριθμός των τέκνων ηλικίας έως 18 ετών,

γ. ο χρόνος συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας στο Μητρώο Ανέργων του ΟΑΕΔ, με μέγιστο όριο τους 36 μήνες, για τους δικαιούχους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα με την ιδιότητα του ανέργου.
Τα μόρια ανά κριτήριο ορίζονται ως εξής:

Για το α' κριτήριο:
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους έως 7.000,00 € : 100 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 7.001,00€ έως 10.000,00 €: 90 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 10.001,00€ έως 12.000,00 €: 80 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 12.001,00€ έως 14.000,00 €: 70 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 14.001,00€ έως 16.000,00 €: 60 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 16.001,00€ έως 18.000,00 €: 50 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 18.001,00€ έως 20.000,00 €: 40 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 20.001,00€ έως 22.000,00 €: 30 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 22.001,00€ έως 24.000,00 €:20 μόρια,
- για πραγματικό οικογενειακό εισόδημα ύψους από 24.001,00€ έως 28.000,00 €:10 μόρια.

Για το β' κριτήριο:
Από 25 μόρια για κάθε ανήλικο τέκνο. Για το γ' κριτήριο:
Από 1 μόριο για κάθε μήνα συνεχόμενης εγγεγραμμένης ανεργίας, με ανώτατο όριο τα 36 μόρια.

3. Ωφελούμενα τέκνα με ποσοστό αναπηρίας 50% και άνω εντάσσονται στο πρόγραμμα, ανεξαρτήτως του αριθμού μορίων των δικαιούχων γονέων τους, εφόσον κατά την κατάρτιση του Μητρώου Παρόχων προκύψει ικανός αριθμός προσφερόμενων θέσεων για παιδιά με αναπηρία από τις συμμετέχουσες κατασκηνωτικές επι-χειρήσεις.

4. Η συνδρομή των κριτηρίων κατάταξης β' και γ' της παρ. 2 του παρόντος άρθρου εξετάζεται κατά το χρόνο λήξης της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων συμμετοχής που καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση.

5
. Οι δικαιούχοι βάσει της ιδιότητας με την οποία συμ-μετέχουν στο πρόγραμμα κατατάσσονται σε δύο προσω-ρινά Μητρώα, το Μητρώο «Δικαιούχων - Εργαζομένων» και το Μητρώο «Δικαιούχων - Ανέργων». Στα Μητρώα αναγράφονται: ο Κωδικός Αριθμός Αίτησης των δικαιούχων, τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Φορολογικού Μητρώου τους (ΑΦΜ) και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισής τους (ΑΜΚΑ), το ονοματεπώνυμο των ωφελούμενων παιδιών ανά δικαιούχο και τα τέσσερα τελευταία ψηφία του Αριθμού Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ) αυτών, ο συνολικός αριθμός μορίων των δικαιούχων, τα μόρια που αντιστοιχούν σε καθένα από τα κριτήρια κατάταξης της παρ. 2 του παρόντος άρθρου, η σειρά κατάταξης των δικαιούχων με βάση τη συνολική μοριοδότηση και ο μοναδικός ηλεκτρονικός κωδικός αριθμός της Επιταγής Διαμονής σε Παιδικές Κατασκηνώσεις για κάθε ωφελούμενο τέκνο.

6. Για τους αιτούντες που δεν πληρούν τις απαιτούμενες προϋποθέσεις, όπως αυτές εξειδικεύονται από τη Δημόσια Πρόσκληση, συντάσσεται προσωρινός Πίνακας Απο-κλειομένων, με αναφορά στην ιδιότητα με την οποία συμ-μετέχουν και το συγκεκριμένο λόγο αποκλεισμού τους.

7. Τέκνα που δηλώθηκαν ως ωφελούμενα στην αίτηση, χωρίς να πληρούν τις προϋποθέσεις της παρ. 2 του άρθρου 2 της παρούσας, δεν λαμβάνονται υπόψη κατά την κατάρτιση των Μητρώων Δικαιούχων και του Πίνακα Αποκλειομένων.

8. Τα προσωρινά Μητρώα Δικαιούχων και ο προσωρινός Πίνακας Αποκλειομένων αναρτώνται στην διαδικτυ-ακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

9. Οι υποψήφιοι που κατέθεσαν ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής έχουν δικαίωμα υποβολής προς το ΔΣ του ΟΑΕΔ μίας και μόνο ηλεκτρονικής ένστασης κατά των αποτελεσμάτων των προσωρινών Μητρώων Δικαιούχων και του προσωρινού Πίνακα Αποκλειομένων εντός αποκλειστικής προθεσμίας τριών (3) εργασίμων ημερών από την επομένη ημέρα της δημοσιεύσεώς τους στη διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ. Λεπτομέρειες για την υποβολή και την εξέταση των ενστάσεων καθορίζονται στη Δημόσια Πρόσκληση.

10. Κατόπιν εξέτασης των ενστάσεων από το Δ.Σ. του Οργανισμού, καταρτίζονται τα Οριστικά Μητρώα «Δικαι-ούχων - Ανέργων» και «Δικαιούχων - Εργαζομένων» και ο οριστικός Πίνακας Αποκλειομένων, τα οποία αναρτώνται στην διαδικτυακή πύλη του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) και ανακοινώνεται η έκδοσή τους στον Πίνακα Ανακοινώσεων των αρμοδίων Υπηρεσιών (ΚΠΑ2) του ΟΑΕΔ.

11. Σε περίπτωση που κατά την κατάρτιση των Μητρώων δεν προκύπτει η προβλεπόμενη ποσόστωση της παρ. 5 του άρθρου 2 της παρούσας, οι κενές θέσεις του ενός Μητρώου πληρούνται από τους επιλαχόντες του άλλου.

ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΥΠΟΨΗΦΙΩΝ ΠΑΡΟΧΩΝ -ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΥΠΟΒΟΛΗΣ

1. Οι αιτήσεις συμμετοχής των υποψηφίων παρόχων υποβάλλονται προς τον ΟΑΕΔ αποκλειστικά με ηλεκτρο-νικό τρόπο μέσω των ηλεκτρονικών Υπηρεσιών της Δια-δικτυακής Πύλης του ΟΑΕΔ (www.oaed.gr) με τη χρήση κωδικών πρόσβασης. Λεπτομέρειες για τη διαπίστευση των χρηστών, τη συμπλήρωση και ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων καθώς και για τα απαιτούμενα δικαιολογητικά καθορίζονται με τη Δημόσια Πρόσκληση. Σε περίπτωση υποβολής αίτησης με τρόπο διαφορετικό από αυτόν που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση, η αίτηση δεν λαμβάνεται υπόψη.

2. Η ηλεκτρονική αίτηση υποβάλλεται μέσα στην προ-θεσμία που ορίζεται ρητά στην Πρόσκληση.

3. Η ηλεκτρονική αίτηση συμμετοχής επέχει θέση δήλωσης αποδοχής των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος καθώς και δήλωσης του άρθρου 8 του ν. 1599/1986 για τα στοιχεία που διαλαμβάνονται σε αυτήν. Η ανακρίβεια των στοιχείων που δηλώνονται στην αίτηση επισύρει τις προβλεπόμενες ποινικές και διοικητικές κυρώσεις.

4. Οι πάροχοι φέρουν την ευθύνη της πλήρους και ορθής συμπλήρωσης της ηλεκτρονικής τους αίτησης. Διόρθωση, τροποποίηση ή συμπλήρωση των αιτήσεων, επιτρέπεται μέχρι τη λήξη της προθεσμίας υποβολής των αιτήσεων που καθορίζεται από τη δημόσια πρόσκληση.

5. Οι πάροχοι υποχρεούνται να επισυνάψουν στην ηλε-κτρονική αίτησή τους τα απαιτούμενα για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα δικαιολογητικά, όπως καθορίζεται στη Δημόσια Πρόσκληση, άλλως αποκλείονται από τη συμμετοχή στο πρόγραμμα.

Ολο το ΦΕΚ εδω

Το Κέντρο Κοινότητας Δήμου Βόλβης αποτελεί μία νέα κοινωνική δομή που λειτουργεί από τον Ιούλιο του 2017. Η γεωγραφική εμβέλεια του Κέντρου Κοινότητας καλύπτει το σύνολο της επικράτειας του Δήμου Βόλβης και εδρεύει στο κοινοτικό κατάστημα των Ν. Βρασνών.

Οι Υπηρεσίες που παρέχει το Κέντρο Κοινότητας κινούνται σε τρεις (3) κεντρικούς άξονες:

Α) Υποδοχή - Ενημέρωση - Υποστήριξη των πολιτών

Β) Συνεργασία με Υπηρεσίες, Φορείς και Δομές παροχής υπηρεσιών κοινωνικής προστασίας

Γ) Παροχή Υπηρεσιών που αποσκοπούν στη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των πολιτών και θα διασφαλίζουν την κοινωνική ένταξη των ωφελουμένων.

Ειδικότερα , το Κέντρο Κοινότητας :

 • Αναλαμβάνει τη διαδικασία υποβολής αίτησης για το πρόγραμμα «Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (Κ.Ε.Α)»
 • Πληροφορεί και διασυνδέει τους πολίτες με φορείς και προγράμματα κοινωνικής προστασίας (πχ. ΚΕΠΑ-πιστοποίηση αναπηρίας,επιδόματα)
 • Συνεργάζεται και παραπέμπει αιτήματα σε άλλες δομές
 • Παρέχει συμβουλευτική και ψυχολογική στήριξη
 • Ενημερώνει για προγράμματα και θέσεις απασχόλησης (π.χ. κοινωφελής εργασία Ο.Α.Ε.Δ., προκηρύξεις Α.Σ.Ε.Π.) και παρέχει ολοκληρωμένη υποστήριξη από την προσκόμιση και παραλαβή των δικαιολογητικών έως την ορθή συμπλήρωση και υποβολή των αιτήσεων.

Ωφελούμενοι του Κέντρου Κοινότητας είναι όλοι οι πολίτες που κατοικούν στον Δήμο Βόλβης και κατά προτεραιότητα, οι δικαιούχοι του ΚΕΑ, οι άνεργοι, τα ΑΜΕΑ και όσοι διαβιούν σε συνθήκες φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ο αριθμός των ωφελούμενων μέχρι στιγμής ανέρχεται σε 300 , οι περισσότεροι εκ των οποίων ανήκουν σε κάποια από τις παραπάνω ομάδες.

Το Κέντρο Κοινότητας στελεχώνεται από μία Κοινωνική Λειτουργό και μία Ψυχολόγο και λειτουργεί από Δευτέρα έως Παρασκευή 7.00-15.00.

Τα τηλέφωνα επικοινωνίας με τη δομή είναι τα εξής : 23970.24427 & 23970.23762

Το πρόγραμμα υλοποιείται από την Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το ΕυρωπαΪκό Κοινωνικό Ταμείο στα πλαίσια του ΕΣΠΑ 2014-2020 και περιλαμβάνεται στις αρμοδιότητες της Αντιδημαρχίας Κοινωνικής Αλληλεγγύης και Εξυπηρέτησης του Πολίτη Δήμου Βόλβης.

O Δήμος Βόλβης με αφορμή περιστατικά δηλητηρίασης αδέσποτων ζώων, το τελευταίο χρονικό διάστημα, καταδικάζει κάθε ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή, τόσο των αδέσποτων και δεσποζόμενων ζώων, όσο και των ανθρώπων που μπορεί να έρθουν σε επαφή με τοξικές ουσίες-δηλητήριο.

Οι μαζικές δηλητηριάσεις ζώων, κοντά σε χώρους που παίζουν παιδιά, προκαλεί αποτροπιασμό και είναι καταδικαστέα από το σύνολο των πολιτών.

Στο πλαίσιο εφαρμογής του Ν. 4039/2012 η θανάτωση των ζώων με φόλες είναι αξιόποινη πράξη, δηλαδή έγκλημα, το οποίο τιμωρείται με φυλάκιση και χρηματική ποινή.

Η συγκεκριμένη πράξη, μάλιστα, διώκεται αυτεπάγγελτα, που σημαίνει ότι οποιοσδήποτε λάβει γνώση αυτού του εγκλήματος με οποιονδήποτε τρόπο (δηλαδή ως αυτόπτης ή αυτήκοος μάρτυρας) έχει δικαίωμα να το καταγγείλει στις αρμόδιες διωκτικές αρχές.

Παρακαλούνται οι συμπολίτες μας – ιδιοκτήτες ζώων να είναι πολύ προσεκτικοί κατά την διάρκεια του περιπάτου, δεδομένου ότι πλέον τα δηλητήρια δεν γίνονται εύκολα αντιληπτά.
STOPFOLES

Σας ενημερώνουμε ότι μέχρι τέλος Απριλίου (30/04/2018) θα γίνεται ρύθμιση των ληξιπρόθεσμων οφειλών ύδρευσης ως 100 δόσεις βάσει της απόφασης 42/2018 του Δ.Σ της Δ.Ε.Υ.Α.Β. με ελάχιστο ποσό δόσης τα 20 € κι αντίστοιχη απαλλαγή προσαυξήσεων όπως περιγράφεται παρακάτω:
α) αν εξοφληθούν εφάπαξ, απαλλαγή κατά ποσοστό ενενήντα τοις εκατό (90%),
β) αν εξοφληθούν σε δύο (2) ως εικοσιτέσσερις (24) δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό ογδόντα τοις εκατό (80 %),
γ) αν εξοφληθούν σε εικοσιπέντε (25) ως σαράντα οκτώ (48) δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εβδομήντα τοις εκατό (70%),
δ) αν εξοφληθούν σε σαράντα εννέα (49) ως εβδομήντα δύο (72) δόσεις, απαλλαγή κατά ποσοστό εξήντα τοις εκατό (60%),
ε) αν εξοφληθούν σε εβδομήντα τρεις (73) έως εκατό (100) δόσεις, με απαλλαγή κατά ποσοστό πενήντα τοις εκατό (50%).
Παρακαλούνται οι οφειλέτες να προσέλθουν στο ταμείο της ΔΕΥΑΒ ή στους κατά τόπους εισπράκτορες προκειμένου να διακανονίσουν τις οφειλές τους.